Fölényesen könnyed győzelem

A Roma 3-0-ra legyőzte a Veronát a Serie A negyedik fordulójában, Nainggolan szerzett vezetést és Dzeko duplája végleg eldöntötte a meccset.

Az Atlético Madrid elleni döntetlen után és a hétközi forduló előtt, Di Francesco alaposan megforgatta a keretet. Jött Ünder, Pellegrini és El Shaarawy, de erre lehetett számítani a meccs előtt, a meglepetés tulajdonképpen az volt, hogy De Rossi maradt a kezdőben. A legjobb hír Florenzi visszatérése volt, egy 11 hónapos kihagyás, két térdsérülés és két térdműtét után, Florenzi újra játszhatott egy tétmeccsen és egyből a kezdőben. A veronaiaknál Pecchia mesteredző úr pedig vesztére először tette a kezdőbe a fiatal Keant, a juvetól kölcsönbe kapott nagy ígéretet, közben Pazzini meg a kispadról figyelt. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas (79’Moreno), Fazio, Kolarov; Nainggolan (75’Gerson), De Rossi, Pellegrini; Cengiz (75’Schick), Dzeko, El Shaarawy.

VERONA (4-3-3): Nicolas; Caceres, A. Ferrari, Heurtaux, Souprayen; Buchel (58’Verde), B. Zuculini (75’Fossati), Bessa; Romulo, Kean (64’Pazzini), Valoti.

De a meccs előtt lezajlott egy roppant kellemes formaság, Damiano Tommasi, mint az Associazione Italiana Calciatori (Olasz Labdarúgók Szövetsége) elnöke, átadta Edin Dzekónak a tavalyi gólkirályi címért járó díjat a szurkolói előtt. Mindig öröm látni Tommasit, főleg amikor a Roma játékosainak hoz díjakat.

A mérkőzést végig a Roma dominanciája jellemezte, az első percektől kezdve sorra jöttek a helyzetek, a Veronának gyakorlatilag momentumai se nagyon voltak. A legnagyobb izgalmat tulajdonképpen az időjárás okozta, az első félidőben volt egy pillanat, amikor egy olyan esőzés szakadt az Olimpicóra, hogy komolyan tartani lehetett a meccs felfüggesztésétől. De szerencsére az időjárás is a Rómával volt és a második félidőre teljesen kitisztult az idő, a pálya talaja pedig végig jó minőségű volt.

Tehát a Roma bevetett egy vadonatúj „jobb oldalt”, hátul Florenzi, középen Pellegrini, elől Ünder és nagyon jól működtek, folyamatos, dinamikus játékkal mutatkoztak be, a Gazzetta úgy fogalmazott, hogy „frissességet és energiát sugároztak”.  Arról az oldalról érkezett a legtöbb próbálkozás is, úgy tűnt, hogy Pellegrini jobban érezte magát abban a pozícióban mint Strootman, övé volt az egyik első gólszerzési kísérlet is, a 3. percben.

Következett a frissen díjazott bosnyák gólkirályunk, aki kidolgozott magának két gólhelyzetet is, de egyik esetben sem sikerült a befejezés. Aztán jött Ünder, aki egy hatalmas kapufával vetette észre magát. A mérkőzés teljesen és tökéletesen egyoldalú volt, a Verona egészen a 22. percig bírta, pont amikor az időjárás elszabadult és a sűrű esőben szinte látni is alig lehetett, Nainggolan pár lépésről a kapuba küldte El Shaarawy gólpasszát.

Aztán az idő szerencsére megjavult és enyhült az eső, nem úgy a Roma támadásai. A Verona első említésre méltó próbálkozása után (Bessa lapos lövése kevéssel kerülte el a kaput, de Alisson is rajta volt), a 33. percben, Florenzi egy szemet gyönyörködtető csellel elküldte az emberét vidékre és gyönyörű passzt varázsolt Dzeko fejére, aki ezúttal nem hibázott és megduplázta a Roma előnyét.

A második félidőben is folytatódott a Roma monológja, Kolarov majdnem szabadrúgásból szerzett gólt, aztán Nainggolan adott egy szép labdát El Shaarawynak, de a lövését védte Nicolas. Végül csak megérkezett a harmadik gól is, Kolarov a szélről laposan tette a labdát Dzeko elé, aki egy becsúszással megszerezte az újabb gólját.

Mondhatnánk, hogy ekkorra a Verona már teljesen szétesett, de valójában sose voltak egyben, a legjelentősebb tevékenységük néhány szabálytalanság volt, ahogy megpróbálták megállítani a Roma játékosait. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a 66. percben kiállították Souprayent, aki összeszedte  a második sárgáját, egy elég durvára sikerült, elkésett becsúszással Pellegrini ellen.

Ezek után folytatódtak a Roma egyoldalú rohamai, a 22. percben Ünder kapott egy gyönyörű indítást Dzekótól, de a fiatal török sajnos nem tudta gólra váltani a ziccert. Aztán a 29. percben, az időközben beállt Pazzini szerzett egy szép lesgólt, amit Pairetto bíró úr jogosan nem adott meg. Itt meg kell jegyezni a vendég edző érthetetlen, mondhatnánk öngyilkos taktikáját, hogy nem tette be a kezdőbe Pazzinit és Verdét. Érzésem szerint Verde volt az egyik legveszélyesebb játékos a Veronában, aminek én külön örültem, hiszen a fiatal nápolyi szárny is a mi emberünk, csak kölcsönbe van a Veronában.

Ezek után már nem sok minden történt, még beállt Gerson, Moreno és Schick, a cseh csatár nagyon szeretett volna egy szép bemutatkozást, az első labdaérintéséből megeresztett egy szép, de sajnos középre tartó ballábas lövést. Közben El Shaarawy folyamatosan kereste a személyes dicsőséget, de nem volt szerencséje, sehogy sem sikerült gólt szereznie.

Aztán a játékvezető véget vetett a Verona szenvedésének és lefújta a meccset. Még a szép kerek végeredmény sem tükrözi elég hűen a Roma fölényét, úgy léptük le a Veronát, hogy tényleg egyszer sem kellett izgulnunk.

A legjobb szerintem Florenzi volt, látszott rajta, hogy egy éve várta ezt a meccset és úgy játszott, mintha soha el se ment volna. Bejátszotta az egész jobb szélet, végig jó ritmust diktált és ügyesen játszott össze Pellegrinivel és Ünderrel, a gólpassza Dzekónak pedig a hab volt a tortán. Tényleg le a kalappal! Pellegrini is nagyon jó volt, ha így folytatja, Strootman kezdhet izgulni. Ünder is jól játszott, kár a kihagyott ziccerért, de akkor is nagyon ígéretesen szerepelt. Dzekót is ki lehetne emelni, de minek? Már megszoktuk, Dzeko gólokat lő, ezért kapja a fizetését, meg a gólkirályi díjakat.

Tehát Di Francesco Rómája kivégezte a roppant gyengének tűnő Veronát, zavartalanul készülhetünk a hétközi fordulóra a Benevento ellen, addig is forza Roma mindenkinek!