A továbbjutás kapujában

Elérkeztünk az idei BL csoportkörének záró felvonásához. Szerencsére az AS Roma sorsa, saját kezében van. Ráadásul hazai környezetben, a Qarabag ellen kellene kivívni a továbbjutást. Nem lebecsülve az azeri kirakatcsapatot, erre bőven van esély. Pedig a csoportsorsoláskor össznépi egyetértés volt az ügyben, ez nehéz csoport, innen bravúr kell majd a továbbjutáshoz. A bravúr megvolt, a Chelsea ellen, mára már „csak” egy kötelező maradt.

Szépen sorba veszünk minden lehetséges forgatókönyvet, átrágjuk magunkat a legvalószínűbb kimenetelig, aztán odaírjuk az egyenlet végére, hogy a londoniak mellett, ki lesz a csoport másik továbbjutója (természetesen az AS Roma), és persze megemlítjük milyen pozícióból vár(hat)juk majd a hétfői sorsolást. Hurrá!

Az első poénokat lelőve maradjunk akkor a feltételes mód vonalán. A Róma továbbjut, ha nyer ma este a Qarabag ellen. Evidens. A Roma továbbjut mérkőzésétől függetlenül, ha az ATM nem nyer Londonban. Európa Liga úgy alakulhat ki az olaszok számára, ha az ATM nyer és a fővárosiak nem verik meg az azeri bajnokot hazai környezetben. Azt gondolom, az utolsó variáció esetén nem is érdemlik meg a farkasok a legjobb 16 mezőnyét. Ebben talán egyetérthetünk.

Dzeko gól ma is jól jönne

Szóval egyszerű a helyzet, apró zavaró tényező lehet az angol fővárosban vívott találkozó. Viszont az akkor lesz csak érdekes számunkra, ha valami eget rengető gebasz alakulna ki az Olimpicóban. Ezt vélhetően EDF szintén tudja, és legerősebb, legdurvább kezdőjével rohamozza majd az azeriek kapuját. Teszem hozzá, nagyon helyesen. Nem szabad félvállról venni a „pénzeszsákligát”. De a magamfajta egyszerű szurkolói felfogás szerint sem engedhet ki a kezéből egy ilyen esélyt a Roma!

Nézzük, kik lehetnek azok vendégoldalon, akik elronthatják ezt az előre tervezett ünnepet. Az azeri bajnok mindamellett, hogy több európai és dél-amerikai tehetséget is foglalkoztat, szépen épít a saját nevelésű, hazai játékosállományára. Egyik nagy tehetségük Madatov, aki mindössze húsz esztendős, és igen gól érzékeny. idén négy tétmérkőzésen hat találatot szerzett. Másik kiemelkedő gól gyárosuk a dél-afrikai Ndlovu. Hasonló mutatókkal bír, mint előbb említett csapattársa, négy mérkőzésen öt gólig jutott.

Vagy akár egy Manolas fejes!

Az azerbajdzsáni bajnokság tíz csapatos, jelenleg a Qarabag tanyázik a tabella tetején, 11 nyert mérkőzéssel, egy döntetlennel és mindössze egy vereséggel. Hétvégén, pontosabban pénteken (12.01.) játszották utolsó bajnokijukat a szintén fővárosi Neftic Bakuval, akit diadalmas, 1-0-s győzelemmel fektettek két vállra. Gurbanov edző vélhetően 4-2-3-1-s hadrenddel küldi ki fiait az idei utolsó BL találkozóra. Az összeállítás így nézhet ki: Sehic; Medvedev – Dashdemirov – Rzezniczak – Guerrire; Richard Almeida – Garayev; Elyounoussi – Míchel – Madatov; Ndlovu.

Érdemes még megjegyezni, hogy ez a Qarabag két ATM elleni mérkőzésből egyiket sem veszítette el, mindkét találkozó döntetlennel végződött. Persze legyen ez Simeone baja, apró figyelmeztetést mégis jelenthet ez az AS Roma szakmai stábjának. Ha nem is pont ezért, de EDF most nem rotál, legerősebbnek nevezett kezdőjét veti be. Várhatóan Allison előtt Florenzi, Manolas, Fazio és Kolarov alkotja a védelmet. Középpályán Strootman, DDR, Ninja, elöl pedig El Shaarawy, Dzeko és Perotti kaphat ma szerepet.

Kolarov Gonalons nem kezdő ma

Azzal egyelőre nem kívánok foglalkozni, hogy ki lehet a legjobb tizenhatban az ellenfél. Hiszen még a továbbjutás sincs meg, ráadásul a többi csoportban szintén izgalmas párharcokon dől majd el a végleges sorrend. Én már annak is nagyon örülök, hogy az ősszel lesajnált Roma ilyen erőpozícióból várja az utolsó csoportkört. Ráadásképp, ami már tényleg csak hab lenne a tortán; egy ATM győzelem még a csoportelsőséget is kikaparhatja a bordó-sárgák részére. Játékvezető Németországból érkezik, Tobias Stieler személyében, tévés közvetítés viszont nem lesz ma este, szóval streamelés előtt állunk.