Ha kicsi a tét, a kedvem sötét

Eljött a nagy nap, a Roma kivívhatja a továbbjutást. A Roma a Wanda Metropolitano stadionban tesz tanúbizonyságot a régi közmondás mellett, miszerint idegenben jó az iksz. Egy döntetlennel az utolsó fordulótól függetlenül biztossá válik a BL nyolcaddöntős szereplés, de a csoport élén ettől többre is vágyhatunk.

Egy döntetlen elérése a a két csapat jelenlegi formáját tekintve nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, de könnyűnek sem mondhatjuk. Simeonéék az életükért játszanak. Az Atletico idei szezonja csalódáskeltően alakul, és az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt négy szezonból kettőben a döntőig menetelő, és ott is éppenhogy nem diadalmaskodó csapat csoportkörből történő kiesése rendesen elrontaná a napjukat. A bajnoki cím már most elérhetetlen távolságba került tőlük, dacára annak, hogy veretlenül állnak a tabellán. Jó hír azonban, hogy bár kikapni nem nagyon szoktak, egy döntetlenre nagyjából bárki jó lehet ellenük idén. Akárcsak mi, ők is egy városi derbi után várják a meccset, ám a Romával ellentétben ők nem nyerték a sajátjukat.

Mi viszont igen, és ez is tüzelheti a rómaiakat. Arra nagyjából fel tudunk készülni, hogy nekünk mivel kell szembenézni este, ám amint arra Koke is kitért, a Roma játéka sötét ló, nem tudhatjuk, hogy egy biztonságosabb, kockázatkerülő taktikával áll fel Di Francesco, vagy esetleg megcélozzuk a csoportelsőséget, ami egy mai győzelemmel karnyújtásnyi közelségbe kerülne. Én a magam részéről egyértelműen az utóbbira tippelek, és boldogabb is lennék vele. Egyrészt presztízsértéke lenne megnyerni az idei szezon egyik halálcsoportját. Valljuk be, a sorsolás után egyedül annak örültünk, hogy a Qarabaggal játszunk az utolsó fordulóban, így a saját kezünkben lesz majd a harmadik hely sorsa. Avagy emlékszünk még, amikor a BATE 3-0-ra vezetett a Roma ellen. A Roma már egy évtizede nem egy vérbeli BL csapat, ezen az idei szezonban kozmetikázhatnánk, ami valószínűleg pozitívan hatna a bajnoki szereplésre is. Másrészt a Roma nem az a tipikus olasz klub, amelyiknek ha jó a döntetlen, akkor a fogadóirodák gyorsan leviszik az oddsokat 1,3 alá, nyugodtabban nézném a meccset, ha nem törné a hátunkat a hálónk.

Ami a kereteket illeti, az Atleticónál Savic eltiltását tölti, míg a Roma nem számíthat a szokásosokon felül Florenzire. Az ő helyén minden bizonnyal Bruno Peres fog kezdeni, aki elég jól szállt be a Lazio ellen, és talán végre rátalál a jó formájára. Ez a legkevesebb, a nagy dolgok csak ezután kezdődnek. Di Francesco a várakozások szerint rendesen megkavarja a csapatot, a középpályán a Lazio ellen bevetettek közül csak Nainggolan kezdene, mellette Gonalons és Pellegrini kap lehetőséget. Meglátjuk, hogy sül el, eddig azért jól jöttünk ki a rotációból, és valószínűleg amúgy sem csak pihentetni akar az edző, nyilván az elképzeléseit követi. Elöl Dzeko és Perotti társa most Gerson lehet, aminek én örülök, az Atleti ellen kell az izom. Gerson egyébként is a szezon Emersonja, rászolgált a szereplésre.

A fogadóirodák szerint a legnagyobb esély a hazai győzelemre van, ezt követi a döntetlen, végül a római siker. Enyhén szólva tehát nem a Romát tekintik favoritnak. A csapatok és a kulcsjátékosok formája, a két hétközi derbi, a BL és úgy en bloc az idei szezon alapján viszont más a helyzet. Tudjuk, hogy sosem könnyű legyőzni az Atleticót, pláne idegenben, meg egyébként ez még mindig Európa egyik legjobb csapata, de abszolút nem esélytelenül léphetnek pályára a farkasok. Este 20:45-től a Sport 1 előtt ülve fogjuk kiszurkolni a továbbjutást.