Roma – Bologna, a két Di Francesco csatája

Lassan az első harmadának végéhez közelít a Serie A idei kiírása. Amit eddig a sportbarát láthat az olasz fociligában az tetszetős, kiváló csapatok feszülnek egymásnak, jelen állásnál még nincsen Juventus dominancia, sőt… Van egy Inter-Napoli páros aki megpróbál némi előnyt kovácsolni a későbbiekre. Aztán jön a többi csapat, akik pedig szorosan a nyomukban lihegnek. Mindenesetre ez egy jó izgalmas bajnokságnak tűnik.

Ebben a bajnokságban következik a 11. kör, az AS Roma hazai környezetben fogadja Donadoni „bolognaiját”. Ez a mérkőzés, akár izgalmasnak is tűnhetne, hiszen kiváló kerettel dolgozik az ex-szövetségi kapitány a nagy múltú északiaknál, akik ráadásul felszálló ágban vannak; mégis azt gondolom, hogy a fővárosban nem tekintenek máshogy erre a találkozóra, mint egy kötelező győzelem.

Ezzel nem lebecsülni kívántam a hétszeres bajnokot, de jómagam is az előző, bővített mondat utolsó gondolatával értek egyet. Détári volt csapata a Spal, Genoa, Sassoulo elleni kilenc ponttal stabilizálta helyzetét, viszont ezt a remek sorozatot most két megmagyarázható vereség követte. (Atalanta, Lazio) Ebből nyugodtan következtethetünk arra, hogy a nagyobb csapatok ellen már kevésbé működik az, amit Donadoni kitalált.

Nagy Ádám az előző, Lazio elleni mérkőzésig nem lépett pályára, ami minimum meglepő, hiszen a tavalyi szezon egyik legjobbja volt a piros-kékeknél. Szerencsére Ádám élt a lehetőséggel, és gólpasszal járult hozzá a tisztes vereséghez, ráadásképp a Gazzetta őt választotta a Bologna legjobbjának, ami csereként beállva szép teljesítmény. Vélhetően kezdőként kaphat szerepet majd Rómában a fiatal magyar középpályás.

A hazai csapat körül bőven van miről írni. Egyrészt a megmagyarázhatatlan sérülés(ek), vagy hívjuk csak szalagszakadási problémának? Eszméletlen, hogy hányadik ilyen jellegű sérülés ez, ami most éppen a frissen bemutatkozott, Rick Karsdorp sújtja. Tényleg nincsen kedvünk összeadni, hogy az elmúlt években mennyi ilyen sérülést diagnosztizáltak a csapatnál, de jó pár kérdést felvet mindez.

Ami viszont pozitív, és engem picit meg is lep, ahogy EDF használja az egész keretet. Bár ebben az eszement őszi hajtásban, ki az aki nem így cselekedne. Ettől még ez Roma szurkolóként, a Róma edzőire fókuszálva mindenképpen ritkaság. Egyrészt kiszámíthatatlanabbá teszi a kezdő tizenegyet, plusz, ami sokkal fontosabb, mindig lesz pihent, éhes játékosa. Én bátran megpróbálok egy szombat esti kezdőt tippelni, miszerint: Alisson – Florenzi, Fazio, JJ, Kolarov – Pellegrini, DDR, Strootman – Perotti, Dzeko, Defrel. Donadoni kezdője talán valamivel kiszámíthatóbb, de nézzük: Da Costa – Krafth, Gonzalez, Helander, Masina – Nagy, Pulgar, Poli – Verdi, Destro, Di Francesco.

Ahogy a kezdőből is jól látható, némi átfedés van a két csapat múltja között. Verdi, aki római nevelés, de sok szerepet nem kapott felnőtt szinten, illetve Destro, akit senkinek sem kell bemutatnom. Viszont van egy Di Francesco nevű csatár srác a csapatban, aki nem más mint EDF kisfia. Ráadásul papa gyöngyszeme Roma szurkoló hírében áll. Bár gondolom ezzel sok új információt nem osztottam meg, mégis úgy éreztem ennek itt a helye. Bőven lesz pikantériája a szombat esti mérkőzésnek tehát.

A legutolsó csörtén, 2017 áprilisában sima 3-0 lett a végeredmény, Fazio, Salah és Dzeko góljaival. Szombaton vélhetően a gólszerzőkből kettő a pályán lesz, így beérem ha „csak” ők ismételnek. Kevesebbel nem, már négy 1-0-s mérkőzésen van túl a csapat, ami magabiztosságot sugároz, de néző/rajongó szemmel unalmas. Szóval szép és eredményes játékot tessék produkálni! Közvetítés a szokásos helyen, szombat 20.45 től.