Lazán és könnyedén

A Roma 3-1-re legyőzte a SPAL-t, amely a tizedik perctől kezdve tíz emberrel játszott, Felipe kiállítása után. A gólokat Dzeko, Strootman és Pellegrini szerezték, Viviani hiába szépített tizenegyesből.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov (75’Emerson); Pellegrini, Gonalons (60’Gerson), Strootman; Cengiz (64’Schick), Dzeko, El Shaarawy.

SPAL (3-5-2): Gomis; Cremonesi, Vicari, Felipe; Lazzari, Grassi (70’Schiavon), Viviani, Rizzo, Mattiello; Bonazzoli (20’Mora), Paloschi (78’Borriello)

Tehát Di Francesco mester megint megkavarta egy picit a kezdőt, részben kényszerből, mivel a „pofozkodó” De Rossi a kétmeccses eltiltását tölti, Nainggolan, Perotti és Defrel pedig sérülésekkel bajlódnak. Az egyetlen meglepetés talán az volt, hogy a várakozásokkal ellentétben, nem Schick kezdett, hanem Ünder. De a változtatások most sem okoztak problémát a Rómának, viszonylag könnyedén likvidálta a SPAL-t.

Valójában nagyon könnyedén alakult a meccs, a legelején volt ugyan egy veszélyes SPAL támadás, amiből Paloschi fejjel nem találta el a kaput, de az első igazi próbálkozásnál a Roma azonnal jó irányba terelte a meccset. A megiramodó Dzekót, Felipe, a SPAL kapitánya,  jó ritmusérzékkel lerántotta hátulról, pont a tizenhatos előtt, hogy ne legyen belőle tizenegyes. A bíró elsőre csak sárga lapot adott a SPAL védőjének, de most kivételesen a mi javunkra dolgozott a VAR. A visszanézés után, Abisso játékvezető úr is megértette, ami mindenki más számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy Dzekót egyértelmű gólhelyzetben rántották le és kiállította a boldogtalan Felipét. Ez volt az első eset, hogy a Roma javára döntöttek a VAR használata után, lehet örülni. Én is hű de örülök, de ha most még elvennének pár pontot az Intertől (nem megadott tizenegyes Perottin), vagy visszamenőleg megadnák a tizenegyesünket a Genoa ellen (Laxalt kezezése), akkor még sokkal jobban örülnék. Egyelőre ennyit a VAR-ról.

 

Dzeko szép nagyot esett

Dzeko egyébként megint nagyot játszott, lehet magyarázni, hogy két hónapja nem lőtt gólt, de aki látta a meccseinket, az pontosan tudja, hogy Dzeko kulcsfontosságú volt az elmúlt időszakban is. Ma este is kirobbanó formában volt, ez volt zsinórban a tizenkilencedik meccse, de nyoma sem látszik rajta a fáradtságnak, csak az első félórában hat kapura lövése volt.  Ma viszont a bosnyák gólt is szerzett, a 19. percben juttatta vezetéshez a Rómát, a szintén megint bomba formában játszó El Shaarawy gólpasszából.

 

Gomis, a szenegáli hálóőr volt egyértelműen a SPAL, ha nem az egész mezőny legjobbja, bemutatott legalább féltucat bravúrt, de itt már ő is tehetetlen volt.

A gól után sem változott a játék képe, a Roma lelépte a SPAL-t és egymás után folyamatosan jöttek a gólhelyzetek, a vendégeknek momentumaik se nagyon voltak. Végül a 32. percben Strootman megszerezte a második gólt, a szokásos El Shaarawy csodaszép sarkázásos gólpasszából. Itt álljunk meg egy percre, azok kedvéért, akik hozzám hasonlóan szintén a Digin nézték a meccset. Micsoda dolog az, hogy a műsorvezető eldönti, hogy El Shaarawy lesen volt és ezek után a riporter is ezt szajkózza? Már elnézést, de az állókép, amit mutattak, az nem a passz pillanatát ábrázolta, El Shaarawy tényleg pár centivel előrébb volt a képen, de a labda viszont már messze elhagyta a passzt adó játékos lábát. A legviccesebb az volt, hogy a Digi egyik szakértője többször is megpróbálta ezt elmagyarázni, de a műsorvezető egyszerűen félbeszakította. Tehát senki se csodálkozzon, hogy megadták a gólt, azért adták meg, mert érvényes volt és ezen az sem változtat, hogy a meccs után a SPAL egyik vezetője össze-vissza hazudozott panaszkodott.

A gólszerző Strootmant ünnepli a csapat

Visszatérve a meccsre, a Roma továbbra is fölényben játszott, de több gól már nem született, a félidőben maradt a 2-0. A Roma egyébként rekordot döntött: 24 kapura lövése volt, amiből 11 eltalálta a kaput. Senki sem tudott egy félidő alatt ennyi lövést produkálni ebben a bajnoki kiírásban és a SPAL elsősorban a bomba formában védő Gomis-nak köszönheti, hogy az eredmény nem lett sokkal csúnyább.

A második félidőben a Roma ugyanott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta, fölényes, magabiztos játék és folyamatosan jöttek a helyzetek. A meccs az 53. percben dőlt el végleg, Kolarov beadására Pellegrini érkezett és fejjel megszerezte a Roma harmadik találatát, egyben az első saját gólját a Roma felnőtt csapatában.

Pellegrini gólöröme

Ezek után az eredmény nagyjából el is dőlt, de a meccsnek még nem volt vége, a SPAL alig két perccel később kapott egy első ránézésre elég nagylelkűen befújt tizenegyest, miután Manolas lerántotta Morát. Szerintem ez is jogos ítélet volt, hátulról látszott, hogy a mi görögünk a mezénél fogva alaposan lerántotta a SPAL játékosát, bőven meg lehetett adni. A büntetőt a mi „néhai” Vivianink vállalta el, csak mert a mi volt játékosaink ellenünk mindig jól szerepelnek. Tehát Viviani odaállt és látszólag szépen megverte Alissont, berúgta a tizenegyest. De Abisso bíró úr úgy ítélte meg, hogy túl sok játékos volt a tizenhatoson belül az elrúgás pillanatában és megismételtette a büntetőt. Ezúttal Viviani megpróbálta átemelni a labdát, de Alisson a kapufára ütötte! Sajnos a kipattanóból Viviani mégis gólt szerzett, miután az elsőként odaérő Pellegrini nem találta el rendesen a labdát.

Ez volt Ünder eddigi legjobb meccse a Rómában. Evvel talán nem mondtunk nagyot, de akkor is látszik a fejlődés.

Ezek után a Roma, a kétgólos előny birtokában, visszavett az iramból, az emberhátrányban lévő SPAL pedig nem tudott, meg látszólag nem is nagyon akart érdemben változtatni az eredményen. Jöttek a cserék, a 60. percben beállt Gerson, a második félidőben picit fáradtnak tűnő Gonalons helyett. A 64. percben megjött Schick, az ifjú cseh tehetség, a nem kevésbé ifjabb török tehetséget, Ündert váltotta. A 74. percben pedig az Olimpico megünnepelhette Emerson Palmieri visszatérését, a hosszú térdszalag sérülése után, az olaszosított brazil Kolarovot váltotta a bal szélen. Ezek után még volt  egy pár kimaradt Roma helyzet (Gerson, Schick, Dzeko, stb.), de az eredmény már nem változott, amikor Abisso bíró úr végül lefújta a meccset senki sem sajnálta igazán, hogy vége.

Alissonnak nem volt túl sok dolga, de azért bemutatott egy káprázatosan pimasz és látványos, rabonás-sarkazásos cselt.

A mezőny legjobbja, az eredmény ellenére, szerintem Gomis volt, a szenegálit megszállta Jasin, vagy Zamora, vagy tudom is én, hogy kinek a szelleme és káprázatos védéseket mutatott be, ez pedig mindent elmond a meccsről. A Rómában viszont többen is remek teljesítményt nyújtottak, ki lehetne emelni Florenzit, Kolarovot, Pellegrinit, Strootmant, vagy Dzekót, de valójában szerintem ma senki sem lógott ki, mindenki jól teljesített. Talán egyedül Manolas-ba lehetne belekötni, hogy miért is kellett egy judo fogással földre vinni Morát a tizenhatosunkban, bár ennek 3-0-nál és emberelőnyben már nem volt túl nagy jelentősége.

Összességében fölényes és magabiztos győzelmet arattunk, Di Francesco megint remekül összerakta a csapatot, ezúttal még izgulnunk se kellett az eredmény miatt. Most van egy szép hosszú hétvégénk, hogy rákészüljünk a BL-re és a Qarabagra, addig is forza Roma mindenkinek!