Brio esete a romanista farkaskutyával

Az átigazolási piac kellős közepén arra gondoltam, hogy itt az alkalom egy kis múltidézésre, hogy újra megemlékezzünk a Roma hőseiről.

Ma egy névtelen négylábú hősről szeretnék megemlékezni, aki hősiesen harcolt a Rómáért a betolakodó idegen ellen. A szóban forgó betolakodó idegen, nem más mint a Juventus, még konkrétabban Sergio Brio, egy keménykötésű védőjátékos, aki a hetvenes évek végétől, 13 éven keresztül aprította az ellenfeleket a zebracsíkos csapatban.

Brio arról volt híres, hogy nagyon kemény védő volt, úgy fogalmazott saját magával kapcsolatban, hogy „én egy kőműves voltam egy olyan csapatban, amiben mérnökök játszottak”. Az a Juventus alkotta az olasz válogatott gerincét, de Bearzot sose hívta be Briót, úgy gondolta, hogy technikailag nem elfogadható a tudásszintje. Csak hogy világos legyen kiről is beszélünk, egyszer Trapattoni ezekkel a szavakkal cserélte be: „Menj és törj össze mindent!” Brio pedig ment és többnyire teljesítette az edzői utasításokat, talán nem ő volt a legtechnikásabb, de a hatékonysága tagadhatatlan volt.

Sergio Brio a „fénykorában”, 190-valahány centi keménység…

Annak ellenére, hogy Brio az évek során több kórházi ágyat töltött meg mint egy közepes járvány, csak egyetlen egyszer állították ki a karrierje alatt, amin nem is kéne meglepődni, hiszen a Juventusban játszott. De mint a történetünkből is ki fog derülni, mindenkinek van karmája és az életben adódnak olyan helyzetek, amiket még egy bírói „hiba” sem tud megoldani.

A Roma második bajnoki címének a szezonjában, 1983-ban, a Juventus ellátogatott Rómába és sikeresen legyőzték 2-1-re a Rómát. Nagy volt az öröm a zebracsíkos csapat háza táján! Végül semmire sem mentek avval a győzelemmel, a bajnoki címet később a Roma vitte el, de akkor még Brio is nagyon boldog volt, hiszen védő létére ő szerezte a Juve győztes gólját.

A lefújás után, az olasz televízió stábja a pálya mellett várta Briót, hogy interjút készíthessenek a meccs egyik hősével. De nemcsak a tévések várták Briót, rajtuk kívül még ott volt a történetünk négylábú főhőse is.

Szóval ott volt pórázon, a futópályán,  egy rendőrségi németjuhász, magyarul egy FARKASkutya, aki a jelek szerint valahol nagyon jó kiképzést kaphatott, mert egyáltalán nem tetszett neki Brio. Amikor a marcona Juve védő elhaladt mellette, a nemes jószág kitépte a pórázát a rendőr kezéből és Briora vetette magát. A comb magasságában harapta meg a fekete-fehér mezes focista lábát és nem is akarta elengedni! Okos kutya!!!

Brio természetesen nagyon megijedt, pedig ha valaki, ő tényleg a szoros emberfogás nagymestere volt, de ennyire szoros emberfogással még ő sem találkozott. Saját elmondása szerint, az volt az ijedtsége legnagyobb forrása, hogy fogalma sem volt róla, hogyan is kéne leszednie a lábáról a derék ebet. „Még egy Roma színű sál is volt a nyakában!”, mesélte az azóta is traumatizált zebracsíkos védő.

Aztán Briónak nagy nehezen csak sikerült lerugdosnia magáról a „romanista Rex felügyelőt”, a beszámolók szerint elkapta a kutyát a füleinél fogva és egy klinikai pontossággal elhelyezett rúgással, az eb nemi szerveinek a tájékára, eltávolította az egyre kellemetlenebbé váló kutyust.

Csak ezt a felvételt találtam az esetről. Ez volt az a pillanat, amikor a rendőrök szétválasztották a küzdő feleket, bár nekem úgy tűnik, hogy inkább Briót kellett lefogni.

De azért a farkaskutya így is derekasan helytállt, ő mindent megtett az adott körülmények között, hogy teljesítse a rendőri kötelességeit, amik közé természetesen odatartozott az is, hogy elkapja a tolvajokat.

„A legrosszabb utána a védőoltások voltak”, panaszkodott keservesen, évekkel az eset után Brio. Cseppet sem tudom sajnálni Briót! Mégis mire számított? Az ember ne menjen Juventus mezben egy rendőrkutya közelébe, pláne ha egy farkaskutyáról van szó. Azok nem disztingválnak, mint tudjuk nemcsak a Juve játékosok járnak csíkos, számozott ruhában, honnan tudja szegény kutya, hogy most nem kell elkapni a „rabruhás” bácsit, mert ő most a Juvéhoz tartozik?

Sajnos nem sikerült kiderítenem a hős eb nevét, ezért most névtelenül kell lerónunk a tiszteletünket a hős romanista rendőrkutya emléke előtt.

Sergio Brio napjainkban

Komolyra fordítva, Briónak semmi komoly baja nem lett az ijedtségen kívül, tényleg a védőoltások lettek az incidens legkellemetlenebb következménye és Brio az eset után még hosszú éveken keresztül ott virgonckodott a Juve védelmében. Derűsen szokta felidézni a római kalandját a rendőrkutyával, aki szerinte egy igazi kisfarkas volt.

Szóval emlékezzünk tisztelettel az ismeretlen hős romanista farkaskutyára!