Kötelező minimum

Szerda este, az Olimpiai Stadionban,  a Roma legyőzte 1-0-ra a Crotonét. Perotti szerezte a meccs egyetlen gólját, a Kolarov által kiharcolt tizenegyesből.

A meccsre Di Francesco megint felforgatta a csapatot, hat helyen változtatott a torinói kezdőhöz képest, jött Ünder, Gerson és Karsdorp, aki először lépett pályára Roma mezben. Érdekesség, hogy a Roma most csak külföldi játékosokkal kezdett, bár tény, hogy a meccs közben beállt Florenzi és Pellegrini. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Karsdorp (82’Florenzi), Fazio, Moreno, Kolarov; Gerson (74’Pellegrini), Gonalons, Nainggolan; Cengiz (64’Defrel), Dzeko, Perotti.

CROTONE (4-4-2): Cordaz; Sampirisi, Ceccherini, Simic, Pavlovic; Crociata (80’Stoian), Barberis (84’Romero), Mandragora, Rohden (60’Faraoni); Budimir, Nalini.

A Roma nagyon szépen kezdett, Kolarov megint nagyot játszott, először majdnem gólt szerzett, egy keresztlövéssel, ami kevéssel kerülte el a kaput, majd kiharcolt egy tizenegyest, amit Perotti értékesített. A Crotone panaszkodott, hogy szerintük nem volt büntető és bevallom, hogy, nekem is „nagylelkű” döntésnek tűnt. De az is tény, hogy Mandragora kétszer is hozzáért Kolarovhoz a becsúszás közben, először a karjával, majd utána lábbal, a bírók pedig utólag is esküsznek, hogy nem hibáztak, szerintük ez büntető volt. Engem könnyű meggyőzni, legfeljebb betudjuk valamelyik korábban meg nem adott, jogosnak tűnő tizenegyesünk helyére és máris nyugodt a lelkiismeretem.

De Kolarov még nem végzett a tizenegyessel, volt még egy látványos kapufája is, amivel meglepte Cordaz kapust, de amiből természetesen nem lett semmi. Közben azért a Crotone is adott életjeleket, Nalini közelről fejelt fölé, Rohden pedig betört a Roma tizenhatosába, de csak egy gyenge lövésre futotta az erejéből, ami nem okozott gondot Alissonnak. Még volt egy Dzeko fejes a félidő vége előtt, de ez is kevéssel mellé ment.

A szünetben nem történt változás az összeállításban, a második félidőben a Roma tovább kereste a gólokat, de már semmi se jött be. Dzeko lőtt még egy kapufát, ez volt a tizenegyedik a szezonban, majd volt egy másik próbálkozása is, amit Cordaz vetődéssel védett.

Közben a Crotone még mindig „életben volt”, a Rómának nem sikerült eldöntenie a meccset és a 70. percben erre majdnem rá is fázott, amikor Fazio és Budimir a Roma tizenhatosában találkoztak, a csatár a földre került, de nem lett belőle tizenegyes, Manganiello bíró úr Budimirnek adott sárgát szimulálásért.

A másik oldalon az időközben beállt Defrelnek volt egy próbálkozása, a tizenhatos határáról kevéssel lőtt mellé. A Crotone végig kereste az egyenlítést, a legvégén Simic egy szögletet követően került helyzetbe, de Alisson ezt is megfogta és a Roma otthon tartotta a 3 pontot.

Összességében egy elég csúnya meccset láttunk, a ritmus nem volt túl magas és a Roma nem tudta kihasználni a helyzeteit, végig izgulni kellett az eredmény miatt. De nem panaszkodom, meglett a 3 pont és a folyamatos rotáció ellenére is hozzuk az eredményeket, szóval eddig minden rendben lenne.

De sajnos volt a meccsnek egy nagyon csúnya hozadéka is, Ricky Karsdorp súlyosan lesérült, térdszalagszakadást szenvedett és jó sok idő el fog telni mire újra pályára léphet, a szezonjának gyakorlatilag vége. Ijesztően szerencsétlenek vagyunk a sérülésekkel, Karsdorpot még nem is láttuk játszani, ez volt a bemutatkozó meccse, a nyáron a térdén végzett műtét miatt. Hát most a másik térde sérült le, pedig szegény még jól is játszott. Jobbulást neki!!!

Már nem is akarom számolni, hogy hány térdszalag sérülésünk volt az elmúlt időszakban, de ijesztően sok. A szakértők is tanácstalanok, senki sem tud racionális magyarázatot adni ezekre a sérülésekre, mindenhol a véletlenszerűséget emlegetik. Én abban bízok, hogy ez sem tarthat örökké, előbb-utóbb csak eltakarodik a felhő a fejünk fölül. Annak mindenesetre örülhetünk, hogy eddig a sérülések ellenére is szépen hozzuk a pontokat, nincs más hátra, erősebbnek kell lenni a balszerencsénél is!

Ennyit a meccsről, sajnos történt még valami, amiről nem szívesen írok, de gondolom muszáj erről is szót ejteni, hiszen közvetlenül érinti a Rómát is. Az elmúlt napokban egy végtelenül szomorú botrány alakult ki a Lazio szurkolói körül. A hétvégi Cagliari elleni meccsre bezárták a Lazio törzsszurkolóinak a szektorát, a Curva Nordot. De a Lazio elnöke, Claudio Lotito, nem hagyta ennyiben a dolgot és 1 eurós jelképes összegért, gyakorlatilag ingyen, beengedte a saját szurkolóit a Roma szurkolók hagyományos szektorába, a Curva Sudba.

A mérkőzés után, a takarító személyzet azt tapasztalta, hogy telerakták matricákkal a szektort, ezek egy része szélső jobboldali és antiszemita üzeneteket hordoztak, például ott voltak a már megszokottnak mondható „romanista ebreo”, „zsidó romanista” matricák is, eddig semmi újdonság nem lenne a dologban. Viszont volt jó pár különösen penetráns, viszonylag új matrica is, ami Anna Frankot ábrázolta Roma mezben. Vagyis valakik egy halott, pontosabban egy ártatlanul meggyilkolt kislány képével üzentek a Roma szurkolóknak és erre nehéz szavakat találni.

Lehetne írni Lotito elnök úr kritikán aluli viselkedéséről, hogy hogyan tréfálkozott az eset után. Lehetne írni a Lazio legreprezentatívabb szurkolói csoportjának, az Irriducibilinek a közleményéről, amiben „tréfának” minősítik az esetet és amiben arra hivatkoznak, hogy egy korábbi bírósági ítélet szerint, zsidónak hívni a Roma szurkolókat nem számít rasszizmusnak és ezért ez nem is bűntény, mintha ennek bármi jelentősége lenne. Lehetne írni a számos korábbi antiszemita és rasszista inzultusról, amiket a Lazio szurkolók által elfoglalt szektorokból, a romanista szurkolók irányába címeztek. Lehetne írni az opportunista közszereplőkről, akik most felháborodnak, de eddig semmit sem tettek az ilyen ügyekkel kapcsolatban. Lehetne írni arról is, hogy az intézmények hogyan próbáltak elhatárolódni az incidenstől, a meccsek előtt tartott egyperces szünetről, ahol részleteket olvastak fel Anna Frank naplójából.

Sok mindenről lehetne írni, de őszintén szólva hányingerem van az egésztől. Sajnos a Roma környékére is befurakodtak szélsőséges „politikai” csoportok, sajnos vannak köztük rasszista és antiszemita elveket valló csoportosulások is, kár lenne tagadni. Ugyanígy azt is el kell mondani, hogy rengeteg nagyon rendes ember szurkol a Laziónak és minden bizonnyal akadnak köztük nálam sokkal kiválóbb emberek is.

Az viszont szerintem undorító, hogy egyesek, fociszurkolónak álcázva, egy halott gyerek emlékével tréfálkoznak. Nem vagyok kíváncsi az ilyen idiótákra és azokra sem, akik védeni próbálják ezeket a szellemi törpéket. Végtelenül elszomorít, hogy bemocskolják a szórakozásunkat a hülyeségükkel.