Szezonértékelő

A szezon véget ért, az eredmények ismertek. Pár mondatban közösen értekeljük, amit láttunk, és megbeszéljük azt is, mit várunk a nyártól és a következő szezontól. A kommentek között várjuk a ti válaszaitokat is.

1. Egyetlen szóban hogyan írnád le a szezonunkat? („Egy szóban”, de azért meg lehet indokolni)
Nemvoktrendi: „Félsiker”. Idén se nyertünk semmilyen címet, de egyből visszajutottunk a BL-be és talán közelebb kerültünk a Juvehoz is. Sokkal jobb is lehetett volna, ha nem lett volna az a párhetes mélyrepülés, amikor kiestünk a kupákból.

Aleram:  Frusztráló. Mindenképpen egy történelmi szezon lett ez, de sajnos csak Totti visszavonulása miatt. Pedig mennyivel több lehetett volna! A Scudetto esetében is fel lehet hozni néhány különösen bosszantóan elbukott meccset (Atalanta oda-vissza, Cagliari, Sampdoria) de nincsenek hiú ábrándjaim, a Juventus sem hullajtott volna ennyi pontot a végén ha számított volna (bár legalább az izgalmat értékeltem volna). Ellenben ami miatt még most is ideges leszek ha rágondolok az az EL. Odatolták tálcán annak a szerencsétlen United-nek, miközben egy kis koncentrációval bőven mi lettünk volna a legesélyesebbek. Számomra a szezon mélypontja Lyon-ban Lacazette gólja volt, mert semmi akarat, mozgás nem volt a csapatunk részéről. Úgy érzem az választott el minket, de leginkább Tottit egy európai trófeától, annak ellenére, hogy ez nem teljesen így lett volna, de mégis hihetetlenül frusztrál az egész.

Onedinkenedi: “Rómás”. Erre a kérdésre szinte már rutinszerűen ez a válasz pattan ki a fejemből….
Továbbra is loholunk a Juve mögött, továbbra is rengeteg gólt lövünk, (és kapunk),eredmény kényszer alatt továbbra is megremegnek a lábak, továbbra is előkészületi(?) fázisban van a stadion projekt,a sajtó továbbra is minket “támogat” és végezetül elvesztettük a csapat legnagyobb ikonját.
Nincs itt semmi látnivaló, tessék csak továbbsétálni a következő szezon felé!

Szentesijanos: Elfogadható. Sajnos három igazán fontos mérkőzést sikerült a csapatnak, már-már megmagyarázhatatlan körülmények között elveszíteni, (Porto BL, Lyon EL, Lazio OK) de a végére a második hely megtartása/megszerzése összejött. Ráadásképp a bajnoki rangadókat rendre jól vette a csapat. Egy igen erős Napolit sikerült a harmadik helyen tartani, aminek a következménye az őszi BL főtábla. Bár lehetett volna kicsivel fényesebb is a végelszámolás, összességében nem lehetünk elégedetlenek. (Sajnos Totti utolsó idényét nézhettük Roma szerelésben, amit még azért emésztgetni kell)

Curvasud93:  Jó szezon volt, de bosszantó. Tavalyhoz képest sikerült előre lépni, és már nem tizenhét pont a hátrány a Juventus-szal szemben, csak négy. Ami bosszantó, hogy amikor legjobban kellett volna teljesíteni, már fáradt volt a csapat, Spalletti nem használta eléggé a keretet, de erről majd később.

 
2. Ki volt a legjobb játékosunk az idén?
Nemvoktrendi: Dzeko, a gólkirály! Nehéz döntés volt, mert ott van Nainggolan is, de a bosnyák tényleg rengeteg gólt rúgott, szerintem túl sokat ahhoz, hogy bárki más legyen a legjobb.

Aleram:  Nagyon nehéz kérdés! Egységes, sok hasonló szinten teljesítő játékos volt most. Persze a gólkirály Dzeko elég kézenfekvő választás lehetne, de ha objektíven kéne választanom, akkor Nainggolan az szerintem. Ellenben én szeretem a szezon előtti elvárásokhoz mérni a dolgot emiatt Emerson-t akarom megemlíteni, mert szerintem hatalmas erősségünk lehet az elkövetkező évekre. Nagy kedvencem lett, őrületes a fejlődés, amit produkált.

Onedinkenedi: Hmmm, nem tudnék igazán kiemelni senkit. Annak ellenére, hogy Dzekó gólkirály lett, még mindig rengeteg lehetőséget elpuskáz. Szóval megkerülvén a kérdést, én inkább azt mondanám, hogy El Shaarawy idei játéka üdítőleg hatott rám.

Szentesijanos: Dzeko, mivel gólkirályi címet szerzett. De rajta kívül is akadtak kiemelkedő teljesítmények. Nekem személy szerint Salah illetve Perotti szezonjának bizonyos szakaszai szintén nagyon tetszettek. A gólkirályi cím, viszont gólkirályi cím, kár lenne elvitatni. Illetve Nainggolan folyamatos jó teljesítménye szintén kiemelendő.

Curvasud93:  Nainggolan volt a legjobb, de engem Emerson lepett meg legjobban. Dzeko jó játékára számítottam a nyara alapján, ő is ott van a dobogón. Illetve még megemlíteném De Rossit és Strootmant, őket is nagyon szerettem.

 
3. Ki volt a legrosszabb játékosunk az idén?
Nemvoktrendi: Vermaelen, mert sose tudott beépülni a csapatba, kidobott pénz volt, sőt, komolyan hozzájárult a kiesésünkhöz a BL-ből.

Aleram:  Mondjuk kórusban? Vermaelen! A fizetésén kívül BL pénz, Salah lába és pár bajnoki pont úszott el rajta.

Onedinkenedi: “Mondjuk kórusban? Vermaelen!”  Teljes mértékben egyetértek Aleram kollégámmal, vidáman állok be a kórusba vokálozni!

Szentesijanos:  Az idei kiírásban nem éreztem ormótlanul gyenge teljesítményt. Tavaly ilyenkor könnyű volt Gyömbér Norbit ideírni, ő viszont idén már nem volt kerettag. Ha megerőszakolom magam, talán Rui lehetne az, aki a legkevesebbet tudta hozzátenni az idei évhez. Ennek több oka lehet, amiben felesleges innen belemenni. Annyi szent, ha több lehetőséget kap majd az új trénertől, biztosan jobb teljesítményre lesz képes. Ebben a versenyben előkelő helyen végzett még Vermaelen is, de őt talán hagyjuk.

Curvasud93:  Akik sokat játszottak, azok között nem nagyon volt borzasztó teljesítmény. Peres a végére leeresztett, de Vermaelen még kevésbé volt a helyzet magaslatán.

 
4. Ki volt a legjobb igazolás?
Nemvoktrendi: Fazio, az argentin védőnek talán voltak bizonytalanságai és azt is el kell ismerni, hogy nem ő a leggyorsabb a keretben, de mégis tagadhatatlan, hogy komolyan hozzájárult a csapat idei eredményeihez és voltak tanári meccsei is.

Aleram: Hiába nézegetem, muszáj Faziót írnom. Alig vettünk valakit, ez fel se tűnt. Bruno Peres és Mario Rui nálam „kuka”, Parades-t szívesen írnám, de egyrészt a tavaszra pörgött fel, másrészt nem hinném, hogy ebben a kategóriában játszik. Juan Jesus viszonylag kellemes csalódás volt, de csak kiegészítő emberként. Fazio-nak voltak néha hihetetlenül jól eltalált meccsei, és összegészében nagyon jó szezonja volt, megbízható játékos, de nagyon is megvannak a maga korlátjai. Ennek ellenére elsőosztályú meglátás volt Sabatini részéről, csak a jövőben félek rá számítani, főleg négy védős rendszerben.

Onedinkenedi: Volt ilyen? Na jó csak viccelek, egyértelműen Fazio neve ugrott be elsőként, a hiányosságai ellenére, ár- érték arányban mindenképpen Ő volt az adu ász.

Szentesijanos: Azok közül, akik konkrétan egy évvel ezelőtt érkeztek, talán Alisson, bár igazán sok lehetőség nem jutott neki, amikor védhetett, magabiztos volt. Ezen kívül a kölcsönből visszaérkező Paredes játéka számomra nagyon tetszetős volt, sőt Grenier momentumai ugyancsak jó benyomást tettek rám.

Curvasud93:  Emerson volt a legjobb, és hosszútávon Alisson.

 
5. Ki volt a legrosszabb igazolás?
Nemvoktrendi: Vermaelen, ezt a kétes értékű címet is neki adom. Felmerült Gerson is, de abból még esetleg lehet valami, bár tény, hogy jó drágán vettük az idei teljesítményét, a „semmit”.

Aleram: Ki gondolta volna az EB után, hogy Vermaelen ennyire rossz döntés lesz? Arra számítottam, hogy ő fog feltámadni nálunk, nem pedig Fazio. Mondjuk fiatalabb és olcsóbb az argentin szóval ebből a szempontból jól jöttünk ki.

Onedinkenedi: Ennél a kérdésnél jött a megvilágosodás, hogy Sabatini valójában egy “gambler” lókupec volt….
Ja, és persze Vermaelen!

Szentesijanos: Gerson. Akkora csinnadrattával érkezett, hogy minimum stabil kezdőt vártam volna tőle az idény második felére. Erre a fiatal brazil, akit elvileg a Barcelona legalább annyira szeretett volna leigazolni, mint az AS Roma, eljutott oda karácsony után, hogy szinte pályára sem lépett, amikor viszont játszott, képes volt teljesen láthatatlanná válni.

Curvasud93:  Jancsival vagyok, Gerson nagyon drága volt, és semmit nem mutatott. Ha tényleg nem akar kölcsönben játszani, akkor saját magát is hátráltatja. A Roma középpályájára nehezen fog bekerülni.

Képtalálat a következőre: „eusebio di francesco”

6. Milyen posztokon kéne megerősíteni a keretet?
Nemvoktrendi: Ez nehéz kérdés, egy rossz csapat esetében egyszerűbb lenne a válasz, de az idei Roma nem volt rossz. Elsőre rávágnám, hogy kéne egy jobb bekk, mert Bruno Peres nem váltotta be a reményeket, Rüdiger pedig egy szükségmegoldás volt, de ugyanakkor ott van Florenzi is, aki reményeink szerint jövőre fel fog épülni. Szóval nem tudom, talán egy Pjanic szerű középpályás kéne?

Aleram: Először is tudni kéne, hogy milyen felállásban fogunk játszani. Di Francesco nagyon biztosnak tűnik, ezért az ő 4-3-3-hoz írom. Kell megint két szélső a védelembe, csere Dzeko-nak, csere Salah-nak (vajon pótlás is?) és egy plusz ember a középpályára. Pellegrini hál’istennek adott, amúgy pedig még 3 embert szeretnék látni rajta kívül: valakit balra Rui helyett, egy jobbhátvédet, valamint egy olyan támadót aki több poszton is képes játszani elöl, lehetőleg jobboldalt.

Onedinkenedi:  Martin Luther King-et idézve: “I have a dream…”
Minden szekcióban szeretnék látni egy minőségi cserét, egy folyamatosan jól teljesítő védelmet, és uram következő szezonban ments meg minket a keresztszalag szakadásoktól!
Ámen!

Szentesijanos:  Véleményem szerint a cikk írásakor, vagy a bajnokság lefújásakor rendelkezésre álló keret elfogadható, a kezdő tizenegy teljesen rendben van. Mélyíteni viszont minden csapatot lehet, sőt kell is, a jövő évi célok elérése érdekében. Továbbra is szívesen nézném Toni Kroos-t Roma szerelésben, de bal hátvéd pozícióban Marcelo sem jönne rosszul. Jobb hátvédnek pedig Vrsaljko lehetne megoldás. És ami a legfontosabb, egyben kellene tartani a jelenlegi keretet.

Curvasud93:  Kell egy cserekapus, de ez a legkevesebb. Ha tényleg megy Rüdiger, kelleni fog egy kezdő középhátvéd is, és szerintem még egy backup is. A két szélre is kell védő. A középpályára is jöhetnek, Salaht is pótólni kell, ha távozik, és Dzekónak is kell egy csere.

 
7. Kit igazolnál le? Reálisan, „Messik és CR7-ek” kíméljenek!
Nemvoktrendi: Azt mondtam, hogy egy Pjanic szerű középpályás, mi a helyzet Pastoreval? A PSG-ben nem sokat játszik és az olasz média szokás szerint már megtalálta, állítólag a Milan vadászik rá, ha igaz egy jó kis kölcsönt szeretnének. Nem ismerem a fizetését, biztos nem két fillér, de ilyen „kölcsönösdit” talán mi is tudnánk. Ha viszont tényleg elmegy egy értékes játékos, akkor értelemszerűen borul minden.

Aleram:  Neveket sose tudok, mert tényleg csak a Roma-t követem. De mivel szűkösek az erőforrásaink így azt mondom Pellegrini mellett tartsuk meg a visszatérő Politanót, mint elöl bevethető csereembert, Vrsaljkonak örülnék balra, korrekt páros lennének Emersonnal, jobbra pedig… meh azt már tényleg nem tudom, inkább valami fiatal játékosnak örülnék inkább.

Onedinkenedi:  Nem tudom, az olaszon kivűl csak nagyon felületesen követem az egyéb bajnokságokat. A csapat költségvetése minden téren limitált, igy jobb híján bízok Monchiban, és csapatában.
Azért egy 22 éves Tottit szívesen látnék a Romában, de szerintem ezt a poént már tavaly is elsütöttem, szóval ugorjunk!

Szentesijanos: Ez előző kérdésben picit előreszaladtam és három játékost is felsoroltam a durvább kategóriából. De tovább pörgetve a jegyzetfüzetemet azért az olasz bajnokságból szintén felírtam pár nevet az idény folyamán. Például: João Pedro a Cagliaritól, középpályás tartaléknak, Gerson helyett. Milan Badelj a Fiorentina csapatából, védekező középpályás posztra, illetve ugyanonnan Federico Bernardeschi jobb futónak. Genovából a kis Giovanni Simeonét középcsatárnak. Dries Mertenst balfutónak. És nem utolsó sorban a Torinóból Andrea Belottit középcsatárnak.

Curvasud93:  Berardinak például örülnék, és Acerbit is nagyon szívesen látnám. Velük és Pellegrinivel három posztot le is tudnánk. A középpályára egy irányító játékos kell, mert Salah nélkül nem lehet ilyen direkt támadójátékot játszani, Klaassen a felmerült nevek közül tetszik.

 
8. Mit gondoltok Spalletti idei munkájáról? Szerintetek EDF jó választás utódnak, vagy inkább mást szeretnétek?
Nemvoktrendi: Szerintem Spalletti összességében jó munkát végzett, pontrekordot döntött vele a csapat és nem hiányzott sok egy kupasikerhez sem, sokszor voltunk ügyesek és hatékonyak. Sajnálom, hogy elment. Di Francescóval kapcsolatban felemás érzéseim vannak, egyrészt úgy érzem, hogy ez egy visszalépés, félbeszakadt Spalletti technikai projektje és nem egy reprezentatív, drága edzővel pótolják, hanem egy fiatal technikussal, aki még nem sok mindent bizonyított, egy lutri. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Di Francesco önmagában egyáltalán nem egy rossz választás, egy fiatal, ígéretesnek tűnő szakember. Olasz és van tapasztalata a Serie A-ban, tehát nem kell megtanítani semmire, ráadásul a 2001-es bajnokkeret tagja volt, tehát még kötődik is a Rómához. Ha már Spalletti elment és a jelek szerint nincs pénz „Mourinhókra meg Ancelottikra”, akkor Di Francesco egy tökéletes választás, talán az elérhető legjobb. Annál nagyságrendekkel jobb, mintha odavinnének valami messziről jött nagy mágust, akinek eltart egy félévig kiismerni a viszonyokat, mert időnk az biztosan nem lesz.

Aleram: Na az lesz a slágertéma szerintem. Mindig visszafogtam magam amikor láttam kommentekben ezeket a vitákat, mert vizsgaidőszakban nem akartam regényt írni, inkább majd egy posztban kifejtem. Ez már lehet elmarad, itt összeszedem lehetőleg röviden, hogy mit gondolok az egészről. Spallettit nagyon bírom, jó edzőnek tartom, de csak olyan 7/10-esnek, jobbra pedig nincs pénzünk. Di Francesco jelenleg még bizonytalan, de a potenciál bőven megvan benne ahhoz, hogy legyen egy 8-as legalább akivel már bajnokságot lehet nyerni. Persze Rómában a türelem nem az erőssége senkinek, meg ilyenek, ennek ellenére izgatottan várom, hogy mit produkál majd, mert évek óta örömmel követtem a Sassuolo-ját, és vártam, hogy megfelelő legyen mindenkinek az időpont, hogy hozzánk jöjjön. Inkább érzés, hogy sikeres lesz velünk mint megalapozott tény, de másodosztályból EL-ig vinni egy csapatot szerintem bőven ad okot bizakodásra.

Visszatérve Spallettire, én mérges lettem már a végére rá, és nem örültem volna, ha marad. Egyrészt, azt mondta menni fog (ha nem nyer semmit, ha Totti visszavonul) akkor menjen is. Úgy jött ide, hogy „befejezze amit elkezdett” nem pedig, hogy újrakezdje elölről, és ezt meg is tudom érteni. Igen, pontrekord, meg majdnem kupasiker, de ezekből nekem már elegem van, most megvolt a keretünk a győzelemre. Nem volt hajlandó használni játékosokat, (Tottit kisebb, betömörülő csapatok ellen, Paradest eleinte, Gerson-t végigpadoztatta miután nem ment el Lille-be a jó EL meccsei ellenére, Grenier jó játéka is hiába volt, szinte esélyt sem kapott) és voltak meghatározó hibái is bőven. Gerson pl ugye nem játszott, ez tény. De biztos? A Juve ellen Torinóban azért mégis kezdett. Utána kisebb csapatok ellen Salah hiányában meg már nem. Érti valaki? A Porto meccseket nem láttam, de két dolog van amit nem fogok elfelejteni neki: Az EL kiesés, mert Lyonban egy félidő alatt 3-0-ra vertek minket, ő pedig ezt úgy nézte végig, hogy bármit változtatott volna, abszolút őt verték meg azon a meccsen. Valamint, hogy a „kis Inzaghi” szétalázta kétszer is, amit fájt nézni.

Ezek után én inkább köszönöm a munkáját, sokat tett a csapatért, nagy szükségünk volt rá tavaly, de ezek már 10 éve is így voltak, Oroszországban elég ő, itt egyáltalán nem érzem, hogy jövőre jobb lett volna vele.

Onedinkenedi:  Repestem az örömtől, amikor visszahoztuk Őt Rómába, egyrészt vele emelhetünk utoljára bármit is a magasba, az ezüst érmeken kívül, másrészt bennem még aktívan élt a “Magica Roma” emléke, amit igy utólag visszatekintve javarészt Totti zsenialitásának köszönhettünk A második regnálása alatt a a varázslatos jelző elhalványult, viszont helyette kaptunk egy érettebb, eredmény orientáltabb csapatot, akik klub rekordnak számító 87ponttal zárta a szezont. Nyilván voltak néha érthetetlen döntései, és hibái, de melyik edzőnek nincsenek? Szerintem a fő probléma az volt, “neki kellett” Tottit visszavonultatnia, ami valljuk be nem lehetett könnyű feladat Rómában. Küzdenie kellett, a sajtóval, a népharaggal, az öreg(edő) Tottival(?), és nyilván a színfalak mögött a vezetőséggel, hiszen itt azért mégis csak sok pénzről van szó…

Summa summarum, habár minden tiszteletem a kapitányé, de szerintem ha tavaly Ő már egy Totti nélküli csapatot vett volna át, akkor idén már bajnoki címet ünnepeltünk volna….

EDF-ről egyenlőre nem mondanék semmit, hiszen még nem hivatalos az érkezése, de mindenképpen egy igéretes fiatal edzőnek tartom, ámbár a Sassuolo idei teljesitménye nem volt olyan kiemelkedő mint a tavalyi évben, bár feltételezem ennek megvoltak az egyéb okai.

Ja, és én Ancelotti-t szeretném még mindig! 🙂

Szentesijanos:  Spallettiről számomra igen nehéz érzelmek nélkül beszélni. Az első időszakában, amikor kergette az Intert és folyamatosan lemaradt, végtelenül színpatikus módon kezelte mindezt. Visszafogottsága és a munkába vetett hite folyamatosan vitte előre és győzte meg hétről-hétre a szurkolókat, hogy jó úton jár a csapat. BL negyeddöntő, kupagyőzelmek, nem kell magyarázni. Aztán távozott. Majd másfél éve visszatért a süllyedő hajóra, amit Garcia szépen jéghegynek kormányzott. Én bíztam benne, hogy egy hosszabb együttműködés veszi kezdetét akkor. Nem így lett. Viszont reálisan, klubtulajdonosi szempontokból nézve, az idei év bár ezüsttel ért véget, három helyen elvérzett. Mindannyian tudjuk, melyik három mérkőzésre, fontos pillanatra gondolok. Ez nehezen megbocsájtható, ráadásul most nem lehet arra fogni a dolgokat, hogy a Sensi család anyagi ingoványa nem teremti meg a munkához szükséges biztonságot. Szóval a szerződése lejárt, sértődöttsége mérhető volt már korábbról, így továbbállt. Az hogy az Intert választotta, már egy újabb kérdés, amit nem kívánok most megvitatni.

Di Francesco? Óriási dilemma, egy volt romanista, ráadásul az utolsó bajnokcsapat tagja, sokak jó barátja az olasz fővárosban. Kiemelkedő teljesítményt ért el a cementgyáros csapatával, ez sem vita. Ebből még számomra nem következik az, hogy hasonló jó munkát tud majd végezni Rómában, de ez legyen egyelőre az én pesszimizmusom. Emberileg korrekt, szakembernek kezdő, szép nagy fába vágja a fejszéjét az biztos. Szorítok neki!

Curvasud93:  Spalletti sok szépet mutatott, azt a 15 játékost, akiben megbízott nagyon jól használta. Sokat váltogatta a játélrendszereket, gyakran meccs közben is, és mindet jól tudta használni a csapat. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon sokat javult alatta Dzeko és Emerson is. Ellene csak azt tudnám felhozni, hogy mire sor került a Lazio és Lyon elleni kupameccsekre, teljesen kifújtak Nainggolanék, ennyi meccset egyhuzamban nem lehet lejátszani. Nem használta a keretet, és ennek megittuk a levét.

Di Francescót személy szerint már egy ideje várom a Roma padjára, sőt, amikor február környékén a Fiorentina padjára jósolták, akkor meg is ijedtem, hogy lemaradunk róla. Amellett, hogy ismeri a környezetet, részt vett egy klub felépítésében a harmadosztálytól az Európa Ligáig, megfordult a keze alatt az olasz utánpótlás színe-java, és mind fejlődtek a Sassuolóban. Szép focit játszik a csapata, illik a személyisége a Romához. Persze a Roma edzőjének lenni nehezebb lesz, és neki is kell változnia, kicsit talán pragmatikusabbnak lenni, de bízom az új edzőben.

 

Képtalálat a következőre: „spalletti inter”
9. Kit hoznál vissza a kölcsönadott játékosok közül és kit léptetnél elő az ifik közül? Egyáltalán van olyan játékos „a csapat körül”, akit érdemes beépíteni a keretbe?
Nemvoktrendi: A Roma primavera csapata megint jól szerepel, idén már megnyerték az olasz kupát és még küzdenek a bajnoki cím megvédéséért is, az elődöntőben az Inter lesz az ellenfelük. Tehát most is van egy pár érdekes játékos, például ott vannak a csatárok, Tumminello és Soleri, de főleg ott van Marchizza, a középső védő, aki most éppen az U-20-as vb-én vitézkedik. Marchizza akkora tehetség, hogy már a sajtó is megtalálta, ÁLLÍTÓLAG már „az Inter kezében van” és tudjuk, hogy ha valakit a média el akar adni tőlünk, akkor az többnyire jó szokott lenni. Ettől függetlenül, én még egyiket se hoznám a Rómába, kölcsönadnám őket valahová, ahol játszhatnak és ahol a hibáik nem a Rómát sodornák bajba. A kölcsönadottak között nincs senki, aki igazán kitűnt volna, talán egyedül Federico Ricci a Sassuoloban, de egyenlőre még ő se hiányzik különösebben. Akit viszont visszahoznék, az Pellegrini, szintén a Sassuoloból, bár igazából nem kölcsönbe van, de a Rómának van egy tíz milliós opciója, amivel minden bizonnyal élni is fog.

Aleram: Korábban már említettem Politanót, meg ugye Pellegrini egyértelmű, nagyon sokat várok tőle. Egyébként csatárposzton kéne még átgondolnia Monchinak a dolgokat, Sadiq, Ponce, Soleri, Tumminello, Keba mind elég szépen teljesítettek a Primavera-ban, de nem látok reális esélyt a tényleges beépítésükre. Kivéve ha egyikük tényleg hatalmas tehetség, ezt pedig most még csak szakember láthatja.

Onedinkenedi:  Ez a kérdés végképp nem az én terepem, tudomásom szerint Tumminello nagyon igéretesnek tűnik, de én sem a fiatalok beépítéséről híres edző lennék az biztos. 🙂

Szentesijanos: Igazolás függő a történet, de én Sadiq-ot mindenképpen a csapat mellett tartanám, fiatal, lendületes, jó felépítésű center, nem nyafogna, ha kevesebbet játszana. Rajta kívül, kapus poszton Skorupskiban szintén látok potenciált, más kérdés, hogy vállalná-e a második számú portás szerepét mondjuk Alisson mögött.

Curvasud93:  A kölcsönjátékosok közül szerintem egyedül Pellegrini férne most be a csapatba. Dzeko mögé Poncéék még kevesek szerintem, Politano meg túltöltött posztra érkezne. Crisantót megnézném néhány kupameccsen.

 
10. Mi kéne ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot? Úgy értve, hogy mire lenne szüksége a Rómának, az olyan válaszok nem érnek, hogy „a Juve induljon egy másik bajnokságban”.
Nemvoktrendi: Attól tartok, hogy sajnos nagyon sok minden, túlzás nélkül minimum kéne egy-egy minőségi igazolás mindegyik csapatrészbe. Egyrészt, hogy legyenek taktikai alternatívák, másrészt, hogy végigbírjuk a szezont. De amikor minőségi igazolásokról beszélek, akkor nem az idei Gersonra gondolok, hanem olyanokra, akik igazi, bevethető alternatívát jelentenek.

Aleram:  Nyáron a legfontosabb a keret megtartása, ezek után pedig a megfelelő rotáció. Játékban tartani a teljes keretet, így amikor kidől valaki akkor nem kell összeszarni magunkat, hogy „húha most beáll Gerson, te jó ég kvázi emberhátrány” mert hetente-kéthetente kezd/kap legalább 30 percet. Ez megtörtént nagyjából az EL-ben, de a bajnokságban frusztráló volt a változtatások hiánya, meg is lett az eredménye.

Onedinkenedi:  A keret megtartása mellett, egy elit sportpszhichológus gárda aki elülteti a fejekben a győztes mentalitás magvait, mert szerintem a Roma legnagyobb ellensége saját maga….

Szentesijanos: Messze a legnehezebb kérdés, pláne egy olyan idény előtt, ahol a BL főtábla már adott. Így hat igen komoly nemzetközi mérkőzés előtt állunk. Ezeket illene nem félvállról venni, és az onnan bezsebelhető valag lóvét realizálni. Akár a tizenhatba jutni, vagy még egy körrel tovább. Ebből születhetne olyan anyagi biztonság, ami az amerikaiak beruházási kedvét tovább növelné. Szükség lenne a saját stadionra, megint csak gazdasági szempontokat előtérbe helyezve. Így felállítható lenne egy aránylag rentábilis üzleti modell. Ezek elhanyagolhatatlan kérdések, témák. Melyeket a lehető leggyorsabban rendezni kellene. Ettől persze még nem lenne bajnok a csapat, de a háttér megerősödhetne, ami nélkülözhetetlen.

Továbbá szükséges lenne egy olyan tréner, aki látott már igazán komoly mérkőzéseket is, gondolok itt Ancelottira például. De nem is feltétlen személyesen ő, inkább a rutinra próbáltam példának felhozni. Egy ilyen kiemelkedő edző mindenképpen szükséges.

A harmadik dolog, szerény véleményem szerint, hogy a csapat most kialakult, erős magját egyben kell tudni tartani. Gondolok itt a Manolas (25) – Emerson (22) – Nainggolan (29) –Strootman (27) – Salah (24) – Perotti (28) – Paredes (22) – Florenzi (26) fiatal, vagy jó korban lévő játékos állományra, a teljesség igénye nélkül. Melléjük igazolni, olyan hasonló korú, még éhes játékosokat, akik képesek nyerni, illetve néhány rutinos rókát esetleg beilleszteni, de ez már nem biztos, hiszen abból akad a keretben is pár. Talán így lehetne, de a megoldást sajnos én sem ismerem.

Curvasud93:  Egy bő keret, amit sokféleképpen lehet használni. Plusz meg kéne tanulni védekezni, a hülye gólokat elkerülni. Idén a Torino, Sampdoria meccseken ment el minden esély, ezeket is le kell vetkőzni. Erősíteni kell a csapatot, és nem szabad elfelejteni, hogy jövőre már négy csapat kerül BL főtáblára, ami azt jelenti, hogy a milánói csapatok is motiváltabbak lesznek.