Következik a fiatal Fiorentina

Szombat este hatkor a Roma Firenzében, az Artemio Franchiban fog fellépni a Fiorentina ellen.

Tehát rangadó lesz, annál is inkább, mivel az első tíz forduló után, a két csapatnak ugyanúgy 15 pontja van. Ott vagyunk abban a négycsapatos üldöző bolyban, ami csak 3 pontra van lemaradva a negyedik helyről.

A Fiorentina nagyon aktív volt a nyáron, alapvetően a fiatalokra koncentráltak, nem nagy neveket vettek, hanem olyan játékosokat, akik hasznosnak bizonyulhatnak. Például megvették kb. 5 millióért Lafontot, a Toulouse kapusát, meg Ceccherinit a Crotonétól 3 millióért. Többen kölcsönbe érkeztek, a legfontosabbak Pjaca a Juventusból, Gerson a Rómából és Fernandes a West Hamből. A távozási oldalon, Saponarát kölcsönadták a Sampnak, Falcinelli visszatért a Sassuoloba, hogy végül a Bolognában landoljon, Sanchezt pedig eladták a West Hamnek.

Jelenleg csak egy „romanista” van a liláknál, a „potenciális aranylabdás” Gerson, aki egy sima kölcsönnel került Firenzébe. A brazil a szezon elején látványosan kezdett, góllal és gólpasszal a Chievo ellen, utána a teljesítménye fokozatosan visszaesett, az utolsó meccsen a Torino ellen már Edimilson Fernandes kezdett helyette. De az elemzők szerint a Roma ellen kezdeni fog, szóval tudjuk kire kell majd figyelni.

A két Chiesa, apa és fia. Reméljük, hogy az ifjabb Chiesa nem ellenünk fogja tovább építeni a dinasztia hírnevét.

A Fiorentinában ott lesz Monchi egyik nagy kedvence, Federico Chiesa, akinek állítólag sokáig udvarolt a Roma, de végül nem sikerült lealkudni az árát. A lilák edzőjét se kell bemutatni, arról a Stefano Pioliról van szó, aki 2014 és 2016 között, két éven keresztül csücsült az „unokatesóink” kispadján és aki ott a Roma ellen csak vereségeket tudott összeszedni, az utolsó 4-1 arányú az állásába is került, szóval a csapatai a Roma ellen mindig motiváltak lesznek.

Ami a kezdőt illeti, Pioli minden bizonnyal 4-3-3-al fog kezdeni. Három ponton merülnek fel kérdések, az első a középpályán:  Gerson vagy Fernandes. Az elemzők többsége szerint Gerson kezd majd, már csak a babona miatt is. A másik kérdés elől merül fel, a fiatal Simeone, a „Cholo” fiacskája, picit válságban van, csak két gólja van az idén és hat forduló óta nem talált kapuba, akár az is elképzelhető, hogy Mirallas kezd helyette. Az utolsó kérdés is elől van, amennyiben Mirallas kezdhetne Pjaca helyett is. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Fiorentina (4-3-3): Lafont; Milenkovic, Pizzella Ger, Vitor Hugo, Biraghi; Gerson, Veretout, Benassi; Chiesa, Simeone, Pjaca.

A „megöregedett” Di Francesco a Napoli ellen.

A Roma meg gondban van, az a 15 pont, amiről az imént írtam, tényleg nagyon kevés, legalábbis a szezon elején kitűzött célokat nézve. A Napoli ellen elért döntetlen elfogadható eredmény lenne, de a mutatott alárendelt játék mégis elég lehangoló képet fest a csapatról. Ráadásul tele vagyunk sérültekkel: Pastore, Perotti, Luca Pellegrini, Karsdorp. Illetve van egy pár játékos, akik nincsenek a toppon és erősen kétséges a részvételük szombaton: Manolas, De Rossi, Kluivert. A szezon elején azt hihettük, hogy hosszú a keret, hogy lesznek alternatívák, most pillanatnyilag erről szó sincs.

Ha így nézzük, a kezdő szinte adott, Di Francesco mesternek nincs sok alternatívája. Kérdés, hogy mi lesz Manolasszal, valószínűleg nem fog kezdeni, akkor vagy Marcano, vagy Juan Jesus játszik majd a helyén. A másik kérdés Santon, aki kezdhetne balra és jobbra is, baloldalt Kolarovot lehetne pihentetni, jobb oldalt meg elképzelhető, hogy Florenzi feljebb lépne és Ünder kiszorulna a kispadra, ami azért most elég valószínűtlennek tűnik. Itt egy tipp a mi kezdőnkre:

Roma (4-2-3-1) Olsen; Florenzi, Marcano, Fazio, Kolarov; Cristante, Nzonzi; Ünder, Pellegrini Lo, El Shaarawy, Dzeko.

A napokban Ünder meglátogatta a San Camillo kórház gyermekosztályát. Kéretik megfigyelni a félelmetes kabalafigura ijesztően üres tekintetét. Engem meglátogatna egy ilyen, én bizony félnék, ő lehetne a final boss a Five nights at Freddy’s-ben.

A meccset Luca Banti bíró úr fogja vezetni, ő az, akivel utoljára januárban kikaptunk 1-0-ra a Samptól Genovában és akivel még sosem nyertünk Firenzében (egy döntetlen és egy vereség), de akivel 4-2-re elvertük őket Rómában.

A fogadóirodák oddszai egy kiegyenlített meccset jósolnak, a Roma nagyon enyhén esélyesebb. Hozzá kell tenni, hogy a Fiorentina otthoni statisztikái tényleg nagyon jók, bár az utolsó otthoni meccsükön elakadtak egy 1-1-es döntetlennel a Cagliari ellen, korábban az idén csak nyerni tudtak a Franchiban és a 12-2-es gólarány is lenyűgöző. Nehéz meccsre kell majd számítani!

Nem is nyújtom tovább a posztot, szombat este hatkor Fiorentina-Roma (élő közvetítés 17:40-től a Digi Sport 1-en) és forza Roma mindenkinek!