Atalanta-Kolarov 0-1

A Roma győzelemmel kezdte a Serie A idei kiírását, Kolarov első félidőben szerzett szabadrúgásgóljával sikerült idegenben győzni 1-0-ra Bergamóban az Atalanta ellen.

Kolarov gólöröme

Amikor megláttam az idei bajnokság sorsolását, kirázott a hideg. Rögtön Bergamóban kezdünk, az Atalanta otthonában, ahova finoman fogalmazva se nyerni szoktunk járni. Utoljára valamikor 5 éve vertük meg az Atalantát idegenben, ehhez vegyük hozzá, hogy tavaly 1, azaz egy darab kemény pontot sikerült megmentenünk az Atalanta elleni két meccsről és könnyű belátni, hogy nem volt sok okunk az örömre a sorsolás után. De ennél sokkal többről van szó, az olasz médiában a Rómát már eltemették a meccs előtt. Mindenki és mindenkinek a nagymamája is elmondta, hogy ha a Rómának szerencséje lesz, akkor esetleg megúszhatja egy döntetlennel, de tényleg mindenhol a Roma bukását jósolták. Szerencsére a focit nem közvélemény kutatásra, hanem gólra játsszák.

Így álltak fel a csapatok:

ATALANTA (3-4-1-2): Berisha; Toloi, Palomino, Masiello; Hateboer, Cristante (75′ De Roon), Freuler, Gosens; Kurtic (70′ Ilicic); Gomez, Petagna (58′ Cornelius)

ROMA (4-3-3): Alisson; Peres (81′ Fazio), Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Strootman, De Rossi, Nainggolan; Defrel (74′ El Shaarawy), Dzeko, Perotti (85′ Pellegrini)

Totti pedig a lelátón foglalt helyet.

Nálunk természetesen még mindig nincs Florenzi és Karsdorp, jó hír viszont, hogy El Shaarawy már meggyógyult és be is tudott állni az utolsó 20 percre. Az Atalantából meg Spinazzola hiányzott, aki úgy döntött, hogy inkább otthon marad, mert ő már a Juventus hívására vár.

Már a mérkőzés elején sejthettük, hogy nem lesz könnyű dolgunk, az Atalanta letámadta a Roma labdavivőit és Gomez már a 4. percben próbálkozhatott, kihasználva Manolas hibáját, de szerencsére a lövése középre ment. Dzeko válaszolt az Atalantának, Strootman szép passza után, de a bosnyák lövése pontatlan volt.  Majd Petagna próbálkozott, Gosens beadásából, de Alisson ezt is könnyedén védte.

Dzeko most kivételesen nem lőtt gólt

Aztán a meccs picit lelassult és a Roma ébredt fel először, a 23. percben Bruno Peres indította Defrelt, de a francia lövése, kiszorított helyzetből, csak az oldalhálót találta el. Majd megint jött az Atalanta, természetesen a „Papu” Gomez vezetésével, aki pár perccel később Kurticot szolgálta ki, aki viszont nem találta el a kaput. Alig pár másodperccel később, megint Manolas hibájából, Petagna lőtt kapura, de De Rossinak sikerült hárítani a lövést.

Kolarov: „Először magasan akartam rúgni, de aztán láttam a kapus helyezkedését, a magas sorfalat, gondoltam, hogy egy magas lövést várnak, szóval az utolsó lépésnél meggondoltam magam és inkább laposan rúgtam.”

Elérkezett a 31. perc, Nainggolan pedig kiharcolt egy szabadrúgást ígéretes helyzetből. A Corriere dello Sport úgy fogalmazott, hogy Kolarov letette a névjegyét és tényleg, a szerb ravaszul végezte el a szabadrúgást, laposan lőtte el, a felugró sorfal alatt. A lövés talán nem volt túl erős, viszont klinikai pontosságúra sikerült és Berisha nem érhette el: 1-0 a Rómának. Az első félidőben már nem sok minden történt, egy lassúra sikerült Gomez szabadrúgáson kívül, amit Alisson könnyedén védett.

Ünneplés Kolarov gólja után

A második félidőben a csapatok változatlan felállásban léptek pályára. Annyi változás történt, hogy az Atalanta megpróbálta fokozni a ritmust és jöttek is a helyzeteik, vagy talán helyesebb próbálkozásokról beszélni. Először Petagna próbálkozott a tizenhatoson belülről, de a lövése gyengére sikerült, végül ez lett Petagna utolsó akciója, az 58. percben Gasperini leszedte és a helyére érkezett a dán Cornelius. Ekkor a Rómának is volt egy pár próbálkozása, kihasználva az Atalanta néhány védelmi bizonytalanságát, de sem Dzeko, sem Defrel nem tudtak élni a lehetőséggel.

 

Nem ez volt  Manolas legjobb meccse, több hiba a labdakihozatalnál, stb. Aztán összekapta magát, a végén még jobb bekket is játszott, bár nem sok sikerrel. Itt éppen a „Papu” Gomezzel fogócskáznak.

Ahogy teltek a percek, az Atalanta szerkezete lassan kezdett szétesni, de a Roma továbbra sem tudott élni a lehetőségekkel, pontosabban a Roma sem tudott kialakítani igazi helyzeteket. A 69. percben volt egy Kolarov szabadrúgás, amiből Dzeko próbálkozott, sajnos hiába.

Aztán Gasperini bevetette Ilisicet és pont a volt Fiorentina játékos előtt adódott a meccs legnagyobb helyzete, amikor a szokásos Gomez beadása Freuleren változtatott irányt és Ilicic szűk fél méterre a kaputól telibe találta a kapufát. Közben a 81. percben Bruno Peres lesérült, egy izomsérülésnek tűnt és mivel a Rómának ugyebár most nincs bevethető jobb szélső védője, Fazio állt be a sérült brazil helyére, Manolas pedig kihúzódott a jobb szélre. Az Atalanta már addig is inkább a jobb oldalunkon támadott, nagyon hamar rájöttek, hogy Kolarov oldalán nem érdemes próbálkozni, de Bruno Peres kiválása után a védelmünk jobb széle életveszélyes lett.

Di Francesco győzelemmel debütált

Ekkorra az Atalanta már teljesen kitámadott, a kezdeti játékrendszere már nyomokban sem létezett, de ma a Rómánál nem nagyon működtek a kontrák sem. Ennek ellenére a Roma a 91. percben lezárhatta volna a meccset, sajnos az időközben beállt El Shaarawy önzetlen akart lenni és a passza Dzekónak elakadt Berishában. Más már nem nagyon történt, a meccs az Atalanta elvakult és haszontalan rohamaival ért véget 5 perc hosszabbítás után.

Egy ritka ocsmány meccset láthattunk! A játék gyakorlatilag nem a szép megoldásokról, hanem a hibákról szólt. Mindkét csapat rengeteg hibával játszott, a Roma labdakihozatala kritikán aluli volt és nehéz lenne megítélni, hogy ebben mennyi érdeme volt az Atalantának. Ráadásul több játékosunknál megfigyelhető volt, hogy fizikailag is gondok vannak, bár ezt nyilván betudhatjuk a szezonkezdésnek. Aki viszont jobban játszott a meccs végén az Nainggolan volt, ő inkább az első félidőben volt a mélyponton.

Juan Jesus nagyot játszott

Szerintem a legjobb egyértelműen Kolarov volt, nem is kérdés, egy dolog a gólja, ami 3 pontot ért, de ráadásul több szép megoldása is volt. A meccs előtt én izgultam Juan Jesus miatt, ehhez képest szerintem ő lett a második legjobb játékosunk, figyelem és agresszivitás, főleg a második félidőben.

A legjobb dolog amit el lehet mondani a Rómáról, hogy képes volt kapott gól nélkül lehozni a meccset. Szerintem ez a 3 pont aranyat ér, az Atalanta se volt ugyanaz a csapat, amelyik tavaly meg sem állt a negyedik helyig, ott is sok változás volt, de ennek ellenére nyertünk egy számunkra különösen nehéz pályán és majd meglátjuk, hogy ez rajtunk kívül még kinek fog sikerülni. A meccs előtt uralkodó pesszimizmus után büszkék lehetünk a csapatunkra, akik odatették magukat és valahogy kibírták az Atalanta megszokott meccsvégi rohamait is.

Roma szurkolók Bergamóban

Szóval nyert a Roma, öröm és boldogság, jövő héten pedig majd meglátjuk, hogy mire lesz ez elég az Inter és a mi „néhai” kopasz mesterünk ellen, addig is forza Roma mindenkinek!