EL: Karintiai kirándulás előtt

Sűrű a meccsnaptár ebben az őszi időszakban; október harmadikán már a második EL csoportkört rendezik. Az AS Roma Ausztriába látogat, egy „nemzetközi kupa újonc”, karintiai csapathoz. A Wolfsberger AC talán nem cseng túl ismerősen, még a jártasabb osztrák foci szerelmeseknek sem. Talán azért, mert a közel 90 éves klub (1931-ben alapították) 2012 tavaszáig kizárólag alsóbb osztályokban szerepelt.

Erdő a pálya közepén

Mélyen nem merülnék a részletekbe, azt viszont feltétlenül szeretném elmondani, hogy itt egy tudatos, átgondolt, gazdaságilag rentábilis modellel állunk szemben. Nincsenek tőkeerős tulajdonosok, állami pénzek, vagy kiöregedett sztárok. 2007 óta, amióta egyesült a klub SK St. Andrä néven elhíresült másik tartománybéli klubbal, megkezdődött egy „romantikus” történet, aminek az egyik állomása ez az EL főtáblás szereplés. Fonseca úgy fogalmazott tegnap, hogy „az osztrák Atalanta ellen kell ma pályára lépni.”

Annyit mindenképpen szeretnék elmesélni a hazai csapatról, hogy pályájuk több okból nem alkalmas a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására (erről részletesebben itt olvashatsz), emiatt Grazban lesz a találkozó. Ennek mondjuk vendég szempontból sok jelentősége nincsen. Viszont átnéztem a sógorok idei mérkőzéseit és jó pár meglepetést találtam. A tavalyi harmadik hely okán szerepelnek az Európa Ligába idén.

Itt mondjuk a Vidi nyert

Június 26-án kezdték a felkészülést, első ellenfelük a MOL Vidi volt. (!) Futács hajrában szerzett góljával nyert a Vidi. Kérdeztem több fehérvári ismerősömet, hogy emlékeznek-e erre a felkészülési találkozóra, és mindhárman pontosan tudták melyik meccsre gondolok. Történetesen azért, mert kőkeményen, fizikai erejüket kihasználva, magukat nem kímélve, sérüléseket kockáztatva játszott a szinte csak osztrákokból álló csapat.

Ezen a Fehérvár elleni mérkőzésen kívül játszottak még négy felkészülési találkozót, abból kettő kisebb ausztriai csapatok ellen, kettőt viszont komoly klubok ellenében. A Sahtak könnyebben verte őket (2-0), de a Bordeaux elkapták (3-1). A bajnokságban és a kupamérkőzéseken is döntően a 4-3-1-2-s hadrend és ennek bombabiztos védelmi rendszerében bíznak, majd gyors, éles kontrákat vezetve lepik meg ellenfeleiket.

Németországi mészárlás

A legmeglepőbb, vagy ha akarom történelmi jelentőségű győzelmük, az első fordulóban aratott németországi diadal. Kiütni a Mönchengladbachot az már nemzetközi mércével is mérhető teljesítmény. Annak a találkozónak 0-4 lett a vége, ami azért nem tükrözi a valós különbségeket, de azt jól mutatja, veszedelmes kontracsapat az osztrák, és a pontrúgásaik szintén komoly fejtörést okozhatnak a védelemnek. Írjuk ide, hogy azon a németországi mérkőzésen a hazaiak javára állt minden mutató, labdabirtoklás 70-30, kapura lövés 14-12, passz 644-261 (!), támadás 156-85; ebből lett 0-4.

Egyik legveszélyesebb támadójuk, az idegenlégiós, izraeli Weissman. A huszonhárom éves csatár 9 meccsen 8 gólnál tart. Ő biztosan pályára lép Struber csapatában. Az osztrák edző nyáron vette át a feltörekvő csapat irányítását. Sokat nem tudni Struberről sem, 42 éves, 2007 óta edző, nem különösebben volt kiemelkedő középpályás, most viszont rábízták az „osztrák Atalantát.” Ausztriában kilenc kört követően hat győzelemmel a harmadik helyet foglalják el.

Pellegrini túl a műtéten

De ennyi fényesítés után beszéljünk pár szót a sérülésekkel tarkított AS Romáról. Sajnos Pellegrinit műteni kellett a héten, várhatóan 60 nap pihenő vár a legjobb formában lévő középpályásra. Elég nagy pech. Mkhitaryan sérülése sem jött jókor, ő viszont hamarabb visszatérhet, ha igazak az orvosi hírek. Fonseca elmondta a sajtó munkatársainak, hogy Dzeko pihenőt kap ma, és a vébéjét elügyetlenkedő Kalinic kezd a helyén. Védelemben Smalling pihen, a portugál elárulta, hogy elégedett az angol két meccsével, de helyezkedésén kell még pontosítani. Azaz Fazio – Mancini páros jöhet középen.

Ugyancsak pihenőt kap Kolarov. Bizony, hosszú idő után kispadon kezd a szerb. Helyén Spinazzola kezdhet. Másik szélső védő Florenzi lesz. A védelem előtt várhatóan a Diawara-Cristante páros szűr, támadó középpályások Kluivert-Pastore-Zaniolo hármas lehet. Kapuban természetesen Lopez. Elég kell legyen egy lelkes, erőszakos osztrák társaság ellen.

végezetül a sporttárs

A játékvezető Portugáliából érkezik, Martins személyében. Jó hír, hogy a nagy meccsdömping közepette is képernyőre kerül az AS Roma, ha jól láttam a DigiSport 2-s csatornáján lesz a közvetítés. Kezdés 18.55 perc. A többi kora este kiderül.