Kit érdekel most a meccs?

A héten nem az volt a legrosszabb hír a Roma számára, hogy az Inter Chievo elleni nem túl meglepő győzelmével még inkább csökkentek a BL indulás esélyei, hanem, hogy még aznap este De Rossi kapott egy telefonhívást, hogy focistaként a Parma elleni lesz az utolsó meccse Roma játékosként, onnantól várják a páholyba szépen mosolyogni. Azóta pedig minden van, csak mosoly nincs a Roma háza táján

Még jó, hogy van szép új székház az EUR-ban, most lehet odamenni tüntetni.

Tüntetnek mindenhol, lincshangulat van valóban, amit mondjuk szerintem épeszű ember nem is tudott volna másképpen elképzelni. Az egész döntést és logikáját nem értem, mert ezzel aztán tényleg nem tud azonosulni egyetlen Roma szurkoló sem. Sokáig pozitívan vélekedtem az amerikaiak projektjéről, egy gazdaságilag fenntartható, jól marketingelt klub létrehozásáról, de az elmúlt évek mélyrepülést jelentettek. Érzelmi szempontokat félretéve sem lehet megérteni a döntést, sport szinten azért hülyeség, mert innentől kezdve nincs igazán esély rá, hogy valaha világklasszis játsszon nálunk, valamint De Rossi még mindig kiemelkedő játékerőt képviselt a csapatban. Üzletileg szintén érthetetlen, mert most gyakorlatilag egy tollvonással (vagy annak hiányával) megfosztották magukat a bérletek eladásából érkező nagyjából 10 millió eurótól, (na meg a stadionban lévő hangulattól) De Rossi nevével fémjelzett merchandise értékesítésétől és úgy általában elvesztették a Roma szurkolók támogatását minden téren. Hogy racionálisan mi indokolhatta a döntést? Nem hinném, hogy De Rossi fizetése, amit valószínűleg 2 millió alá lehetett volna csökkenteni új szerződéssel, hanem inkább a meghatározó szerepének kiiktatása, hogy az érkező új edző felett ne álljon senki. Vagy egyszerűen elbénázták és azt hitték, hogy a pay-as-you-play szerződést majd elfogadja. Ki tudja, nem gondolom, hogy rosszat akarnának, előbb hinném el, hogy szimplán hülyék. Kíváncsi vagyok arra is, hogy idősebb De Rossi, aki az elmúlt 2 évtized alapján az (egyik) legjobb utánpótlás edző Olaszországban vajon ezek után marad-e.

A biztonság kedvéért New York-ban is elmondták a szurkolók a véleményüket.

Már egy ideje kezdtem elveszteni a bizalmam az amerikai vezetés hozzáértésében, olyan alapvető dolgokat nem valósítanak meg mint egy normális római „helytartó” kinevezése aki mondjuk Pallotta helyett viseli a CEO címet, nem balhézik össze a szurkolókkal, szövetséggel, mindenkivel míg James és köre lehetne a (csendes) tulajdonos. Helyette volt itt Enrique-projekt, Monchi irányítás, amerikai turnék akár 2 hetes téli szünetben is, szponzorhiány 5-6 évig. Mondjuk utólag belegondolva annak az embernek aki Trump-ot támogatta valószínűleg erősen hiányosak az alapvető gazdasági ismeretei is. Nem tudom mi lesz a sorsuk ezután, innentől nem látom garantáltnak, hogy hosszútávon ők maradnának a Roma tulajdonosai, szurkolói támogatás nélkül elég nehéz, az új kínai és amerikai szurkolók pedig nem fogják eltartani a csapatot, még akkor se ha őket esetleg nem érdekli ez az egész mizéria.

Ranieri valami eszméletlen, pontosan tudja hogy kell kezelni a szurkolókat, mit kell mondani, most például szemrebbenés nélkül kimondta, hogy Pallotta és Baldini döntettek így, neki mindegy, ő csak pár meccsre jött, csak nehogy valaki is ne szeresse őt errefelé. Gyorsan tudatosította, hogy köze nincs hozzá. Spalletti tanulhatna.

Nos mindezek ellenére, mellett szombat este azért játszunk még egy nem épp tét nélküli meccset a Sassuolo ellen, így foglalkozzunk ezzel is. Az ellenfél a kellemes tétlenség közepén lebeg, 7 pontra a kiesőzónától és 20 pontra Európától, ennek ellenére persze nyilván szeretnék megverni egy valószínűleg nem túl koncentrált Roma-t. Összességében nincsenek nagy formában, legutóbb a Torino verte őket, korábban inkább döntetleneket játszottak, Frosinone, Parma, Udinese ellen például, de közben azért a Fiorentina-t sikerült megverniük. Ami pozitív számunkra, hogy a védelmük az nem túl erős, a messze lemaradó kiesőkön kívül az egyik legrosszabb, így remélhetőleg szerez majd gólt a csapatunk. Elől pedig Babacar és Berardi a veszélyes a középpályán pedig Duncan. Reméljük a Ranieri által egyre inkább összekovácsolt védelmünk Mirante nagy mentéseivel együtt nem fog megint összehozni egy Genoa-szerű élményt. Mondjuk friss hír, hogy Manolas kimarad a csapatból, mert a bokájával van probléma, ez viszont mindenképp kellemetlen ránk nézve.

Hogy eddig hogy nem ő védett… 

A maradék két meccsen bár elenyésző az esély a BL indulás kiharcolására, de kötelező lenne a 6 pont megszerzése, mert különben az EL is szinte biztosan elúszna. Nyilván mondjuk EL selejtezőbe jutni nem feltétlen a legnagyobb öröm, de a nyolcadik helyen a Lazio mögött végezni szerintem rosszabb lenne. Na meg persze lehet még bármi az előttünk állókkal is. A tét nélkül játszó Sassuolo otthonában pedig semmilyen körülmény nem indokolja hogy ne szerezze meg a Roma a 3 pontot.