Megnyugtató papírforma

A Roma 2-0-ra győzött idegenben a Crotone ellen, El Shaarawy és Nainggolan góljaival.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Bruno Peres, Fazio, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini (65’Strootman), Gonalons, Nainggolan; Gerson (71’Florenzi), Dzeko, El Shaarawy (83’Cengiz).

Crotone (4-3-3): Cordaz; Faraoni, Ceccherini, Capuano, Martella; Benali, Mandragora, Stoian (71’Simy); Ricci, Trotta, Nalini (22’Barberis, 77’Crociata).

Ahogy láthatjuk Di Francesco alaposan felforgatta a kezdőt a hétközi, Sahtar elleni BL meccshez képest, a csapat több mint felét megváltoztatta. Vele szemben Zenga mesteredző úr a szokásos 4-3-3-al próbálkozott, azokkal a játékosokkal, akik 4-1-re elverték a Sampot, utólag elmondhatjuk, hogy szerencsére nem sok sikerrel.

Apropó Zenga mesteredző úr, talán akad aki még emlékszik, hogy Zenga mesteredző úr volt a Catania edzője, azon az emlékezetes 7-0-ás meccsen, ami után minden Roma szurkoló számára különösen veszélyessé vált Catania környéke. Akkor Zenga mesteredző úr a megnyilvánulásaival nem kis mértékben hozzájárult az indulatok gerjesztéséhez. Ma sem okozott csalódást, folyamatosan csinálta a fesztivált a kispadon, gúnyos vigyorgással, látványos, ironikus tapsokkal és folyamatos panaszkodással kommentált minden játékvezetői ítéletet. Egészen addig tartott a „Zenga-show”, amíg a második félidő elején, az amúgy ön- és közveszélyes Banti bíró úr, meg nem elégelte az egykori kapus magánszámát és nagyon helyesen ki nem állította. Talán nem véletlen, hogy a csapata nagyjából akkor kezdett el jobban játszani, amikor Zenga mesteredző urat kiállították.

Zenga mesteredző úr addig tapsikolt, amíg a bíró is meghallotta…

A Roma a mérkőzés elejétől kezdve magához ragadta a játék irányítását, a Crotone meg tizenegy emberrel védekezett a labda vonala mögött.  De a Roma szokás szerint nehezen boldogult a betömörült ellenféllel, nem nagyon sikerült helyzeteket kialakítani. Legalábbis a félidő végéig, az utolsó kb. tíz percig, amikor is a Roma picit felgyorsított. A 37. percben Gerson még fölé fejelte Nainggolan beadását. De a 39. percben Kolarov beadására Cordaz kapus már nem tudott odaérni, odaért viszont El Shaarawy, aki közvetlen közelről megszerezte a Roma vezető gólját. Más nem is nagyon történt a félidőben, kivéve egy félelmetes Kolarov labdaérintést, a Roma tizenhatosában, amiből majdnem öngól lett.

A második félidő elején, miután Banti bíró úr elhajtotta Zenga mesteredző urat, Dzeko kihagyott egy helyzetet, amikor a kapusba lőtte Nainggolan beadását. Ezután, a 11. percben, a Crotone közel járt az egyenlítéshez, amikor Fazio utolsó emberként olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy Trotta egyedül vezethette a labdát a Roma kapujára, de a káprázatos formában lévő Alisson megint jól jött ki. A kipattanó Stoianhoz került, aki szerencsére nem találta el az üres kaput.

Ezek nem a Roma percei voltak, alig két perccel később a Roma megint hibázott a labdakihozatalnál, szerencsére Bruno Peres ért oda Ricci beadására és sikerült tisztáznia. A 20. percben Kolarov az ügyetlenebb jobb lábával alaposan ráijesztette a Crotonéra, de a lövése sajnos elkerülte kevéssel a kaput. Di Francesco pedig megkezdte a cseréket, Strootman érkezett Pellegrini helyére.

A 22. percben megint a Crotone került helyzetbe, ezúttal Juan Jesus hibázott, szerencsére Stoian befejezése gyengére sikerült. Közben Di Francesco leszedte Gersont és bezavarta Florenzit, akit ezúttal a jobb szárny posztján láthattunk és nekem továbbra is az a meggyőződésem, hogy ez a poszt sokkal jobban fekszik Florenzinek. A meccset Nainggolan döntötte el véglegesen, a 30. percben, egy pontos távoli lövéssel a tizenhatos elől, amit Cordaz kapus már nem tudott védeni.

De a 35. percben a Crotone megint közel járt a gólhoz, miután Alisson valahogy kiütötte a szokásos Ricci beadását, Fazionak kellett kétszer is blokkolnia, gyors egymásutánban, közvetlenül a Roma kapuja előtt, először Benali, majd Simy lövésénél. A végén, a 45. percben, Faraoni mentett a gólvonalról, az időközben beállt Ünder lövésénél. A legeslegvégén, a 47. percben pedig Cordaz védte Florenzi lövését.

Szerintem a legrosszabbak Gerson és Gonalons voltak, bár Juan Jesusnak és Fazionak is voltak zavarba ejtő pillanataik, de a két középső védő összességben mégis helytállt. Viszont Gerson és Gonalons enyhén szólva sem váltották meg a világot.

A legjobbak meg szerintem Alisson és Nainggolan voltak. A brazil megint hozta a mostanában megszokott klasszisát, a belga meg a legjobb volt a mezőnyben, először megpróbált gólt rúgatni Gersonnal és Dzekóval, majd amikor látta, hogy ez így nem megy, úgy döntött, hogy elintézi egyedül és lezárta a meccset a góljával. Ja és ne feledkezzünk meg El Shaarawyról sem, aki a góljával megoldotta az elég nehézkesen induló meccset.

A lényeg, hogy nyert a Roma 2-0-ra és ez egy nagyon komoly eredmény volt! A Roma egy felforgatott kezdővel és sajnos elég sok hibával játszott, de végül elég magabiztosan nyert. Nem volt ez annyira egyértelmű a meccs előtt, nálunk nagyobb csapatok is rendszeresen pontokat szoktak veszíteni a BL fordulók után, de nekünk most sikerült elhozni a három pontot.

Már csak azért is jó, hogy ma nyertünk, mert így sokkal jobb hangulatban fog telni a bajnoki szünet és nyugodtabban készülhetünk a Bologna elleni folytatásra, meg a BL fellépésre a Barca ellen. Forza Roma mindenkinek!