Intermezzo

Hétközi forduló következik, mindannyiunk nagy örömére. A szezonnak ebben a szakaszában már nem égek annyira lázban, hogy egy ilyen szerdai, Genoa elleni meccsre nagyon ráizguljak, így életem egyik legnehezebb beharangozóját írom, miközben csak a Romával kapcsolatban ezer más dolgot tartok fontosabbnak, mint ezt a fordulót. Meg aztán valljuk be, valójában már mind csak a szombati, Spal elleni találkozóra tudunk gondolni.

Képtalálat a következőre: „roma-genoa”

Ha van időpont, amikor motiváltan állunk az élet nagy feladványaihoz, az egy Barcelona elleni BL csodát követő, római derbi utáni szerda este háromnegyed kilenc. De most ez van, ez a feladat. Ha nem vesszük biztosnak a BL győzelmet, egyáltalán nem mindegy, hogy mit játszunk a griffekkel. Hétvégén maradt a status quo a harmadiktól ötödik helyig, így most kell kézen fogni a lehetőséget, és tenni egy újabb lépést a cél felé. Ha a hátralévő bajnoki fordulókat nézzük, bőven nekünk van a három pályázó közül a legkönnyebb sorsolásunk, a Juventus elleni, utolsó előtti fordulón kívül csak kötelező, de legalábbis az ‘illő volna’ kategóriába tartozó csapatokkal találkozunk.

Soros ellenfelünk egy négy meccses veretlenségi szériából érkezik, legutóbb március 18-án, Nápolyban kaptak ki. Igaz, azóta a gól nélküli városi derbijüket leszámítva, a Spallal, a Cagliarival és a Crotonéval kellett farkasszemet nézniük, ezek a meccsek alkalmasak arra, hogy helyreállítsák egy csapat önbizalmát. A szezont még Ivan Juriccsal kezdték, de november hatodikán – amikor is éppen kieső helyen álltak, mindössze egy győzelemmel a tarsolyukban -, megunta a vezetőség a Canossa-járást, és kinevezték a csapat élére az alsóházi középmezőny professzorát, Davide Ballardinit, aki a Roma ellen már ősszel is vezette a Genoát, méghozzá egy rendkívül emlékezetes, 1-1-es döntetlent elérve. Ha csak a november 6. óta szerzett pontokat nézzük, az impozáns kilencedik helyet foglalják el, mindössze kettővel kevesebbet gyűjtve a Románál. Egy elég masszív középcsapat érkezik tehát vendégségbe, kőbe vésett háromvédős rendszerrel, a keretben sok régi kedves ismerőssel, mint például Zukanovic, Rosi, Bertolacci, vagy éppen Spolli.

Totti emlékezetes búcsúja.

De ez nem a Ki tud többet a Szovjetunióról,  azt egyébként is a CIA nyerné. A saját házunk táján is csak találgatni tudunk a csapatot illetően, bőven van min elmélkedni itt is. Manolas a Lazio ellen megsérült, az ő helye miminum bizonytalan, de inkább bizonyos, hogy nem látjuk. Tekintve, hogy Juan Jesus-t újra elővette Di Francesco, lesz kit játszatni helyette, ezúttal a megszokott négyvédős rendszerben. Gonalons kezdetését illetően is ejtett el célozgatásokat az edző, fogadjuk tehát szeretettel. Ünder a sérülése után már kapott perceket a Barcelona ellen és a derbin is, de Perottira valószínűleg még mindig várni kell. Ha mindehhez még hozzávesszük, hogy vészesen közeleg az év egyik legfontosabb eseménye – a Spal -, egyáltalán nem lepődhetünk meg közepesen tartalékos kezdőn Bruno Peressel, Gonalons-al, Pellegrinivel, és reményeim szerint El Shaarawyval.

Mondandómat azzal zárnám, hogy szeretnék tiltakozni a tavaszi szezon hétközi fordulói ellen, ilyenkor már tényleg csak kicseszni lehet a csapatokkal. Egy részük még mindig áll Európában, más részük mindezidáig küzdött az EL-ben vagy a BL-ben, esetleg a kupában, így esetenként akár 15 meccsel több lehet a lábukban, mint az aktuális ellenfélnek. Arról nem is beszélve, hogy mi jön még ezután. Értem, hogy VB lesz, de ettől biztos van jobb megoldás. Mindenki mondjon le.