Roncsderbi

Az edzőtáborozás és a szerdai, plzeni vereség után után a következő feladat a bajnokságban várja a Romát. Ma este azt a Genoát látja vendégül a csapat, amelyik formáját tekintve igazán méltó kihívója a mieinknek. Sőt, inkább mi törünk az ő babérjaikra. Remélhetőleg azonban a rossz sorozat ma megszakad, és ez a mi rossz sorozatunk végét jelenti.

Képtalálat a következőre: „roma genoa”

A neten keresgélve rátaláltam még egy népsport blogos régi posztunkra, szintén Roma-Genoa meccs előtt. Sajnos a szerzőt nem írja, stílus alapján Nemvoktrendire gyanakszom. Most szó szerint idéznék egy bekezdést:

Valójában ez lehetne a „nyomorultak rangadója” is, a piros sarokban az eredményválságban lévő Roma, ahol a csapat a barcelonai fiaskó óta elfelejtett gólt szerezni és ahol az olasz kupából való kiesés után, a sajtó meg a szurkolók szerint jelenleg a legnagyobb kérdés, hogy ki legyen az új edző Rudi Garcia helyett.
A kék sarokban a nem kevésbé válságban lévő Genoa, két pontra a kieső zónától, zsinórban négy vereséggel a hátuk mögött, köztük egy „izgalmas” kieséssel az olasz kupából, hosszabbításban a harmadosztályú Alessandria ellen.

A történelem ismétli önmagát. Tényleg két nyomorult formában lévő csapat találkozik, és bár a mi kupakiesésünk még odébb van, a Genoa valóban túl van egy harmadosztályú társaság ellen elszenvedett Coppa Italia kudarcon, ahol Adorján Krisztián verte be a koporsószöget. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, Preziosi nyolc nyeretlen meccs után menesztette Juricsot, a helyét pedig az ex Roma edző, Prandelli vette át.

A hétvégén a SPAL ellen már ő irányított a kispadról, ami egyelőre annyira volt elég, hogy majdnem a teljes találkozót emberhátrányban végigjátszva sikerült pontot menteni az alsóházi rangadón. Legyünk igazságosak, túl sok ideje nem volt Prandellinek csodát tenni, a bajnoki előtt két nappal nevezték őt ki. Így aztán nem is variált a csapatával, aminek a magja adott, rutinos Serie A játékosok, a felállást pedig ugyanúgy három védővel képzelte el. Criscito eltiltását leszámítva mindenki a rendelkezésére áll, az ő helyén könnyen lehet, hogy a régi ismerősünket, Zukanovicsot láthatjuk, elöl pedig a Roma által is figyelemmel kísért Kouame, Piatek csatárpárost. Ami még összeköti a két klubot, az az, hogy a szurkolók mindkét oldalon elégedetlenek az elnökkel. Szerintük Preziosi csak a pénzt viszi, aki erre azt válaszolta, hogy eddig 200 millió eurót bukott a Genoán.

A Roma szurkolók szintén elégedetlenek, Pallotta távozását városszerte szervezetten, transzparensekről követelték, illetve ma az első tíz percet némán nézik végig. Nehezményezik az elmúlt évek hazugságait, úgy a beígért kupákat, mint Rüdiger, Strootman, Benatia, Pjanic eladásának kizárását. Persze ez így tételenként igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy egyrészt Pallotta rengeteget invesztált a stadionba, másrészt az UEFA is szorongatta a klubot, a pénzügyi mérlegnek megszabott keretek között kellett maradnia. Nem tartom a legjobbnak az időzítésüket, most nem kéne még fölöslegesen is balhézni.

Ezen kívül a fő téma Di Francesco jövője. Állítólag a ma látottakon múlhat az állása, és Sousa már ugrásra készen áll. Tény, hogy ez a hullámvölgy már-már időtlennek tűnik, és egyáltalán nem látszik semmi javulás. Leginkább a fejekben kéne rendet rakni, idén az utolsó tíz percben hét pontot veszítettünk, míg Di Francesco regnálása alatt, amikor hátrányba került a csapat, három győzelem és hat döntetlen mellett tizenhétszer kikapott a Roma. A magam részéről nem vagyok meggyőződve, hogy Sousa jobb megoldás lenne, de ez még egyébként is csak pletyka.

Még mindig nagyon foghíjas keret áll a mester rendelkezésére, De Rossi egyszer végzett teljes edzésmunkát, ő és Perotti csak a padról szállhatnak be. Dzeko továbbra sem elérhető, Shick pedig formán kívül játszik, így könnyen lehet, hogy Zaniolót hamis kilences poszton láthatjuk, míg a háromvédős rendszer is valószínűnek tűnik, hátul Juan Jesus, Manolas és Fazio, a középpályán Florenzi, Cristante, Nzonzi és Kolarov szereplésével.

Totti búcsúmeccsén.

Előbb-utóbb valaminek változnia kell, vagy megjavulnak a dolgok, vagy személyi változások jönnek. Egyre nagyobb a teher, egyre kevesebb a türelem a vezetőség és a szurkolók részéről is. Karácsony előtt a Juventus-hoz látogatunk, akár Di Francescóval, akár valaki mással, a Roma most nincs irigylésre méltó helyzetben.