Fiorentina-Roma 1-1

A Roma döntetlent játszott Firenzében, az első félidőben egy igazságtalanul megítélt tizenegyessel szerzett vezetést a Fiorentina, a Roma csak a második félidő vége felé tudott egyenlíteni Florenzi góljával.

Az első félidőben a Roma jobban játszott, több helyzetet is kialakított. A 14. percben Fazio fejelt mellé, a 20.-ban gyors egymásutánban először El Shaarawy, majd Dzeko hagyott ki egy-egy hatalmas ziccert.

De aztán jött a 30. perc és Ünder egy nagyon rossz labdával játékba hozta Simeonét, aki elvitte a labdát az érkező Olsen mellett, majd fejbe rúgta a svéd hálóőrt és eldobta magát. Banti bíró úr szerint ez tizenegyest ért. A videós asszisztens Orsato bíró úr szerint is tizenegyest ért. Most már legalább mindenki megértheti, hogy miért nem kéne erre a két emberre első osztályú meccset bízni. Én személy szerint egy doboz használt gyufát se mernék rájuk bízni, se együtt, se külön-külön, de ez a lényegen nem változtat, Veretout értékesítette a galád módon megítélt büntetőt és vezetett a Fiorentina.

Jött a Roma dühös reakciója, Pellegrini rúgott egy kapufát és Dzeko megint kihagyott egy helyzetet, de az eredmény már nem változott a félidőben. Kezdetben a szünet után is hasonlóan folytatódott a meccs, Florenzi és Zaniolo is veszélyeztették a lilák kapuját. Közben a Fiorentina se hagyta magát és párszor közel járt a második gólhoz Fernandessel és Gersonnal, de a svájci nem találta el a kaput, a brazil meg szembetalálta magát Olsennel.

Di Francesco bevetette a szokásos cseréket, jött Cristante, Kluivert és Schick, közben a Roma játéka elkezdett szétesni, a csapatrészek eltávolodtak egymástól, leginkább a szervezetlenség és a kapkodás jellemezte a csapatot. De közben azért próbálkozott a Roma és végül Florenzi a 85. percben megtalálta az egyenlítő találatot, egy szép ballábas kapáslövéssel. Sajnos ezután már nem történt semmi igazán érdemleges és a meccs döntetlennel végződött.

Ki kell emelni a gyalázatos bírói teljesítményt, ami végül meghatározta a meccset. Elmondhatjuk, hogy az idén nincs szerencsénk a bírókkal, de különösen nincs a büntetőkkel, mi vagyunk a csapat a legkevesebb büntetővel a javunkra, nulla és a legtöbbel ellenünk, három. Ebből a háromból kettő nem is volt büntető (Empoli és Fiorentina), egy pedig minimum vitatható volt (Spal), legalábbis a médiában ezt írják és amikor azt mondom, hogy média, akkor a komoly szaksajtóra gondolok, nem a magyar sportcsatornák szórakoztató „szakembereire” (hangsúly az idézőjeleken). Jobb bele se gondolni, hogy a múlt héten Dzeko meg sárga lapot kapott „szimulálásért”, mert el merészelt esni, amikor egyértelműen meglökték a tizenhatosban.

Illetve a vezető gól után, megcsodálhattuk a Fiorentina időhúzó képességeit, a félperces bedobásokat és kirúgásokat, a gondosan megkoreografált fetrengéseket, az alamuszi provokációkat, egyszóval mindent, amivel csak ölni lehet a meccset. Banti bíró úr pedig lelkesen asszisztált mindenhez és a végén feltette a koronát a meccsre, egy alig négyperces hosszabbítással, aminél a Fiorentina csak a bedobásoknál több időt csalt el. Egyébként megfigyeltem, hogy a vezető találatuk után, egyetlen egyszer adtak gyorsan labdát a bedobáshoz, először nem is értettem, aztán rájöttem, hogy csere jött és azt úgyis elhúzzák egy percig. Ügyesen csinálták, ahogy egy kis csapatnak ilyenkor kell.

Egyébként nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ezért ellenszenves csapat a Fiorentina, nemcsak most, hanem úgy általában. Megjátsszák a nagy csapatot, az európai klubot, de a stílusuk ma is a legkisebb kieső jelölteket idézte. Az elemzők azt mondják, hogy ez a döntetlen senkinek sem jó, de legyetek nyugodtak, Firenzében nagyon is örülnek ennek a sunyi kis döntetlennek.

Röviden térjünk ki a Roma teljesítményére, ami minden volt, csak jó nem. Az igazságtalanul megítélt büntető után megint szétesett a csapat. Ugyanazokat a tüneteket láthattuk, mint már korábban annyiszor: szervezetlenség, összjáték hiánya az egyes játékosok és a csapatrészek között, kapkodás és tehetetlenség. Florenzi gólja ugyan megmentett egy pontot, de ez a mostani helyzetben édeskevés. A rossz bírói ítélet nem lehet alibi! A lényeg, hogy egy meglehetősen középszerű Fiorentina ellen csak egy gólt sikerült összehozni 90 perc alatt és ez tényleg nagyon kevés, ez nem elég semmire.

A meccs után a Roma tiltakozásul úgy döntött, hogy Di Francesco nem nyilatkozik a sajtónak, helyette Monchi beszélt a Sky Sportnak. A spanyol sportigazgatónk kifejtette, hogy a Roma eddig mindig csendben volt, de most úgy érezte, hogy többet érdemeltünk volna. Egyúttal megvédte a bírókat, amennyiben szerinte nehéz döntéseket hozni a pályán, de kihangsúlyozta a VAR használatának a fontosságát, ami szerinte megvédhetné a játékvezetőket. Legalább kivételesen megmondtuk a magunkét, az amerikaiak regnálása alatt ettől már úgyis elszokhattunk. Ettől függetlenül, fogadjunk, hogy a következő meccsre majd megkapjuk Orsatót és majd Banti lehet a videóbíró. Csak a poén kedvéért.