Nyári helyzetjelentés

Az átigazolási időszak kellős közepén járunk, következzen egy összefoglaló az átigazolási piacról és a nyári felkészülésről.

„Itt edzenek a bajnokok” Legyen úgy!

Már túl is vagyunk a hagyományos hegyi edzőtáboron, ahol a vadiúj Di Francesco mester irányítása alatt a csapatunk megkezdte a felkészülést. Volt két edzőmérkőzésünk is, de ezekből nem tudunk sok tanúságot levonni, részben az ellenfelek színvonala, részben a sok hiányzó miatt a keretünkből. Mindenesetre lemészároltuk 8-0-ra a helyi faluválogatottat és legyőztük 1-0-ra a cseh Slovacko csapatát. Sajnos már megvolt az első súlyos sérülés is, Pellegrini, a primaverából érkezett balbekk is belépett a keresztszalag sérültek egyre népesebb klubjába, azóta már meg is műtötték, jobbulást neki.

Állítólag EDF-nél rengeteg a taktikai munka

Ahogy már említettem nem lehet túl sok következtetést levonni az edzőmeccsek alapján, de az elemzők szerint már volt két játékos is, akik elég feltűnően kilógtak a csapatból. Az egyik Castan, aki továbbra sem nyerte vissza a betegsége előtti formáját, a másik meg a frissen érkezett Gonalons, aki szintén csalódást okozott a játékával. Reménykedjünk, hogy az igazi meccseken jobban fog nekik menni.

Miután a válogatott játékosok is csatlakoztak a kerethez, a csapat elutazott az USA-ba, a már hagyományosnak mondható nyári amerikai turnéra és egy ideje már Detroitban folynak az edzések, a Michigani Egyetem létesítményeiben (miután télen az egyetem híres amerikai focicsapata meg Trigoriában vendégeskedett). Az idén is részt fogunk venni az International Champions Cup küzdelmein, amit szokás szerint az idén is egy sörgyár szponzorál, szóval az egyszerűség kedvéért csak „sörkupaként” fogok emlegetni.

EDF és Pellegrini, pont mint tavaly…

Három mérkőzésünk is lesz az idei sörkupán, az első ma hajnalban lesz, európai idő szerint kettőkor, Detroitban fogunk fellépni, nem kisebb ellenfél, mint a francia szupercsapat, a Paris Saint-Germain ellen. A második meccsünk 26-án hajnali kettőkor, New Jerseyben lesz és az angol Tottenham Hotspur lesz az ellenfelünk. A harmadik mérkőzésünket pedig Foxboroughban, a híres Gillette Stadiumban fogjuk játszani, egy „régi kedves ismerősünk”, a Juventus csapata ellen, ez a meccs már „nézhetőbb” időpontban lesz, 30-án, este tíz órakor. Külön öröm, hogy minden meccsünket élőben közvetíteni fogja a DigiSport. Az amerikai turné után még nem sokat lehet tudni a mieink programjáról, de augusztus 10-én lesz még egy barátságos meccsünk, Monchi korábbi klubja, a Sevilla ellen.

Florenzi már gyógyulófélben.

Ennyit a felkészülési meccsekről, röviden térjünk ki az átigazolási piacra. Még nagyon sokáig fog tartani az átigazolási időszak, de már eddig is nagyon aktívak voltunk a piacon. Úgy tűnik, hogy Monchi érkezése nem hozott lényeges változást a Roma igazolási politikájában, továbbra is a jó minőségű, de viszonylag megfizethető játékosokat keressük, kiegészítve a szokásos ifjú tehetségekkel. És sajnos továbbra is meg kell hozni a szokásos áldozatokat a pénzügyi mérleg és a FFP oltárán, idén is meg kellett válni néhány alapjátékosunktól.

Kezdjük a távozókkal, egy sor játékosnak lejárt a kölcsöne nálunk és különböző okok miatt nem váltottuk ki őket, Vermaelen és Grenier sajnos megbuktak, mentek vissza az egyesületeikhez. Szczesny is távozott, őt állítólag szívesen megtartottuk volna, de az Arsenal túl sokat kért és különben is ott van Alisson a pótlására, szóval a mi „néhai” lengyel kapusunk jövőre a Juveban fogja folytatni.

EDF és Monchi Pinzoloban, úgy tűnik EDF kapni fog tőle egy Defrelt.

Ahogy már említettem, az idén is pénzé kellett tenni néhány komolyabb játékosunkat, Salah a Liverpoolban folytatja (42 millió + 8 bónusz), Paredes a Zenitben (23+4) és Rüdiger pedig a Chelseaben (35+4).

Még volt egy sor távozó és itt nehéz lenne rendet tenni, az ifik és a nagyok, a kölcsönnek álcázott eladások, az igazi kölcsönök és azok között, akik már valójában tavaly sem voltak a Rómában, de ennek a posztnak most nem is ez a célja, következzenek egyszerűen azok akik valamilyen formában elmentek és jövőre máshol játszanak: Falasco (Avellino, kölcsön); Soleri (Spezia, kölcsön); D’Urso (Ascoli, kölcsön); Bordin (Ternana, kölcsön); Frattesi (Sassuolo, 7 millió); Marchizza (Sassuolo, 3 millió); Verde (Verona, kölcsön); Machin (Brescia, kölcsön); H’Maidat (Westerlo, kölcsön); Ponce (Lille, kölcsön); Zukanovic (Genoa, kölcsön), Doumbia (Sporting Lisszabon, kölcsön).

Ha valaki érti, magyarázza már el nekem is, hogy mi ez. Elsősorban Sadiq szerepére lennék kíváncsi, fél lábbal a babamedencében.

Térjünk rá az érkezőkre, csak listaszerűen (itt is lesznek olyan nevek, akiket jövőre nem fogunk Roma mezben látni, de ideiglenesen hivatalosan a Rómához tartoztak, illetve olyanok, akik már tavaly is itt voltak, de most váltottuk ki őket): Moreno (Psv, 5,7 millió); Skorupski (Empoli, kölcsön vége); Seck (Carpi, kölcsön vége); Castan (Torino, kölcsön vége); Iturbe (Torino, kölcsön vége); Gyömbér (Pescara, kölcsön vége); Vainqueur (Marseille, kölcsön vége); Ricci (Sassuolo, kölcsön vége); Sadiq (Bologna, kölcsön vége); Verde (Avellino, kölcsön vége); Karsdorp (Feyenoord, 14); Pellegrini (Sassuolo, 10); Gonalons (Lyon, 5); Fazio (Tottenham, 3,2); Ünder (Basaksehir, 13,4+1,5).

Még hátravan az átigazolási piac legnehezebb része, a pletykák. Ide némi túlzással szinte bárkit be lehetne írni és a médiában sajnos tényleg mindent és mindenkit ki is szoktak találni, de azért van egy pár név, akiket többé-kevésbé komolyan lehet venni.

Először is itt van, pontosabban nemsokára itt lesz, Gregoire Defrel, a Sassuolo francia csatára, aki állítólag Di Francesco mester kérésére érkezik. Már jó régen megy az alkudozás a játékosért, a Roma és a Sassuolo között, most úgy tűnik, hogy végre tényleg megvettük, a francia elhagyta a Sassuolo edzőtáborát és útban van Roma felé, 5 milliós kölcsönről és 15 milliós kötelező kivásárlásról írnak.

Alisson szakálla osztatlan sikert aratott, legalábbis Strootmannál.

Egy másik játékos, akit az elmúlt napokban gyakran emlegettek a Rómával kapcsolatban, az Mahrez, a Leicester algériai támadója, ő lenne az idei „sztárigazolásunk”. Állítólag a Roma most fogja megemelni az ajánlatát, 30 millió plusz 5 bónuszról írnak a sajtóban és állítólag elképzelhető, hogy az angolok el is fogadják.

Lehetne még írni pletykákról bőven, minden nap új neveket dobnak fel a sajtóban (Foyth, Suso, Nastasic, stb.), de nem lenne sok értelme. Egyenlőre legyen elég annyi, hogy állítólag már nem fogunk több kulcsjátékost eladni az idén, viszont várható még legalább 1-2 erősítés. Ma éjjel pedig Roma-PSG, addig is forza Roma mindenkinek!