Roma-Fiorentina elé

 

Szombaton este hatkor játszunk Rómában, az Olimpicóban a Fiorentina ellen, a Serie A harmincegyedik fordulójában.

Túl vagyunk a BL negyeddöntőnk első meccsén, egyes vélemények szerint, a Barcelonában született eredmény tükrében, gyakorlatilag már túl is vagyunk az egész BL-en és itt az ideje, hogy visszavessük magunkat a bajnokság forgatagába. Nem kisebb ellenfél érkezik mint a Fiorentina!

Pioli mesteredző urat már nagyjából ismerjük, ki tudná elfelejteni az eredményeit az „unokatesóink” és az Inter kispadján? De most úgy tűnik, hogy rájöhetett valamire, mert a lila mezes gárda megnyerte az utolsó 5 meccsét, úgy is fogalmazhatnánk, hogy pillanatnyilag ők vannak a legjobb formában a Serie A-ban!

Állítólag az ifjabb Simeonéra kell majd odafigyelni.

Fegyelem, agresszív labdaszerzés és hosszú indítások, állítólag ez lesz a Fiorentina receptje a Roma lestaktikája és letámadása ellen. Taktikai szempontból a Fiorentina nagyon érdekes csapat, az idén már 6 különböző felállást is kipróbáltak, voltak már 3-5-2, 4-4-1-1, 4-2-3-1, stb. Most a Roma ellen a szakértők többsége egy 4-3-1-2-es felállást jósol.

Számunkra nézve jó hír lehet, hogy nem lesz ott eltiltás miatt Chiesa, a Fiorentina legújabb üdvöskéje. Az a Badelj is hiányozni fog, akit szóba hoztak a Rómával és aki a válogatott meccsen szedett össze egy térdsérülést. Illetve Thereau se fog játszani ellenünk, ő már az utolsó két meccset is kihagyta egy izomsérülés miatt.

Jordan Veretout, a középpályás, aki szeret fellépni a támadásoknál.

Figyelembe véve, hogy Chiesa nem lesz ott, talán elsősorban Veretoutra és főleg az ifjabb Simeonéra kell majd figyelni, ők mindketten gólt is szereztek az utolsó meccsükön ellenünk. Illetve ott van még Gil Dias is, aki egyáltalán nem lassú és kimondottan szeret cselezni.

Fentiek alapján itt egy tipp a Fiorentina kezdőjére:

Fiorentina (4-3-1-2): Sportiello; Milenkovic, Pezzella Ger, Vitor Hugo, Biraghi; Benassi, Veretout, Cristoforo; Saponara; Gil Dias, Simeone.

Térjünk rá a Rómára, talán most vagyunk a szezon legkritikusabb időszakában, a két BL negyeddöntő közé beszorult rangadó, egy jó formában lévő ellenfél ellen, elég csúnyán is alakulhat. Pedig most kell összekapni magunkat a Barca elleni zakó után, illetve meg kell védeni a BL indulást érő pozíciónkat az „unokatesóink” és az Inter ellen.

Állítólag Defrel kezdeni fog.

A hétközi katalán kaland nem múlt el nyomtalanul, meg gondolni kell a visszavágóra is és akkor még nem is beszéltünk a római derbiről, lassan már az is itt van a nyakunkon.  Szóval a fáradtságnak és a sérüléseknek komoly szerepük lehet! Ünder ugyebár továbbra is sérült, biztos nem lesz ott, viszont Di Francesco szerint nem elképzelhetetlen, hogy majd ott legyen legalább a keretben a Barca ellen. Úgy néz ki, hogy De Rossi és Perotti pihenni fognak, a helyükre várhatjuk Gonalonst és Defrelt.

A mai sajtótájékoztatón volt egy kellemes meglepetés is, Di Francesco szerint elképzelhető, hogy Nainggolan akár már a Fiorentina ellen is visszatérhet, majd közvetlenül a meccs előtt fog eldőlni. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Strootman, Gonalons, Pellegrini; Defrel, Dzeko, El Shaarawy.

Gonalons-t is a kezdőbe jósolják.

Nézegettem a fogadóirodákat és látszólag a Roma a toronymagas favorit, ránk nézve nagyon is hízelgő oddszokat adnak. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Rómának papíron sokkal jobb kerete van, szerintem itt csak az lehet a kérdés, hogy a játékosaink mennyire tudják majd odatenni magukat fejben és fizikailag.

Most fogunk először találkozni Davide Astori utolsó csapatával a játékos halála óta. A Fiorentina kapitánya, az olasz válogatott és a Roma korábbi védője, tragikusan váratlanul hunyt el idén márciusban. Az alábbi a kedvenc képem Astoriról, ahogy Mattia Destróval együtt vigyorognak, az egymás ellen lejátszott meccs után.

A felvétel 2014-ben, közvetlenül a hírhedt Cagliari-Roma mérkőzés után készült. Azon a meccsen Destro arcon ütötte Astorit, miközben a labdáért dulakodtak és az olasz média valóságos boszorkányüldözést rendezett a Roma csatára ellen, el is érték, hogy utólag eltiltsák. Miközben boldog-boldogtalan nekiesett Destrónak a sportszerűtlensége miatt, Astori, aki pedig a sportszerűtlenség közvetlen áldozata volt, nem volt hajlandó utólag elítélni a barátját, nem használta fel az esetet, hogy alibit kreáljon a Cagliari vereségére. Ő inkább odaállt a barátja mellé a meccs után. Nyugodj békében Davide és idézem a Roma ultráit: Roma nem felejti azt, aki tisztelettel védte a színeit!

Nincs mit hozzátenni, szombat este hatkor Roma-Fiorentina (élő közvetítés a Digi Sport 1-en), forza Roma mindenkinek!