Megyünk Londonba

Szerda este játsszák a BL csoportkör harmadik fordulóját és a Roma Londonba látogat, a Chelsea otthonába, a Stamford Bridge-re.

Apropó Stamford Bridge, a Chelsea-t egy akkoriban a „Rising Sun” nevet viselő pubban alapították 1905-ben, szemben a stadionnal. Egy Gus Mears nevű ember megszerezte a stadiont és focira akarta használni, csak nem tudott odacsábítani egyetlen klubot sem, ezért alapított egyet, létrehozta a Chelsea-t.

És azt tudtátok, hogy a Chelsea első címerén egy nyugdíjas katona volt? A londoni klub a megalakulása óta kötődik a közeli Royal Hospital Chelsea-hez, ami egy nyugdíjas otthon a visszavonult katonák számára. Majdnem ötven évig büszkén virított egy hosszú szakállú, kitüntetett katona a címeren, amíg 1952-ben Ted Drake meg nem változtatta. Amikor Drake átvette a manageri tisztséget, az első dolga volt megváltoztatni a címert, egy olyanra, ami szerinte jobban illett a klub új becenevéhez: „The Blues”. De az egyik becenevük még mindig az, hogy „nyugdíjasok”, „The Pensioners”. És azt tudtátok, hogy 2007-ben Gianfranco Zolát megválasztották minden idők legjobb Chelsea játékosának? Szép utat járt be a szardíniai városkájából.

Chelsea pensioner.

És azt tudtátok, hogy Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa, több mint 2 milliárd fontot költött a londoni klubra? De nem kell félteni, ügyesen csinálta, egy csomó pénzt kölcsönadott a klubnak, magyarul saját magának adott kölcsön. Az olyanok miatt mint ő vezették be a pénzügyi fair playt az UEFA-ban, mert a nagy klubok nem szeretik az új riválisokat, nem szeretnének újabb Chelsea-ket. És azt tudtátok, hogy a Chelsea jelenlegi edzője, a derék Antonio Conte szerint, Olaszországban csak a Juventus nyerheti meg a bajnokságot? A napokban nyilatkozta, szerinte ezért is sokkal jobb az angol bajnokság. Természetesen, a meccs alkalmával, az ilyenkor szokásos közhelyeket is elmondta, hogy „A Roma egy remek ellenfél és egy nagyon jó csapat, mint a többiek a csoportban(Heh, akiket már egyszer elvert). Jól ismerem az olasz focit, minden csapat nehéz.”

Apropó Conte, a tavalyi sikeres szezon után, amikor megnyerte a bajnokságot, az idén nem igazán megy a csapatának a Premier League-ben. Nyolc forduló után 3 vereség és 1 döntetlen, 9 ponttal vannak lemaradva az éllovas Manchester City mögött. Ez látszólag nem egy bajnokaspiráns teljesítménye. Viszont a BL-ben eddig hibátlanok, mindkét csoportmeccsüket megnyerték. Átgázoltak 6-0-ra a Qarabagon és ezzel beállították a klub európai gólrekordját egyetlen meccsen, korábban 2014-ben verték 6-0-ra a Maribort. Ugye nem kell emlékeztetni senkit, hogy mi mennyit szenvedtünk Bakuban? De talán még sokkal érdekesebb, hogy a Chelsea elverte az Atlético Madridot is, 2-1-re Madridban és erre már tényleg oda kell figyelni.

Régen nem találkoztunk, de őszintén szólva nem is hiányzott.

A bajnoki cím elnyerése után, Conte állítólag egy sor erősítést követelt a klubtól, de nem teljesítették az összes kérését, az elemzők szerint, a  többi nagy angol csapathoz képest, a Chelsea idei kerete picit rövidnek tűnik. Ezen kívül van egy pár komoly hiányzó is, Kante (izomsérülés), Drinkwater (a szezon eleje óta sérült) és valószínűleg Moses se lesz, aki a Crystal Palace-tól elszenvedett vereség során sérült le.  Viszont úgy tűnik, hogy Conte vissza fogja kapni Moratát, aki még a Manchester City ellen sérült le. Ja és most azt mondják, hogy Azpilicueta feljebb fog lépni és a mi „néhai” Rüdigerünk is kezdeni fog. A jóslatok szerint a Chelsea így fog felállni (3-4-3): Courtois; Rüdiger, Cahill, David Luiz; Azpilicueta, Fabregas, Bakayoko, Alonso; Willian, Morata, Hazard.

Ez meg köszöni jó van.

A Roma egy roppant kritikus pillanatban utazik Londonba, a Napolitól elszenvedett otthoni vereség a bajnokságban és a viszonylag sok sérülés a szezon eleje óta, nehéz helyzetbe hozta a csapatunkat és személy szerint Di Francesco mestert is. Emerson, Schick, Manolas és Defrel sérültek, De Rossi sincs a legjobb állapotban és El Shaarawy meg Strootman is most tértek vissza a sérüléseik után.

Dzeko még sosem rúgott gólt a Chelseanek. Akkor most a nagy számok törvénye alapján…

Ezúttal nem sok változás várható a hétvégi kezdőhöz képest. Manolas egy nagyon érzékeny veszteség, így szinte adott a középső védő páros, Fazio és Juan Jesus személyében. Strootman és El Shaarawy ugyan meggyógyultak, de valószínűleg csak a holland kap majd helyet a kezdőben, pontosabban el kell majd dönteni, hogy Pellegrini, vagy Strootman fog kezdeni a középpályán, De Rossi és Nainggolan mellett. A támadó alakulatban viszont valószínűleg nem lesznek változások, valószínűleg megint a Florenzi-Dzeko-Perotti triót fogjuk látni. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is (4-3-3): Alisson; Bruno Peres, Fazio, Juan Jesus, Kolarov; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Florenzi, Dzeko, Perotti.

Alisson azt mondta, hogy ha az idén nem ő lett volna a kezdő, akkor elment volna Rómából. Hát eddig nem panaszkodhat, kap bőven szereplési lehetőséget.

Esélylatolgatásnak nincs sok értelme, ezeknek a kispadján is drágább játékosok vannak, mint akiket mi meg tudnánk fizetni. Hasonlóan annak se látom sok értelmét, hogy a régmúlt eredmények statisztikáival untassuk egymást, ez a két csapat így még sosem találkozott egymással. Szóval lehet, hogy a Chelsea az esélyes, meg Londonban is lesz a meccs, de ez most pont nem érdekel. Láttunk már csodákat a fociban és nem akarom lebecsülni az eddigi pozitív eredményeinket, de tényleg megérdemelnénk már, hogy valami igazán jó is történjen velünk az idén. A mérkőzést élőben fogja közvetíteni 20:45-től az M4, addig is forza Roma mindenkinek!