Roma-Milan elé

A Roma vasárnap este fél kilenckor fogadja a Milant, a Serie A 22-ik fordulójában.

Túl vagyunk egy apokaliptikus vereségen a hétközi kupameccsen a Fiorentina ellen, amivel a Roma több szempontból is eljutott egy történelmi mélypontra. Sokan biztosra vették, hogy ez a vereség Di Francesco bukását fogja jelenteni, de mint kiderült erről még nincs szó. A klub továbbra is kitart Di Francesco mellett, ahogy Monchi sportigazgató több ízben is elmondta.

Közben a szurkolók és a római média egyértelműen a csapat és az edző ellen fordultak, éles hangnemben, gyakran nyomdafestéket nem tűrő stílusban támadják Di Francescót és a játékosokat. Ehhez képest látszólag nem sok minden változott a csapat körül. Di Francesco az edzésen sokat kiabált a játékosokkal, akik meg csendben tűrték. Monchi is tartott nekik egy beszédet, amiben kihirdette, hogy akkor is Di Francesco lesz az edző ha kikapnak a Milan ellen. A spanyol sportigazgató megpróbált a játékosok felelősségtudatára apellálni, illetve az is elhangzott, hogy innentől kezdve senkinek a pozíciója nincs biztonságban (gondolom Di Francescón kívül, ha jól értem a sportigazgató urat).

Állítólag a klubnál azért is ragaszkodnak Di Francescóhoz, mert jelenleg nincs egy mindenki számára meggyőző alternatíva, ami elérhető lenne a Roma számára. Conte leigazolásának például evidens technikai és anyagi akadályai lennének, ráadásul már megmondta, hogy nem óhajt menet közben átvenni egy csapatot és hogy júniusig nem megy sehova. A látszólag elérhető edzők, akiket szóba hoztak mostanában a Rómával, nem túl meggyőzőek: Paulo Sousa, Montella, Panucci… Így elsőre egyikük sem nyújt túl sok garanciát.

Egyértelmű, hogy Monchi teljhatalmat kapott Pallottától, de az elemzők szerint ez csak nyárig fog tartani.

Az is hozzátartozik, hogy a média szerint, ha a Milan ellen is össze fog omlani a csapat, akkor mégis elkerülhetetlen lesz az edzőváltás. De a lényeg, hogy egyelőre marad Di Francesco, állítólag már le is higgadtak a kedélyek Trigoriában, ami számomra több mint ijesztően hangzik. Di Francesco szombati sajtótájékoztatója nagyon rövidre sikerült, kb. 10 percig tartott, ezt azzal indokolták, hogy nem volt több idő, mert közvetíteni kellett az ifik meccsét. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem kezdték fél órával korábban a sajtótájékoztatót? Az összegyűlt újságíróknak még lett volna kérdésük bőven, csak gondolom válaszok nem lettek volna. Nem mintha bármi lényeges elhangzott volna a sajtótájékoztatón, a szokásos közhelyeket hallhattuk, csak a firenzei mérkőzés után, ezek a közhelyek most di Francesco szájából különösen bosszantóan hangzottak.

Térjünk rá a mérkőzésre, a Roma rendkívül nehéz helyzetben lenne a firenzei fiaskó nélkül is. Juan Jesus, Ünder, Mirante és Perotti sérültek. Cristante és Nzonzi eltiltása pedig azt jelenti, hogy a középpályán Pellegrini mellett, azonnal be kell majd vetni a többé-kevésbé gyógyult De Rossit is. Valószínűleg Karsdorp kezd majd a védelem jobb szélén, elől a jobb szélen pedig megcsodálhatjuk majd Florenzi játékát. Itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-2-3-1): Olsen; Karsdorp, Fazio, Manolas, Kolarov; Pellegrini, De Rossi; Florenzi, Zaniolo, El Shaarawy; Dzeko.

Di Francesco csúnyán megöregedett.

A Milan pont ellentétes érzelmekkel érkezik a meccsre a Rómához képest. A kupában nem kisebb ellenfelet búcsúztattak mint a Napoli, ráadásul a Genoától frissen igazolt csatáruk, Piatek két góljával. Higuain távozása mellett, a télen Piateken kívül még leigazolták Paquetát is, a középpálya megerősítésére. A két játékosra elköltöttek 70 milliót, szöges ellentétben például a Romával, ahol ugyebár senkit sem igazoltak, a keret eléggé nyilvánvaló hiányosságai ellenére.

Tehát a Milannál komolyan gondolják a BL részvételt, miért is ne tennék? Gattuso mesternek is voltak gondjai bőven az idén, többször kritizálták az edzői munkáját, megküzdött a sérülésekkel és a csapata mentális kihagyásaival. De a legnagyobb gondja egyértelműen a gólszerzés volt, az övék a leggyengébb támadósor az első kilenc csapat közül a bajnokságban. Viszont nagyon jó a védelmük, csak 20 kapott góllal, alig 3 az elmúlt hónapban!

A Milannál is vannak sérültek,a hosszú távra kidőlt Bonaventurán kívül, Zapata, Reina és Caldara sem fognak tudni játszani. A felállás minden bizonnyal a szokásos 4-3-3 lesz, a két új igazolással a kezdőben:

Milan (4-3-3): Donnarumma; Calabria, Musacchio, Romagnoli, Rodriguez; Kessie, Bakayoko, Paquetá; Suso, Piatek, Calhanoglu.

Esélylatolgatásnak jelen körülmények között semmi értelme. Ennek a meccsnek a tétje óriási, picit olyan mint egy döntő, a két legesélyesebb csapat között, a hőn áhított negyedik helyért. Legalábbis ez lett volna a fő motívum a Firenzei világégés előtt, most már a Roma számára sokkal érdekesebb kérdés, hogy a csapat tud-e még egyáltalán értelmesen, focicsapatként üzemelni? Vasárnap este majd kiderül (élő közvetítés 20:10-től a Digisport1-en), forza Roma mindenkinek!