Roma-Napoli 2-1

Szombat délután a Roma 2-1-re nyert a Napoli ellen. Zaniolo szerzett vezetést, Meret kivédte Kolarov büntetőjét, Veretout viszont büntetőből duplázott, Milik már hiába szépített a végén.

Az „alkalmi romanista” Ancelotti mester a tribünről nézte a meccset, pedig a Napoli a legutolsó pillanatig, még a meccs napján is megpróbálta megóvni az eltiltását, de végül Carletto fia, Davide irányította a kispadról a Napolit. Viszont ott volt két másik régi ismerősünk, Mario Rui és Manolas, akik természetesen felgyógyultak a sérüléseikből a Roma elleni meccsre. Fonseca mester továbbra is küzd a sérülésekkel, amiket csak tovább súlyosbított Fazio eltiltása, a fiatal török Cetin pótolta az argentint a védelemben. A középpályán megint Mancini játszott, akiből mostanában igazi playmaker lett, ahogy ma is hátralépett a két védő közé a labdakihozataloknál, tönkretette a Napoli pressingjét. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Spinazzola, Cetin, Smalling, Kolarov; Mancini, Veretout; Zaniolo (81’Cengiz Under), Pastore (89’Santon), Kluivert (77’Perotti); Dzeko.

NAPOLI (4-4-2): Meret; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Mario Rui; Callejon (58’Lozano), Fabian, Zielinski, Insigne (83’Younes); Milik, Mertens (65’Llorente).

Talán némi meglepetésre, a meccs egyértelmű Roma fölénnyel kezdődött. A széleken Spinazzola és Kolarov, a középpályán pedig Pastore és Veretout uralták a pályát. Kluivert próbálkozott egy párszor messziről, Pastore pedig nem használt ki egy jó passzt Mancinitől. Aztán a 18. percben Mancini adott egy nagyon szép mély indítást Spinazzolának, aki megtalálta a második hullámban érkező Zaniolót, ő pedig rúgott egy óriási gólt, pontosan a felső sarokba, ahova az amúgy remekül védő Meret már nem tudott odaérni. Ez volt Zaniolo tizenegyedik gólja a Rómában, zsinórban a negyedik meccsén volt eredményes. Kíváncsi lennék, hogy mit fog most mondani róla a „Hazudós” Capello mester, pontosabban nem is vagyok rá kíváncsi.

Kolarov kétszer is megduplázhatta volna a Roma előnyét, először egy szép keresztlövéssel, amit Meret remekül kivédett. Majd a Roma kapott egy büntetőt, miután Smalling pressingje szándékos kezezésre kényszerítette Callejónt és a VAR kiszúrta, de Meret kivédte Kolarov tizenegyesét.

A kimaradt tizenegyes után, a Napoli percei következtek. A középpályán Zielinski remekül játszott és Di Lorenzo fejes lövését Smalling a gólvonalról piszkálta ki, amikor Pau López már verve volt. De a Napolinak tényleg rengeteg helyzete volt, Insigne és Milik kevéssel lőttek mellé. A „Pisilős” Mertens a keresztléc fölé lőtt, Milik és Zielinski pedig eltalálták a keresztlécet és a kapufát, ugyanabban az akcióban! A Roma végig szenvedett az első félidő végéig.

A második félidőre szerencsére a Roma sokkal határozottabban lépett pályára, a Napoli pedig megint összeomlott. Az 55. percben meg is jött a Roma második gólja, a Roma kapott egy második büntetőt, megint kezezésért, ezúttal Mario Rui ért kézzel a labdába. Másodszorra Veretout próbálkozott a büntető értékesítésével, Meret most is jól mozdult, de a Roma francia középpályása olyan erővel rúgta, hogy hiába ért bele a kapus és a Roma már két góllal vezetett. Kluivert közel járt a harmadik gólhoz, de a távoli lövése a keresztlécen csattant.

Ekkor az „alkalmi romanista” Ancelotti mester a tribünről megpróbált belenyúlni a meccsbe, beállt Lozano és Llorente, a „Pisilős” Mertens és Callejón helyett. Később Insignét is lecserélte, de szerintem érdemes kitérni arra is, hogy a Napoli húzó emberei, akik gyakran ki szokták alakítani a gólhelyzeteiket, ez ellen a „tartalékos” Roma ellen csődöt mondtak és le kellett őket cserélni.

A 69. percben Rocchi bíró úr megállította pár percre a játékot, a Roma szurkolók kórusai miatt. A Gazzetta dello Sport szerint a szurkolók nem Koulibalyt szidták, hanem az Olaszország szerte közismert, nápolyiak elleni, „Vesuvio lavali col fuoco” kórust skandálták, ami magyarul azt jelenti, hogy „Vezúv mosd meg őket tűzzel”. Ez a kórus már régen rajta van a Serie A tiltó listáján, mert főleg Észak-Olaszországban, a déliek elleni fajgyűlölet megnyilvánulásaként tartják számon.

Túl azon, hogy teljesen felesleges ilyesmit énekelni, de egyszer azért megkérdezném az illetékeseket, hogy amikor például a romanista szurkolók „római Qrva anyját” szidják hasonló kórusokkal, de úgy, hogy még a tévéből is tisztán hallható, akkor vajon miért nem állítják meg a meccset? Azzal minden rendben van? Végül Dzeko vette kézbe a helyzetet, aki kapitányként jelezte a szurkolóknak, hogy inkább buzdítsák a Rómát, amire az egész stadion elkezdett a Rómának szurkolni. Az epizódnak ezzel vége is lett, Rocchi bíró úr pedig kezet fogott Dzekóval és megköszönte neki a segítséget. Bár a Gazzetta szerint, azért a meccs után, még egyszer elhangzott a Vezúvos kórus.

Akik ilyen kórusokat énekelnek, ha már nem szorult beléjük több jóindulat, de állítólag a Rómának szurkolnak, azoknak el kéne gondolkodni azon is, hogy ez a játékmegszakítás nem tett jót a Rómának. A meccs végére a Napoli megint magára talált és gólt is szereztek. Lozano elszaladt a jobb szélen, laposan betett egy labdát, amit Cetin nem tudott kirúgni, az érkező Milik pedig megszerezte a Napoli gólját. Ez volt Milik 5-ik gólja az elmúlt 4 meccsen.

Aztán következett egy Dzeko lesgól, aminél a bosnyák sajnos egyértelműen lesen volt és egy Zielinski távoli lövés, ami kevéssel ment mellé. Rocchi bíró úr 6 percet hosszabbított, ami egyáltalán nem tűnik soknak, figyelembe véve a VAR-t és a játékszünetet a kórusok miatt. Mellesleg meg kell dicsérni Rocchi bíró urat, aki különösebb drámák nélkül levezette a meccset és a VAR-t, amiért jelezték Callejón kezezését, amit először senki sem vett észre. Igaz, hogy volt egy harmadik kezezés gyanús helyzet is a második félidőben, de ne legyünk telhetetlenek. A legvégén még izgulni kellett, miután kiállították Cetint, egy második sárga lappal, amikor közvetlenül a tizenhatos előtt, szabálytalanul állította meg a Napoli egyik kapura törő csatárát. Szerencsére Milik szabadrúgása ártalmatlanul lepattant a sorfalról és véget ért a meccs.

Tehát a Roma nyert és 4 pontra elhúzott a Napolitól. Felesleges kihangsúlyozni, hogy milyen fontos eredmény született, nem kis fegyvertény elverni ezt a Napolit. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy alig pár héttel ezelőtt mekkora bajban voltunk és hogy mennyi sérültünk van. Ancelotti ellen pedig 2009 óta nem sikerült nyerni, akkor 3-2-re nyertünk Milánóban a Milan ellen. Hogy az milyen régen volt? Az volt Maldini búcsúmeccse, a Roma góljait pedig Riise, Menez és Totti szerezték. Csókoltatunk Carletto!  Biztos ő is örül, hiszen néha azt szokta mondani, hogy a Rómának (is) szurkol.

Túl az eredményeken, külön öröm, hogy ez a Roma néha kimondottan jól játszik. Fonsecának sikerült egy sor játékos „feltámasztása”, például ki gondolta volna alig pár hete, hogy Pastore tud még ilyen jól játszani? És Spinazzola? És Kluivert? És Dzeko? És Mancini a középpályán? És Smalling meg Veretout beillesztése a csapatba? Nagyon szép volt!