Néha visszatérnek

A Roma Parmába látogat a Serie A tizenkilencedik fordulójában, szombat délután játszunk a Parma ellen a Tardiniben.

Alig három évig tartott a Parmának, hogy visszatérjen az első osztályba, miután 2015 márciusában hivatalosan is csődbe ment a klub és az újraalapítás után megkezdték a szereplésüket a dilettánsok között. Tiszteletre méltó teljesítmény és ez is csak azt mutatja, hogy a klubok mindig a helyükre kerülnek. Olaszországban párszor már láttunk csődbe menni patinás klubokat (Napoli, Fiorentina, Parma), de amíg a támogatottságuk kitart, amíg a szurkolók nem hagyják magára a klubot, addig mindig vissza fognak térni az őket megillető pozícióba, jelen esetben a Serie A-ba.

Most a Parma a tőlük elvárható lehető legjobb formában érkezik a Roma elleni meccsre, a táblázat tizenkettedik helyén vannak, 25 ponttal, alig két ponttal lemaradva a Roma mögött, de ennél sokkal lényegesebb az ő szempontjukból, hogy az előttük álló Atalanta, Fiorentina és Sassuolo valójában ugyanannyi ponttal rendelkeznek mint a parmaiak. Alig 3 pontra vannak az Európa-ligát érő pozíciótól, szimbolikus értéke lenne, ha sikerülne nekik elérni az európai kupaszereplést, mivel a 2013/14-es szezonban azért nem indulhattak az Európa-ligában, mert volt egy elmaradt adótartozásuk. Akkor borult ki a bili, akkor derült ki, hogy nincs minden rendben a klub pénzügyei körül, mondhatnánk az volt a hógolyó, ami elindította a lavinát, ami a klub csődjéhez vezetett. Most viszont a szurkolóik kiélvezhetik a csapatuk sikereit, D’Aversa mester csapata pont most verte el a Fiorentinát Firenzében, Inglese góljával és az a deklarált szándékuk, hogy pozitív eredménnyel zárják az évét a hazai közönségük előtt. 

Nagy volt az öröm a Fiorentina legyőzése után.

A hazai pálya a Parma esetében nem is jelent akkora előnyt, hátrányt se, csak arról van szó, hogy közel egyenlő arányban szerzik a pontjaikat otthon és idegenben. Otthon 3 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség, idegenben pedig 4 győzelem és 5 vereség.

Ha szóba kerül az idei Parma, természetesen mindnyájunknak ugyanaz a játékos ugrik be először: a kínai vándorlásai után visszatért Gervinho. A szélvészgyors elefántcsontparti támadó, akit anno Garcia mester kifejezett kérésére mentettünk ki az angliai fogságából az Arsenalban és aki három szezonon át okozott örömöt (és néha egy kis bosszúságot is) a romanista szurkolóknak. Gervinho nagy közönségkedvenc volt az olasz fővárosban, a 71 római meccsén szerzett 17 gólt és kiosztott 18 gólpasszt, vagyis a meccsei felén közvetlenül beleszólhatott a végeredménybe! A legjellemzőbb tulajdonsága a sebessége volt, ezért kapta a becenevét is a romanista szurkolóktól: „freccia nera” („fekete nyíl”).

Kár (vagy talán nem is akkora kár), hogy amikor lapátra tették a mentorát, az amúgy Rómában többször is kimagasló teljesítményt nyújtó edzőt, Rudi Garciát, akkor Gervinho se volt hajlandó a fővárosban maradni és elment pénzt keresni az egyre kevésbé egzotikusnak számító kínai bajnokságba, konkrétan a Hebei China Fortune-ba. De a jelek szerint Kínában sincs pekingi kacsából a kerítés és néhány mulatságos kínai nyilatkozata után, Gervinho az idén visszatért Európába, pontosabban elszerződött a Parmába. Azt kell mondani, hogy az eddigiek alapján Gervinho jól döntött, amikor a Parmába szerződött, 12 meccs (812 percnyi játék) után, 5 gólnál tart, ami több mint tiszteletre méltó teljesítmény.

 

Hát te?

De nemcsak Gervinhotól kell majd tartani, D’Aversa mester valószínűleg a megszokott 4-3-3-al fogja „csatába küldeni” a fiait. Bruno Alvesnek letelt az eltiltása, így Iacoponi vissza fogja venni a jobb szélet a védelemben. A középpályán Scozzarella izomsérüléssel bajlódik, így elméletileg Stulac lesz az irányító. Elől ott vannak Gervinho, Inglese és Biabiany, a „tridente delle meraviglie”, a „csodálatos trió”, mert hárman tíz gólt szereztek (Gervinho 5, Inglese 5, Biabiany 0) és Pármában mostanában ennyi elég, hogy ilyen hangzatos becenevet kapjon egy támadó sor. Csak reménykedni lehet, hogy ez az elbizakodott becenév jó sok pechet hoz majd a nyakukba! Ami azt illeti Inglese nincs a legjobb állapotban, elképzelhető, hogy Ceravolo fog játszani a helyén és Biabiany kezdése se biztos, lehet, hogy Siligardi, vagy a Roma nevelés Ciciretti fog kezdeni helyette. Szóval még el sem kezdődött a meccs, de ez a „csodálatos trió” máris ezer sebből vérzik.

Minden esetre itt egy tipp a kezdőjükre:

Parma (4-3-3): Sepe; Iacoponi, Bastoni, Bruno Alves, Gagliolo; Barillá, Stulac, Rigoni L.; Gervinho, Inglese, Biabiany.

Térjünk rá a mieinkre, a Sassuolo ellen elért, viszonylag fölényes siker után, di Francesco mester egy picit könnyebben szedheti a levegőt, de csak egy picit, mert még korántsem biztos a helyzete. Eljutottunk a 19-ik fordulóhoz, a bajnokság feléhez és talán itt lenne az ideje, hogy levonjuk a tanúságokat.  De én most nem szeretném ismételgetni a már untig ismert litániát a csapatunk nehéz helyzetéről a bajnokságban, inkább foglalkozzunk a Parma elleni meccsel és hagyjuk a számolgatást a meccs utáni bajnoki szünetre.

A fogadóirodák ránk nézve nagyon is hízelgő oddszai ellenére, az elemzők szerint sajnos egy izgalmas meccsre számíthatunk. Di Francesco mester minden bizonnyal marad a Sassuolo ellen sikeres 4-2-3-1-nél és jelen körülmények között nehéz lenne vitába szállni vele, amikor végre nagy nehezen volt egy jó meccse a csapatnak.

Zaniolo állítólag kezdeni fog.

Jó hír, hogy a kezdeti ijedtség után, most úgy tűnik, hogy Zaniolo sérülése nem volt túl komoly és ott lesz a kezdőben. Pastore is lassan egyre jobb formában van, de a fiatal olasz teljesítménye után, az argentin sztár minden bizonnyal a kispadról fog indulni. Pellegrini is visszatért, már a csapattársakkal edzett, de még nehéz lenne elképzelni őt a kezdőben, tehát valószínűsíthető, hogy megint Nzonzi és Cristante lesznek majd a védelem előtt. Apropó Pellegrini, miután az idén azon kevés játékos közé tartozott, akik nem okoztak csalódást, sőt, többször kimondottan jól szerepelt, természetesen egyből lábra kaptak az eligazolásáról szóló pletykák.  Ebből a szempontból nézve megnyugtató volt a napokban tett nyilatkozata, hogy „egy napon szeretnék a Roma kapitánya lenni”. Nem mintha eddig nem tudtuk volna, de a római játékosoknál a Roma mezének súlya van!

Még nincs minek örülni! Szombaton, feltéve és nem megengedve, hogy jól sikerülnek a dolgok, esetleg majd megengedhet magának egy mosolyt.

A kapuban Olsen természetesen adott. A védelemben Florenzi is kezdeni fog, a másik szélen Kolarovval, középen Manolasszal, úgy tűnik az egyetlen kérdés, hogy ki lesz a görög párja középen, Juan Jesus, vagy Fazio. Alapállásban eddig biztos lett volna az argentin szereplése, de a levitézlett „comandante” mostanában nem nyújt megnyugtató teljesítményt, könnyen elképzelhető, hogy a brazil be fogja előzni. Itt most fel kéne merülnie Marcano játékának is, de az eddigiek alapján ebben már senki sem hisz túl komolyan.

Elől már izgalmasabb a helyzet. Egyrészt Schicknek megvolt az első jó meccse a Sassuolo ellen (Halleluja!!!), de ugyanakkor meg Dzeko meggyógyult és innentől kezdve automatikusan a bosnyákot jósolják a kezdőbe. Számomra meglepő, hogy az elemzők Ündert és El Shaarawy-t jósolják a kezdőbe, mivel Perotti játéka általános elismerést váltott ki a Sassuolo ellen.

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-2-3-1): Olsen; florenzi, Manolas, Fazio, kolarov; Cristante, Nzonzi; Ünder, Zaniolo, El Shaarawy; Dzeko.

Dzeko visszatért, Schick állítólag pihenni fog.

A meccs taktikai szempontból elég egyszerűnek tűnik, a Parma egy konkrét és célratörő csapat, megpróbál majd minél hatékonyabban bezárkózni és közben megpróbálják majd kihasználni a támadóik gyorsaságát. A Rómának kell majd irányítania a játékot és ahogy di Francesco mester mondta a sajtótájékoztatón, majd kockáztatnia kell. Jönnek majd az egy az egy elleni párbajok és a kockázatosabb megoldások. közben pedig majd arra kell figyelni, hogy ne nyíljanak meg ész nélkül, hogy ne engedjék a parmai kontrákat, amikre majd folyamatosan számítani kell, elsősorban Gervinhón keresztül. Ezért mondják az elemzők, hogy izgalmas meccsre számíthatunk, szerintem meg a „nehéz” jelző jobban illene a helyzetünk leírására.

Talán a poszt alapján valaki még azt hihetné, hogy bármilyen rokonszenvet táplálok a parmai csapattal szemben. „Milyen remek, hogy ez a patinás klub visszatért a Serie A-ba és tovább emeli az olasz pontvadászat színvonalát…”, vagy valami hasonló. Itt szeretném leszögezni, hogy részemről szó sincs semmi ilyesmiről! A Parma, az egymást váltogató, adócsaló tulajdonosaival, illetve az évtizedek során ott játszó játékosokkal, akik mindig a Roma ellen brillíroztak, minden csak nem rokonszenves! Szombaton is, ha tehetik majd kéjes mosollyal az arcukon fogják elvágni a torkunkat és a mi „néhai” Gervinhónk fog a legszélesebben mosolyogni! El kell ütni őket! Mors tua vita mea! Ami ha jól tudom középkori szólás és nem ókori római, de akkor is ide illik és a mostani kontextusban azt jelenti, hogy ide azt a három pontot!

A Parma ellen szerintem erre mindig jó emlékezni.

Nem is nyújtom tovább ezt a felvezetőt, szombaton délután háromkor Parma-Roma (élő közvetítés 14:55-től a DigiSport2-őn) és forza Roma mindenkinek!