Fény az alagút végén

Ma este végre elkezdődik a Bajnokok Ligája egyenes kiseséses szakasza a Roma számára is. A bravúros csoportgyőzelem után a legjobb tizenhat között egy régi ismerőssel, a Shakhtar Donyeckkel mérkőzünk meg, először Harkovban. A közös múlt nem szolgáltat különösebben kellemes emlékeket, és a mai összecsapás előtt is nagyon kiegyensúlyozottak az esélyek.

Képtalálat a következőre: „shakhtar roma”

A két csapat korábban négyszer is találkozott már a Bajnokok Ligájában, és a történelem az ukránokkal van. Háromszor nyertek ők, míg mi egyszer, a legelső alkalommal. Jelenleg azonban egy kéthónapos szünet után kell visszatalálniuk a meccsritmusba, ami azon kívül, hogy nem tudhatjuk, milyen formában  vannak, és mire kell számítani, talán nekünk kedvez. Az ukrán bajnokság a decemberben elkezdődött téli pihenő után ezen a hétvégén indult el újra, a Shakhtar pedig rögtön egy túl sokat nem mondó, de magabiztos Odessza elleni 5-0-ás eredménnyel rajtolt. Természetesen vezetik a tabellát, habár a Dinamo Kijev vesztett pontok tekintetében fej-fej mellett halad velük.

A BL-ben ők is nehéz csoportba kerültek, de nagyon szépen abszolválták, a Napolit megelőzve jutottak tovább a második helyen, egyszer-egyszer megcsapva a délieket és a Manchester Cityt is. Végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, az első pillanattól az utolsóig továbbjutó helyen álltak, néhány kimagasló egyéni teljesítménnyel. Leginkább a két szélsőre, Marlosra és Bernardra kell odafigyelni, de a hétvégi meccsen a jó nevű (egyébként olasz állampolgársággal is rendelkező) Facundo Ferreyra is duplázni tudott. A várakozások szerint a következő tizenegyet küldi fel Fonseca:  Pyatov; Ismaily, Rakitsky, Khocholava, Dodó; Stepanenko, Kovalenko; Bernard, Taison, Marlos; Ferreyra. Nem az a Dodó.

A Románál a legnagyobb kérdés Florenzi játéka, aki gyomorrontással küzd, de a hírek szerint még nem kell feladni minden reményt a játékát illetően. Azon az oldalon azzal a Bernarddal kell farkasszemet nézni, aki a csoportkörben három gólt is szerzett, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz a kezdő jobbhátvéd. Másik érdekesség, hogy habár Ünder rendkívüli formában játszik, rebesgetik, hogy kihagyja őt Di Francesco Gerson javára. Ez is alighanem a Shakhtar széljátékának szólna. Arról is csak találgatások folynak, hogy a bal szél Perottié vagy El Shaarawyé lesz-e, de ez már tényleg csak nüansz. A magam részéről jobban örülnék Perottinak, főleg, ha nem lesz Ünder. Ami biztos, az az, hogy marad a 4-2-3-1, így Dzeko közelebb játszhat a tizenhatoshoz.

Bejutni a BL legjobb nyolc csapata közé önmagában is egy jó cél, de ha megnézzük, hogy milyen sorozat előtt állunk, és hogy a lehetséges ellenfelek közül egy aránylag jót kaptunk, akkor mindenképp jó lenne tartani a nyerő szériát. Persze egyelőre döcög a gépezet, de talán már látszik egy kis fény az alagút végén. Di Francesco azt nyilatkozta, hogy mostanában erősítettek az edzésterven, mert az ötlet az volt, hogy az idény végére fokozatosan pörögjenek fel a játékosok. Meglátjuk, mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy mikor volt utoljára olyan, hogy egy edzővel komolyabb hullámvölgybe került egy csapat, majd ugyanazzal az edzővel is jöttek ki belőle. Erre kiváló alkalom megtenni az első lépést ma a továbbjutás felé.