A Sassuolo karácsonyi ajándéka

A karácsonyi forduló délutáni sávjában rendezték meg az AS Roma – Sassuolo olasz bajnoki mérkőzést. A találkozó több szempontból is érdekes volt. Egyrészt újra egymással szemben találta magát Di Francesco fiával, ráadásul előző klubja színeiben léptett pályára csereként gyermeke. Tovább emelve a tétet, EDF „ultimátuma” jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a Sassuolo és a Parma ellen is győztes csapatot vezényel a gyepre, akkor tovább folytathatja a téli szünet után munkáját az olasz fővárosban. Ebből a két feladatból az első teljesült.

Kezdő

Mindehhez hozzá tarozik még, hogy 34.000 ember a helyszínen tett tanúbizonyságot arról, hogy EDF munkáját továbbra sem tartják rossznak. Plusz a forduló ismert eredményei is az AS Roma számára voltak kedvezőek, azaz egy győzelem a hetedik helyre emelte volna a tabella alsó feléből az együttest.

De Zerbi talán ismerte ezeket a tényeket, és megpróbált a legnagyobb tisztelettel asszisztálni ehhez, hiszen egy felforgatott csapattal, és nyílt támadó focival kívánta meglepni a házigazdát. Szerencsére kevés sikerrel. Azzal, hogy a Sassuolo beleállt a magas védekezésbe és a támadások bátor építésébe, rengeteg helyet teremtett a hazai csapat támadóinak, akik rendre éltek is a felkínálkozó lehetőségekkel.

Perotti gól

Többek között Schick nyújtott ma egy olyan 60 percet, amire még nem volt példa tétmérkőzésen. Hiába hallotta/olvasta az ember több játékos interjújában, hogy ez a cseh gyerek, edzésen széttépi az istrángot, élesben soha nem jött ki belőle semmi. Megyei berkekben az ilyet edzésmenőnek, gúnyosan Barrichellonak csúfolják. Szóval ez a távozó félben lévő, méregdrága csatárnövendék olyat ment ma, amit még ember fia nem látott tőle Roma mezben. Először egy tizenegyest fújtak róla, jogosan. Ezt a sérüléséből visszatérő Perotti értékesített, majd a 23. percben kilépett egy kiváló ütempasszal, és megetetve a végig jól védő Consiglit megszerezte az idei kiírásban a második bajnoki találatát. (!)

A fene tudja miért, de a mérkőzés ezen a környéken eldőlt. Az első játékrész már sok érdekességet nem hozott. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a Roma egészpályás letámadása nagyon nem tetszett az elmúlt tíz mérkőzéséből mindössze egyet elveszítő Sassoulonak, és igazából nem is tudtak érdemben reagálni erre a taktikai húzásra a vendégek.

Schick második gólja idén

A második félidőt egyből cserével kezdte De Zerbi, stabilizálni próbálta védelmét a fiatal olasz tréner, sikerrel. Bár jócskán alakított ki helyzetet a hazai csapat a második negyvenöt percben is, valahogy a játékot sikerült lassítani a vendégeknek. A mérkőzés két legfontosabb jelentet az 59. illetve a 60. percben jött. Előbb pályára lépett EDF fia, aki így bolognai szerelése után, Sassuolo mezben szintén bizonyíthatott édesapja ellen. Majd jött Zaniolo, aki ma talán egy árnyalattal szürkébb volt, viszont amit bemutatott egy óra játékot követően, azt tényleg csak a legnagyobbak teszik. Egy jobb oldali meglépés után, védőjét, majd a remeklő Consiglit leültetve átpöccintett a fekvő játékosok felett, és megszerezte a hazaiak harmadik találatát. Zseniális mozdulat volt, tökéletes kivitelezés.

Ezután érkezett még Pastore, pont Zaniolo helyére, illetve később Kluivert és Dzeko szintén. Előbbi Perottit váltotta, aki gólja ellenére igen gyenge teljesítményt hozott, Dzeko pedig a legjobb római meccsét lejátszó Schicket váltotta. Túl sok érdekesség nem maradt a meccsben, több hazai támadás végződött nagy védéssel, vagy pontatlan befejezéssel. A legvégén Babacar szépíteni tudott, de gyakorlatilag a középkezdés után véget ért a találkozó. Így EDF volt csapatát meglepően simán, 3-1-re leverte.

Zaniolo tanár úr

Amit szeretnék megjegyezni, hogy De Zerbi taktikája ma megbukott. Ha akarom, megfordítom és úgy írom mindezt ide, hogy EDF felülmúlta stratégiailag ellenfelét. Másrészt, a csapaton látszott, ma is mindent megtesznek edzőjük jövőjét illetően. Szépen lassan szivárognak vissza a sérülésből felépülő játékosok, egyre jobbat mutat ez az egész, ha meglesz a Parma, és a negyedik helytől továbbra is lőtávolra marad a csapat én nem leszek csalódott.

Még gyorsan három plusz egy rövid gondolat, amivel túl sokat nem kívánok foglalkozni. Első a Sousa féle Juve mezes poszt, nyugodtan bekaphatja, és elfelejtheti a római kispadot, másik Panucci nevének felmerülése, ezt nem is kommentálnám, végül pedig a „Ninja hiszti”, ami már olyan mértékben felkavar egyes magyar AS Roma oldalakat, hogy megmagyarázhatatlan. A plusz egy pedig az örök klasszikus így december 26-án: mindenkinek boldog karácsonyt a maradék három órára! Szombaton találkoz(z)unk!