Egy „sikeres” öngyilkos küldetés leírása

A Roma 4-1-re kikapott a BL negyeddöntő első mérkőzésén a Barcelona ellen. A gólokat sorrendben De Rossi (öngól), Manolas (öngól), Piqué, Dzeko (ez kivételesen nem öngól) és Suárez szerezték.

De először kezdjük a jó hírekkel, mert tegnap két jó dolog is történt a Roma szempontjából. Egyrészt megtalálták Perotti elveszett kutyáját! A Juana névre hallgató francia buldog a napokban veszett el, de hála egy intenzív kampánynak a twitteren, több Roma játékos részvételével, megtalálták az elkóborolt állatkát, aki így szerencsésen hazakerült. A másik pozitívum a milánói derbin történt, ahol összecsapott az olasz labdarúgás két kínai óriása és a mi szempontunkból nézve, sikeresen lenullázták egymást. A végeredmény 0-0, ami azt jelenti, hogy a Roma megőrizte a harmadik helyét a bajnoki táblázaton. Ezzel el is fogytak a tegnapi jó hírek, térjünk rá, a teljesség igénye nélkül, a kevésbé jó hírekre, amik sajnos mind a Roma meccse köré összpontosultak.

Már a meccs előtt megérkezett az első rossz hír, a szombaton lesérült Nainggolan nem tudta vállalni a játékot, de annyira nem, hogy még a kispadra se ült le, a tribünről nézte a meccset Bruno Conti és Totti társaságában. A sérült Ninja helyett Pellegrini kezdett a középpályán. Mivel Ünder még mindig nem épült fel (köszönjük meg a török válogatottnak, ahol sérülten játszatták egy barátságos meccsen), Di Francesco mester végül egy meglepően óvatos megoldást választott a jobb szélre, nem a várható El Shaarawy kezdett, hanem Florenzi előrelépett jobb szárnynak és Bruno Peres volt a jobb bekk. Így álltak fel a csapatok:

BARCELLONA (4-4-2): ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Sergi Roberto (83’André Gomes), Busquets (66’Paulinho), Rakitic, Iniesta (85’Denis Suárez); Messi, L. Suarez.

ROMA (4-3-3): Alisson; Bruno Peres, Manolas, Fazio, Kolarov; Pellegrini (60’Gonalons), De Rossi (77’Defrel), Strootman; Florenzi (72’El Shaarawy), Dzeko, Perotti.

A gyakorlatban a Roma felállása inkább egy 4-1-4-1-re hasonlított, De Rossival a védelem előtt és Florenzivel meg Perottival, akik kiszélesítették a középpályát, elől a szokásos Dzekóval. Ez a felállás egyébként egész sokáig működött, a Roma egy ideig bírta a Barca rohamait, néha még ügyesen ki is merészkedett a térfeléről és megcibálta az oroszlán bajszát.

A meccs két veszélyes Barcelona támadással indult, amiket a holland Makkelie bíró úr állított meg les miatt, igaza volt Suárez esetében, de tévedett Messinél. Majd következett egy meg nem adott tizenegyes a Rómának, amikor a 9. percben Pellegrini labdája megtalálta Dzekót a Barcelona tizenhatosában, de a figyelmes Semedo gondosan fellökte hátulról, mielőtt még a bosnyákunk lőhetett volna.

A Barcelona lassan egyre inkább átvette a játék irányítását, a 18. percben, a római védelem kavarodása után, a labda Rakiticshez került, aki megpróbálta a kapuba csavarni a játékszert, de szerencsénkre a kapufát találta el. Aztán először Sergi Roberto járt közel a gólszerzéshez, a 20. percben, Alisson védése után, majd Iniestának volt egy távoli próbálkozása, ami fölé ment, a 31. percben.

Egy idő után a helyzet tarthatatlanná vált, a Roma annyira beszorult, annyira magára húzta a Barcát, hogy csak idő kérdése volt a gól, ami végül a lehető legszerencsétlenebb körülmények között született meg. Messi és Iniesta kis területen játszottak össze és De Rossi, aki meg akarta akadályozni, hogy a labda visszakerüljön az argentin lábára, olyan szerencsétlenül csúszott be, hogy egy védhetetlen lövést küldött a saját kapunkba, öngól és vezetett a Barca.

Aztán következett megint két vitatott eset, először a Barca panaszkodott a bírónál, amikor Manolas és Messi találkoztak a Roma tizenhatosában, majd a Roma panaszkodott, amikor Umtiti szabálytalankodott Pellegrinivel szemben, a Barca tizenhatosának a vonalán és földmérő legyen a talpán, aki meg tudja ítélni, hogy a szabálytalanság kívül, vagy belül történt. A kérdés amúgy is költői, a Barca ellen, a Camp Nouban, természetesen csakis kívül történhetett, de hangsúlyozom, szerintem még az sem lehetetlen, hogy a holland bírónak igaza volt. Ja és utána Pellegrini szabadrúgás egyenesen bele a sorfalba.

Rögtön a második félidő legelején, alig 20 másodperc után, Perotti kihagyta a meccs egyik legnagyobb helyzetét, amikor Florenzi beadását mellé fejelte nagyon jó pozícióból. Mit is mondtunk a meccs előtt? Helyzetkihasználás? Hát igen. Ezzel gyakorlatilag vége is lett a Rómának, mert a Barcelona 4 perc alatt, a 10. és a 14. perc között, gyakorlatilag eldöntötte a meccset és valószínűleg a továbbjutást is. Először Manolasnak nem volt szerencséje, amikor meg akarta előzni Umtitit, tulajdonképpen sikerült is neki, végül tényleg megelőzte, de sajnos a labda először a kapufát találta el, majd a görögről a kapunkba pattant és a Barca már két öngóllal vezetett 2-0-ra.  Majd Alisson védte Suárez lövését, Piqué pedig közvetlen közelről a kapuba kotorta a kipattanót és megszerezte a Barcelona harmadik gólját is.

Ezek után a Roma egy picit eltört, egy picit nagyon. A Barcelonának több területe lett volna, hogy tovább növelje az előnyét, Rakitic gyakorlatilag hibátlanul játszott, Jordi Alba egyre veszélyesebben támadott a szélen, Semedo pedig sokkal jobban védekezett mint az első félidőben. És Messi? Messi szokás szerint félelmetes volt, az egész meccsen alig lehetett megállítani, rendszeresen csak a sokadik védőnk tudta szerelni valahogyan. De talán most egy picit túl mohó volt, néha mintha minden áron ő akarta volna személyesen megoldani a helyzeteket. Ettől függetlenül óriási pusztítást végzett a védelmünkben, egy egész estét betöltő rémálom volt a pali.

Valahogy mégis a Róma előtt adódott több esély is, hogy újra nyílttá tegye a meccset, de itt előlépett Ter Stegen és megmutatta, hogy milyen jó kapus. Először a 33. percben kivédte Defrel lövését, jóvátéve a saját hibáját, egy perccel később pedig Perotti távoli lövését hatástalanította. Nem sokkal később azért csak megszületett a Roma becsületgólja, a szokásos Dzeko révén, amikor a 35. percben Perotti passzából ballal megverte a német hálóőrt.

De sajnos nem sokáig tartott még ez a viszonylag vállalható eredmény sem. A 42. percben, az időközben beállt Gonalons labdalevételéből egy gólpassz lett a „harapós” Suárez számára, aki nem hibázott és beállította a 4-1-es végeredményt. Még volt idő egy Kolarov szabadrúgásra kecsegtető pozícióból, de a szerbünk sajnos nagyon kevéssel fölé rúgta.

Végeredmény 4-1 és sajnos azt kell mondanom, hogy a játék összképe alapján igazságos eredmény született. Lehet vitatkozni néhány bírói döntésen, szerencsénk az szokás szerint most sem volt és talán a végeredmény túl szigorú a Rómára nézve, ennél talán valamivel többet érdemeltünk volna. De szerintem sajnos elég egyértelműen kijelenthető, hogy a jobb csapat győzött. Még hátravan egy nagyon nehéznek ígérkező, lélekölő visszavágó, ahol nem sok reális esélyünk lesz az eredmény megfordítására és amin ráadásul két bajnoki rangadó között kellene majd helytállnunk. De nincs mese, akármilyen kicsi az esély meg kell próbálni, hátha kivételesen szerencsénk lesz. Csak azért is forza Roma mindenkinek!