A Genoával kezdődik

Kezdődik a szezon! A Roma ma este fog bemutatkozni az Olimpicóban, a Genoa ellen.

Nagy változások voltak a nyáron, sokan elmentek és sokan jöttek, most nagy várakozás előzi meg Fonseca mester és az új igazolások bemutatkozását egy igazi tétmeccsen. A legutóbbi „nagy hír” a Rómával kapcsolatban, hogy Dzeko hosszabbított a Rómával 2022-ig, pedig a média már hónapok óta nevetséges magabiztossággal az Interbe jósolta. Hosszabbított Zaniolo is, őt az újságírók mindenáron a Juvéban szerették volna látni. Meg ugyebár Fazio is hosszabbított, akit a tavalyi teljesítménye alapján, nem sok helyen szerettek volna látni.

Ettől függetlenül, nincs ok az elbizakodottságra, volt olyan elemző, aki úgy jellemezte a Roma idei átigazolási piacát, hogy minden csapatrészből elment a legjobb játékos. De Rossi kapitány egy ideje már a Boca Juniorsban vitézkedik, egyértelműen a dél-amerikai óriás legnagyobb sztárja lett. El Shaarawy Kínában számolja a milliókat, amiket a Shanghai Shenhuától kap. Manolas pedig elment erősíteni az „alkalmi romanista” Ancelotti Napoliját. Kaptunk helyettük olyanokat mint például Diawara, aki nem fért be a Napoliba, mint Spinazzola, aki nem fért be a Juvéba, vagy mint Zappacosta, aki nem fért be a Chelsea-be. De inkább leírom szépen, hogy egyelőre hogyan is állunk az átigazolási piacon:

Jöttek: Gonalons (Sevilla), Defrel (Sampdoria), Antonucci (Pescara), Zappacosta (Chelsea), Cetin (Gençlerbirliği), Veretout (Fiorentina), Mancini (Atalanta), Pau Lopez (Betis), Diawara (Napoli), Spinazzola (Juventus).

Mentek: Nzonzi (Galatasaray), Gerson (Flamengo), El Shaarawy (Shanghai Shenhua), Manolas (Napoli), Ponce (Szpartak Moszkva), Lu. Pellegrini (Juventus), Sadiq (Partizan), Marcano (Porto), Celar (Cittadella), Verde (AEK Athén), Capradossi (Spezia), Karsdorp (Feyenoord).

Abba most ne menjünk bele, hogy ki ment csak kölcsönbe, ki jött vissza kölcsönből, kire lehet még számítani a jövőben, ki az aki véglegesen távozott… Erre talán majd visszatérünk az átigazolási piac lezárása után.

Talán a legérdekesebb változás természetesen a kispadon történt. Az elmúlt szezonban, Di Francesco mester sorozatos kudarcai után, a szezon végére érkezett a római és romanista Ranieri mester. Ranierinek nem sikerült igazi változást elérnie, nem is lehetett tőle elvárni, de legalább tisztességgel befejezte a szezont. Viszont elég hamar kiderült, hogy közép-hosszú távon se számol vele a Roma, a szurkolók legnagyobb sajnálatára. A tagadhatatlan rokonszenv ellenére, én azt mondom, hogy ne sajnáljuk különösebben. Egyrészt nincs mit sajnálni egy ilyen elismert és sikeres szakemberen. Másrészt én emlékszem a római kudarcaira is, sőt, talán nem kéne, de én még arra is emlékszem, amikor anno, a Juventus frissen kinevezett edzőjeként, kérdezték a Roma iránti szimpátiájáról és ő nem tudott jobbat válaszolni, mint azt, hogy „az már egy ősrégi történet”. „Quella ormai é storia antica” és aki tud olaszul, az pontosan tudja, hogy ez mit jelent. Ettől függetlenül, azért természetesen hálával és tisztelettel köszönjük a segítséget!

Fonseca mester a sajtótájékoztatón: „Nagyon motivált, lelkes és bizakodó vagyok, a szurkolóink támogatni fognak minket és azt mondanám, hogy ez lesz az ideális környezet a szezonkezdéshez.”

Ranieri után (valójában még Ranieri alatt), a Roma lelkesen felajánlkozott Conténak, aki a várakozásoknak megfelelően el is utasította. Megpróbálkoztak Gasperinivel is, az Atalanta sikeredzőjével, aki szintén elhajtott minket. A választás végül a Sahtar Doneck portugál edzőjére esett, Paulo Fonsecára, aki szemben a korábbi jelöltekkel, nagy lelkesedéssel vállalta el a Roma kispadját.

A portugál mester nem csinál titkot a filozófiájából, szerinte nem egy góllal kevesebbet kell kapni mint az ellenfél, hanem egy góllal többet kell rúgni. Labdatartás, letámadás, magasra feltolt védekezés és féljen tőlünk az ellenfél, mert mi nem félünk senkitől. Sokak számára, ez így első hallásra, talán ijesztően hangzik, pláne Olaszországban, de ne felejtsük, hogy Fonseca minden csak nem kezdő, komoly nemzetközi tapasztalatai és sikerei vannak. Kijár neki a bizalom! Ma majd talán meglátjuk a Genoa ellen, hogy mire is számíthatunk az idén.

Florenzi: „Egy olyan kapitány szeretnék lenni, mint Totti és de Rossi.”

El is jutottunk a meccsig, mire számíthatunk máma? Hogyan fogunk felállni? Perotti ugyanott folytatja, ahol tavaly abbahagyta és szokás szerint összeszedett egy izomsérülést, nem fog tudni játszani. Spinazzola is lesérült, még a jövő heti fővárosi derbin is erősen kétséges a játéka. Ezen kívül ha igaz mindenki Fonseca mester rendelkezésére áll. Az elemzők szerint, az a legnagyobb kérdés a roma kezdőjében, hogy ki fog kezdeni a középpályán? Pellegrini vagy Diawara? Többnyire a római szereplését jósolják, ami azt jelentené, hogy tavalyhoz képest, az egyetlen változás a kezdőben Pau Lopez lenne a kapuban (mínusz El Shaarawy, Manolas és De Rossi).

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-2-3-1): Pau Lopez; Florenzi, Fazio, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini, Cristante; Ünder, Zaniolo, Kluivert; Dzeko

Igen, Juan Jesus és Fazio, mert a sajtótájékoztatón Fonseca mester nagyon megdicsérte az új igazolás Mancinit, aki szerinte fiatal, nagyon tehetséges, sokat fejlődött, de eddig más rendszerben focizott és ezért Fazio és Juan Jesus fognak kezdeni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a portugál mester szerint nem titok, hogy a Roma keres egy középső védőt, akkor komoly kérdések merülhetnek fel Mancini leigazolásával kapcsolatban. Új Manolas? Talán majd egyszer…

Térjünk rá az ellenfélre, a Genoára, egy régi ismerősünkkel, a hangzatos nevű Aurelio Andreazzolival a kispadon. A Genoa minimális kitűzött célja a kiesés elkerülése és a cél eléréséhez ügyesen mozogtak az átigazolási piacon. A védelemben például eladták a Juventusnak Romerót, de olyan ügyesen, hogy azonnal vissza is kapták kölcsönbe. Érkezett Zapata is a Milanból és Barreca, akinek a futásaival a védelem jobb szélét kéne megerősítenie.

Jé! Hát te? Aurelio az Empoli után megkapta a Genoát. Talán így utólag, évekkel a „bűntény” után, elmondhatjuk, hogy anno nem a Rómával kellett volna kezdeni.

A középpályán kivásárolták Sturarót, megvették Saponarát, de főleg megszerezték Lasse Schönét, az Ajax veterán dán középpályását. Az Ajax egykori irányítója kiváló technikai tudással és egy csomó nemzetközi tapasztalattal érkezik, ő fogja irányítani a Genoa középpályáját, eddig egyértelműen ő a Genoa legjelentősebb igazolása az idén.

A csatársorban a legjelentősebb erősítés Andrea Pinamonti, aki túl van egy jó szezonon a Frosinonéval és egy sikeres U-20-as világbajnokságon. Az Inter nevelés kölcsönbe érkezik és valószínűleg Kouamé, vagy esetleg a veterán „görény” Pandev lesz a társa a támadó alakulatban. Egyelőre Tony Sanabria is ott van, de csak egyelőre, mert állítólag könnyen lehet, hogy a mi egykori játékosunk távozni fog Genovából az átigazolási piac utolsó napjaiban.

Schöne, a sztárigazolás.

Természetesen még nem beszélhetünk a Genoa gyengéiről, vagy az érősségeiről. Spalletti egykori videós elemzője, a kispadról össze-vissza változtatta a felállást a felkészülési meccseken. Az egyetlen biztos pontnak a két támadó tűnik: Pinamonti és Kouamé. A felkészülési meccseikből 5-ből 4-et megnyertek, viszont mindig kaptak legalább egy gólt, ami így első hallásra kimondottan ígéretesnek tűnik. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Genoa (3-5-2): Radu I.; Biraschi, Romero C., Zapata C.; Ghiglione, Schöne, Radovanovic, Lerager, Criscito; Pinamonti, Kouamé

Egyelőre nincs is nagyon mit hozzáfűzni, részemről lelkesen várom a Fonseca féle, ultra-offenzív Roma bemutatkozását. A meccs 20:45-kor kezdődik (élő közvetítés 20:25-től a DIGISport 1-en) és forza Roma mindenkinek!