Derby Del Sole: délről jövő bajnokaspiráns!

Hétvégén újra belendül a klubfutball, és nem is akármilyen rangadók jönnek Európa szerte. Mi koncentráljunk a saját, az idény első kiemelkedően fontos mérkőzésére. Konkrétan a Napoli vendégjátékára Rómában. Tavasszal ez a páros már „csak” ezüstcsatát vívhatott a Juve mögött, viszont most még bárkiből lehet bármi; tényleg bármi, ahogy Lovasi fogalmaz az I Like Gemenc című méltán híres opuszában.

Komolyabbra fordítva a szót, Sarri mester 7/7-s rajtja talán a legerősebb jelzés mindenki irányába: a Napoli idén tényleg meg akarja szerezni harmadik bajnoki címét! Persze aránylag kedvező sorsolás mellett sikerült ezt a lőlapot produkálni, de ez ettől még százszázalékos teljesítmény. Hogy mibe kapaszkodhat EDF? A Sahtar ellen elszenvedett, érthetetlen vereségben, és pár egyéni teljesítmény gyengébb kifutásában, és persze saját csapatában!

Most jöhetne az a rész, hogy micsoda húsz nap vár a csapatokra októberben, meg hogy a hétközi Bajnokok Ligája mérkőzés, bla…bla… Véleményem szerint mindkét csapat a bajnoki címről álmodozik, mindkét edző ennek megfelelően, teljes mellszélességgel küzd majd a hétvégi három pont megszerzésért. (hét mérkőzés vár mindkét csapatra november 5-éig, amely magába foglalja a két BL fordulót (Chelsea – M. City oda-vissza), egy hétközi olasz bajnokit, plusz egy komolyabb rangadót (Fior – Inter))

De Laurentiis amikor megvásárolta a széthullott déli gárdát, nem tudom pontosan mire gondolt. Arra biztosan, hogy visszajut az élvonalba, illetve újra Európa térképére helyezi a Vezúv tövében futballozó srácokat. Ezeket mind elérte már. Az, hogy a bajnoki cím is felmerült-e benne, nem tudhatom, viszont az elmúlt években szisztematikusan, jól látható nyomvonalon haladva fejlesztette, építgette csapatát; ami arra enged következtetni, hogy merészebb álmokat dédelget a filmes guru.

A két klub szurkolótáborai híresen utálják egymást. A korábbi jó viszonyt egy Salvatore Bagni nevő labdarúgó rontotta el, de azóta már több komolyabb erőszakos incidens is tovább mélyítette a szakadékot a két tábor között. Legutolsó, gyomorforgató hergelés a Napoli részéről a Mertens féle kutyapisi volt! Ennek nem tudom mennyi jelentősége lesz a szombat esti rangadón, de egy biztos, mocskolódás, pénzbírság előre borítékolható.

Rákanyarodva most már a csapat körüli hírekre, kijelenthetjük El Shaarawy és Strootman nem tud pályára lépni. Mindketten combizom problémákkal küzdenek. Kérdéses a válogatottól visszaküldött Pellegrini és DDR játéka is. Utóbbira nagyobb esélyt látott Di Francesco, mikor erről faggatták az újságírók. Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy Gonalons újra szerephez juthat. Kíváncsian várom a játékát újfent, amennyiben neki szavaz bizalmat EDF.

Várhatóan a Derby Del Sole hazai kezdője így nézhet majd ki: Alisson – Peres, Manolas, JJ, Kolarov – Gonalons/Pellergrini, DDR, Ninja – Florenzi, Dzeko, Perotti. A másik oldalon hasonló hadrendben a következő kezdőre számítok: Reina – Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam – Allan, Jorginho, Hamsik – Callejon, Mertens, Insigne.

Milik újabb sérülést szenvedett, így a robosztus lengyel nem bevethető. Ettől függetlenül a Napoli játéka ismert mindenki előtt, több éve próbálja, nagy sikerrel beléjük verni Sarri a nyerő taktikát. Erről egy igen részletes elemzést olvashattok itt.

Aztán, hogy mi lehet a győzelem kulcsa, talán a Sahtar elleni Reina lepke jól jönne, vagy az idei évben folyamatosan lecserélt Hamsik játékának hanyatlása?! Nem tudom, annyi biztos, hogy egy bikaerős Napoli lesz a szombati ellenfél. Ráadásképp Rocchi úr lesz a sípmester, ami további aggodalomra adhat okot. Közvetítés a DigiSport 1-en lesz, kezdés pedig szombat 20.45.