Ebédidős fővárosi derbi

Ha szigorúan nézzük a dolgokat, nehéz motivációt találni erre a derbire, pedig valójában bőven kell még harcolni a szezonban. A Napoli az Interhez látogat, ahol van egy kevés esély a déliek pontvesztésére, így a második helyet bebiztosítandó, mindenképp meg kell verni a Laziót. A derbi mégis egy kicsit szomorú kedvetlenséggel tölt el, mert hiába a 2013 óta tartó kiváló sorozat a fővárosi rangadókon, pont a legfontosabb pillanatban kaptuk a fricskát. Nem szeretem az alkukat, de a gonosz kis kobold csak nem hagy békén, és a vállamra telepszik: a fenéért nem lehetett volna azt a kupameccset megnyerni, és a bajnokságban inkább leereszteni?

Képtalálat a következőre: „derby della capitale”


De alakult, ahogy alakult, most már egyetlen célunk maradt: a második hely, és az ezzel járó BL csoportkör. A következő három hétben ez nagyjából el is dől, hiszen három egymást követő vasárnap játszik a Roma a Lazióval, a Milannal és a Juventus-szal. Totti azt mondta, szeretnék megsemmisíteni a városi riválist, és nagyjából érthető is; ha szeretne valami emlékezeteset a csapat, akkor ennek egy nagyot szóló győzelemnek kell lenni. Mindenesetre Inzaghi csapata is elég jó formában van, és a kupakiütés is biztosan hajtani fogja őket. Az odavágón sikerült kersztbetennie azzal, hogy egy tükörfelállást alkalmazott, ugyanúgy egy tőlük egyébként idegen háromvédős rendszerrel játszott a Lazio, mint a Roma. A visszavágón Spalletti már tanult ebből, és most is egy négyvédős felállást várok a Romától.

A sajtótájékoztató egyik fő kérdése az volt, hogy ez lesz-e a mester és Totti utolsó derbije. Akár utolsó, akár nem, ezt még meg kell nyerni, és Florenzit leszámítva a teljes keretre számíthat Spalletti. A várható kezdőben hátul Rüdiger, Manolas, Fazio és Emerson, előttük a visszatérő De Rossi, Nainggolan és Strootman, míg elöl Dzeko és Salah mellett a Pescara ellen gólpasszokból mesterhármast szerző El Shaarawy szerepel. Rüdiger révén a szélt jobban fogjuk őrizni, mintha Bruno Peres kezdene, a túloldalon pedig Emerson agilitása heteken keresztül nagyon hiányzott. A Lazioból is csak egy ember fog hiányozni, Marchetti, akit Strakosha helyettesíthet majd.

Képtalálat a következőre: „francesco totti derby”
Lehet, hogy utoljára látjuk ma derbin.

 

A játék képe valószínűleg elnyomó Roma fölényt mutat majd, főleg ha tényleg nekik esnek a játékosok, ahogy Totti mondta. Vigyázni kell azonban a Lazio kontráira, három gyors, és jól egy-egyező csatárral rendelkezik Inzaghi, akik ellen már három hete sem mert Fazióval kockáztatni Spalletti. Bár most az argentint jósolják a kezdőbe, engem nem lepne meg, ha inkább a gyorsabb Juan Jesus lenne a pályán a kezdő sípszónál. Simone Inzaghi vegyesen próbálkozik három és négy védővel, és nem mondhatni, hogy megtalálta a stabil védelem alapját. A gólokat szakmányban kapják – és rúgják. Ha most is meglepetést akar okozni, mint a kupában, valószínűleg inkább 4-3-3-as rendszerrel kezd, a tükörfelállásra már számíthat Spalletti. Érdemes lesz odafigyelni Immobilén és Andersonon kívül a középpályán Milinkovic-Savic-ra, aki egyre jobb formában játszik, nehéz lesz megtartania őt a Laziónak, azzal együtt is, hogy nemrég hosszabbítottak vele.

AS Roma fényképe.
Valahogy így nézz egy legendára.

A hétre azért jutott egy nagyon jó hír, immáron hivatalos, hogy a Sevilla sikerkovácsa, Monchi a Roma sportigazgatója, ami új lökést adhat a klubnak a stadionnal együtt. Érdekes lesz, hogy az eddig inkább dél-amerikai tehetségek között szemezgető szakember milyen taktikát választ most, hogy több pénz áll a rendelkezésére. Az UEFA pénzügyi fair play-ének is megfelelt a Roma, így a BL pénzre számítva egy erős átigazolási szezon elé nézhetnénk. Ehhez mindenképp meg kell csapni a Laziót, ami akármilyen körülmények mellett, végülis kiváló élmény.