Kibújni a labdazsákból, avagy Roma-Inter

Igazi rangadóval folytatja római munkáját Di Francesco. Ráadásul Spalletti tér vissza, viszonylag hamar az Olimpico gyepszőnyegére új csapatával, az Interrel. Mi mást kívánhatnánk szombat estére, mint egy ilyen pikáns derbit?

A magam részéről árnyaltan pesszimista vagyok, méghozzá azért, mert mindkét edző nagyságrendileg ugyanannyi ideje dolgozik új csapatánál, szinte ugyannyi idejük volt megismerni, kiismerni csapatuk képességét, ráadásul a kereket között jelentős erőkülönbség nincsen, így mindez Spalletti mellett szól. Pusztán azért, mert egy többet látott edző, illetve volt csapata ellen száll harcba.

Ettől még bőven bejöhet az, amiben titkon reménykedem, hogy Di Francesco munkája, ötletei kibújnak gyorsan a labdazsákból és brillírozva lehengereljük a milánóiak sötétebb sarkát. Ami gond lehet, hogy  az első fordulóban ennek még nyomait se láttam. Tudom, nehéz nyerni az Atalanta vendégeként, sőt egy győzelmet nem kell magyarázni. Valahogy nekem mégis beleillett a felkészülési meccseken mutatott arctalan, ötlettelen, alibiző játékképbe az első forduló Rómája.

Ráadásképp jobbhátvéd poszton kiürült az öltöző. Karsdorp sérülten érkezett (!), Florenzi bár jól halad a rehabilitációval, még pár napra szüksége van a teljes felépüléshez, Peres az első fordulóban sérült meg, míg az ifjonc Nura a keddi edzésen. Így értelmezhető jobb hátvéd híján Kolarov kerülhet át arra az oldalra. Mit ne mondjak, a laziós kutya képes lehet megoldani a feladatot, de valahogy ez az egész helyzet mutatja, milyen fényesen mozgott a „híres” Monchival az átigazolási piacon a Roma.

Szánalmasnak érzem, hogy második éve nyomják le a szurkolók torkán, hogy egy negyven-milliós üzletre szükség van a pénzügyi fair play miatt. Rendben, szükség van erre, hiszen komolyan bünteti azokat a nemzetközi labdarúgó szövetség, aki ennek nem tesz eleget. (Például kisebb keretet lehet csak nevezni nemzetközi meccsekre!) Így elveszítettük Salah-t, akit természetesen nem sikerült pótolni, úgy ahogy a tavalyi távozó, Pjanic helye is pótolatlan maradt… Bele se mennyük részletesebben.

Az új, régi-új edzők mellett, a mérkőzés másik nagy párhuzama a „szívbeteg” Schick-ért folytatott harc a két klub részéről. Mindkét csapat ajánlatát elfogadta a Sampdoria, mivel majdhogynem egyforma megkeresések érkeztek, így a játékos dönthet. Nem megbántva a közel 40 millióra (!) beárazott cseh srácot, a vasárnapi eredmény biztosan befolyásolja majd.

Nehogy azt gondoljátok, hogy kikárogtam magam, folytatom az összeállítássokkal kapcsolatos észrevételeimnél. A kapuban Alissonra számítok, nem tudom Skorupski mikor juthat szóhoz, de félek sértődöttség lesz ebből az egész kapuskérdésből. Ettől nagyobb félszem, a védelem. Balhátvéd lehet az első fordulóban jól muzsikáló JJ, középre jöhet Fazio és Manolas, jobb oldalon pedig Kolarov. Ezt tudom elképzelni, amennyiben formációt nem vált/variál EDF. Nehezen szokja a szemem, hogy a „láziós kutya” irányítgat szélső hátvéd posztról. Ráadásképp ez a buta „szélsővédő sérüléshullám” ilyen komoly szerepeket kínál fel a rutinos játékosnak.

Középen jön a „Serie A” legjobb középpályája. Bizony, a három legjobb védekező középpályásából összerakva. Ninja – DDR – Strootman hármas vélhetően kiemelkedő terhelést kap majd az idén. Csípem mindhármukat, sőt, külön örülök, hogy a belga maradt, de ettől még egyikőjük sem az a támadó felfogású géniusz, aki két lépéssel előrébb jár fejben a többieknél, és úgy passzol, szervezi a támadó játékot. Véleményem szerint ez lesz/lehet az idei Roma legnagyobb gondja.

Előre a jól bevált Perotti – Dzeko  kettős mellé az edző kedvenc Defrel csatlakozhat. Nagyon élénken figyelem, hogy milyen feladatot lát el, vagy fog ellátni a működésbe lépett EDF rendszerben a francia szélső, mert megmondom őszintén, három-négy mérkőzést látva komoly kétségeim vannak vele kapcsolatosan. De ezzel még várok, hátha kibújik ő is a labdazsákból végre…

Spalletti részéről a döntést nem voltam képes  a mai napig felfogni. Hogy választhatja egy toszkán származású, ezer szállal római kötődésű, karakteres figura az Intert?! Legyen ez az Ő dolga. Csapata, vélhetően az általa favorizált 4-2-3-1-s hadrendben vághat neki a fővárosi vendégszereplésnek. Ahol Handanovic előtt D’Ambrosio, Skriniar, Miranda és Nagatomo, vagy a friss szerzemény Joao Cancelo jöhet számításba. Előttük Borja Valero, Vecino ütköző-páros, majd a támadó harmadban Candreva, Brozovic, Perisic, előttük pedig Icardi.

A milánói kék-feketék az első körben lesimázták a gyengülő Fiorentina-t, bár meg kell említeni, hogy egy gyors tizenegyes gól segített a dominancia kialakításában. Icardi és Perisic is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, remélem Rómában sikerül kihúzni a méregfogukat. Komolyak a szándékok mindkét oldalon, így várhatóan győzelmi szándékkal lép pályára mindkét csapat. Pesszimizmusom az elején is említett edzői kvalitások közötti különbség miatt továbbra is fennáll.

Ma, 18 órától BL sorsolás, a mérkőzés pedig szombaton 20.45 -től az ismert sportcsatornán követhető.