Egy fájdalommentes (???) vereség

A Roma kikapott 2-1 a Viktoria Plzen otthonában, a Roma számára már tét nélküli utolsó csoportmeccsen a BL-ben. Kovarik szerzett vezetést a Viktoriának, Ünder egyenlített, majd Chory beállította a végeredményt.

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a Roma számára ez a meccs már nem sokat jelentett. A mai meccs előtt már tudtuk, hogy másodikként fogunk továbbjutni a csoportból és ezen semmilyen eredmény sem változtathatott volna! Köszönjük meg a tavalyi eredményeinknek a BL-ben, az UEFA koefficiensünknek, ami miatt a második kalapból sorsoltak minket és olyan ellenfeleket kaptunk, hogy tartani tudtuk a papír formát.

De (és ez egy óriási nagy de), ez a Roma nagyon nagy bajban van! A bajnokságban nagyon rosszak az eredmények, messze le vagyunk maradva a kitűzött céltól, az első négy helytől. A nyári átigazolási kampány sikertelen volt, az újonnan érkezett játékosok eddig nagyrészt nem váltak be, Monchi eddig nem volt sikeres és Di Francesco sem tudta teljesíteni a feladatát, nem tudott sikeres csapatot kovácsolni a rábízott játékosokból.

Ennek a meccsnek azért lett volna jelentősége, mert megerősíthette volna Di Francesco pozícióját, megmutathatta volna, hogy igenis van fejlődés, hogy az ő irányításával ki lehet mászni ebből az eredményválságból. Másrészt a játékosoknak is bizonyítaniuk kellett volna, hogy ők jó játékosok, hogy ők BL szintet képviselnek. Végül pedig mindenkinek a klub körül óriási nagy szüksége lett volna egy pozitív eredményre, a szurkolóknak, a játékosoknak, a vezetőknek… Mindenkinek!

A meccs tét nélküli jellege némileg tükröződött Di Francesco mester kezdő összeállításában is. Mirante kezdett, Marcano volt Manolas párja a védelem közepén és Pastore is visszajött a kezdőbe, hogy a sérülése után szerezzen némi játékidőt.

Apropó Pastore, nem játszott jól, nem találta a helyét, látszott, hogy nincs a legjobb formában, ő volt az egyik negatív hős a csapatban. Pedig sokan számítunk a „Flacóra”, én sokkal többet várok tőle. De legyünk pozitívak, ezen a meccsen visszajött a sérülése után, majd a következőn már jól is fog játszani.

Nem sok minden történt az első félidőben, Nzonzi adott egy szép passzt Kluivertnak, illetve Kovarik fölé lőtt egy ígéretes helyzetet és nagyjából ennyi volt. A második félidő is komótosan indult, aztán az 56. percben jött az első igazi helyzet, amit Cermak kevéssel lőtt fölé. A Roma szeretett volna egy tizenegyest, amikor Schick ellen szabálytalankodtak, de a bíró szerint minden rendben volt. Később már sokkal szigorúbb volt a bíró úr, amikor kiállította a frissen beállt Luca Pellegrinit, egy elég szigorú második sárgával, egy ütközésért a levegőben. Visszanézve a helyzetet egyáltalán nem tűnt indokoltnak a kiállítás, de ez már csak egy ilyen szezon, az idén a sporik nem a barátaink.

Az 59. percben Di Francesco leszedte Pastorét és jött Zaniolo. A csere eredménye nem is maradt el, a 62. percben Kovarik megszerezte a vezetést a cseheknek. Alig 6 perccel később viszont Ünder egyenlített, Santon adta a gólpasszt, így tette jóvá, hogy az előző gólnál nem volt tökéletes. Ez volt Ünder ötödik találata a szezonban.

Ekkor a csapatok sokkal élénkebben játszottak mint az első félidőben, több lehetőség is kialakult a gólszerzésre. Sajnos ebben az adok-kapokban a Roma maradt alul, a 72. percben Chory megint előnyhöz juttatta a Plzent. Kicsivel később Petrzela majdnem megszerezte a csehek harmadik gólját is, a nem túl jól játszó Marcano hibája után. A végén még Cristante próbálkozott, de sajnos nem volt szerencséje, aztán Luca Pellegrini kiállítása le is zárta a meccset.

Pastoréról már írtam, a másik negatív hős Marcano volt, aki nem tudott élni a lehetőséggel, rosszul játszott, volt egy pár nagyon súlyos labdavesztése. A szívem szakad meg, de szerintem sajnos talán Schick volt a legrosszabb, nagyon súlytalan volt. Di Francesco pedig megint csődöt mondott, a korlátozott rotálással kiállított kezdője rosszul vizsgázott és a cseréinek az egyetlen kézzel fogható eredménye végül Luca Pellegrini kiállítása lett, bár ahogy említettem, ebben szerintem volt egy kis bírói túlkapás is.

Mit lehet még mondani? Örüljünk, hogy ennek már nem volt tétje. Sajnos tényleg csak ennek örülhetünk. Reménykedjünk, hogy a hétvégén a bajnokságban majd jobban fog menni, mert ott sajnos már minden meccsnek komoly tétje lesz. Forza Roma!