Lecce-Roma 0-1

Idegenben, a Stadio Via del Maréban 1-0-ra nyert a Roma a Lecce ellen, Dzeko fejes góljával.

Fonseca  mester megváltoztatta a felállást az Atalanta elleni vereség után. Pellegrini kezdett, mellette a széleken Mhkitaryan és Kluivert, a nélkülözhetetlen Dzeko mögött. A középpályán Cristante kapott egy pihenő napot, kezdtek helyette Veretout és Diawara. Zaniolo ismét a kispadról indult, miközben Florenzi megünnepelhette az ötvenedik kapitányságát. Így álltak fel a csapatok:

LECCE (4-3-1-2): Gabriel; Rispoli, Rossettini, Lucioni, Calderoni; Petriccione, Tachtsidis (63’Imbula), Majer; Mancosu (51’Shakov); Falco, Babacar (76’La Mantia).

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Florenzi (77’Spinazzola), Smalling, Mancini, Kolarov; Veretout, Diawara; Kluivert, Pellegrini (70’Zaniolo), Mkhitaryan (87’Cristante); Dzeko.

Az első félidő elég gyengére sikerült, de azért  Roma fölénnyel indult, ahogy várható volt. Kolarov egy szöglettel végződő távoli lövéssel ijesztgette Gabrielt. De a Lecce nem hagyta magát, szervezetten és fegyelmezetten játszottak, Pau Lópeznek pedig Petriccione lövését kellett védenie. Valójában a Roma játéka erősen akadozott és a romanista védők labdakihozatalnál elkövetett hibái lehetőséget adtak Babacarnak és Mancosunak is, hogy előnyhöz juttassák a Leccét, szerencsére egyikből se lett semmi.

Az első igazi izgalom Lucioni látványos kezezése volt a Lecce tizenhatosában, amit a bírók és a VAR gondosan nem vettek észre (???).

Ettől függetlenül, Liverani mester csapata tényleg jól játszott (legalábbis önmagukhoz képest), jól védekeztek és megpróbálták kihasználni a támadó Roma által hagyott üres területet. Babacar és Falco is próbálkoztak, de Pau López különösebb gond nélkül védett, a 39. percben pedig Mancosu járt közel a gólhoz, Rispoli beadása után, de a labda szerencsére kevéssel mellé ment.

Közben Fonseca mester látványosan leszidta a védelmét, a labdakihozatalnál mutatott gyenge teljesítmény miatt, de elmondható, hogy az egész Roma elég gyengén teljesített az első félidőben. Ettől függetlenül, az utolsó lehetőség a félidőben a Rómáé volt, amikor Smalling fejese kevéssel ment a Lecce kapuja mellé.

A második félidőre a Roma sokkal nagyobb lendülettel érkezett és látványosan beszorította a Leccét a kapuja elé. Először, Diawara, majd később Mhkitaryan veszélyeztettek. Majd az 55. percben megjött a Roma gólja, Mhkitaryan a jobb oldalról beadta a labdát, Dzeko pedig zavartalanul fejelhetett kapura és megverte az ezúttal zavarba ejtően rosszul védő Gabrielt.

A gól után Liverani mester megpróbált változtatni, érkeztek Shakhov és Imbula, Mancosu és Zeman mester nagy kedvence, a mi „néhai görög taxink”, Tachtsidis helyére. Úgy tűnt, hogy a cserék beváltak, mert a Lecce többször is veszélyesen megközelítette Pau López kapuját.

A rómaiak pedig, az előny birtokában, látszólag nyugodtabban játszottak irányítani szerették volna a meccset, ahol lehetett lassították a játékot és visszavettek a tempóból. Pellegrini volt a legjobb a középpályán, de a 70. percben lesérült és a helyére érkezett Zaniolo. A „mi kis sztárocskánk” nagyon aktívan állt be, volt egy nagyon szép vágtája, amiből komoly lehetőség is lehetett volna, de nem vette észre a mellette üresen érkező Kluivertet, vagy csak elmulasztotta a lehetőséget és már nem tudta átjátszani a labdát a hollandnak, lényeg, hogy abból a lehetőségből se lett semmi.

A 80. percben meglett volna a lehetőség, hogy a Roma lezárja a meccset, amikor Lucioni (igen, megint ő) ismét kézzel ért a labdához a Lecce tizenhatosában. De ezúttal, szemben az első félidővel,  Abisso bíró úr büntetőt ítélt. Meg is lepődtem: „Büntető? Kezezésért? Nekünk? Nahát!” Amilyen szerencsénk nekünk van a tizenegyesekkel, meg a bírókkal általában, azt gondoltam, most majd „segít” a VAR és gyorsan kitalálnak valamit, hogy miért nem tizenegyes… De nem, komolyan megadták! Még ilyet! Csak az a kár, hogy Kolarov büntetőjét Gabriel nagyon szépen kivédte és maradt az 1-0.

Ezek után már nem sok mindent történt, a Roma védekezett és húzta az időt, a Lecce pedig képtelen volt gólt szerezni. Annyi azért még történt a lefújás előtt, hogy Mhkitaryan is lesérült, a helyére Cristante állt be.

Megint nem játszottunk túl jól, de ezúttal valahogy sikerült elhozni a 3 pontot, aminek még nagyon komoly jelentősége is lehet. Pellegrini volt az egyik legjobb, kár, hogy lesérült. Még nem lehet tudni, hogy mennyire komoly, ahogy Mkhitaryan sérüléséről se. Dzeko megint gólt szerzett és Kluivert is rengeteget dolgozott. Ki kell emelni Smallingot, aki az Atalanta elleni bemutatkozása után, megint egyértelműen a legjobb játékos volt a Roma védelmében. Még nagyon keveset láttunk az angolból, alig két meccse volt, de eddig akkor is le a kalappal!

Nem is nyújtom tovább, nyert a Roma és zavartalanul készülhetünk a csütörtöki EL meccsre a Wolfsberger ellen, addig is forza Roma mindenkinek!