Kupa van!

Csütörtök este a Roma a Sampdoriát fogadja az Olimpicóban és megkezdi a szereplést az olasz kupa idei kiírásában.

Roma-vs-Sampdoria

Tehát jön az olasz kupa, ez a gyakran méltatlanul mellőzött trófea, aminek dinamikusan változik a megítélése, a csapat szereplése szerint. Ha a csapat kiesik, akkor nem több egy megdicsőült esernyőtartónál, ha viszont szívünk klubja jól szerepel, akkor a kupa hirtelen új jelentőséget nyer és előlép egy sporttörténelmi jelentőségű trófeává!

Valójában az olasz kupa megítélése egy ideje már nem a legjobb, ezért a felelősség elsősorban a klubokat terheli a rendezők mellett. A résztvevők nem nagyon szoktak megszakadni, gyakran tartalékos felállásban szerepelnek és csak az elődöntők környékén kezdik el igazán komolyan venni a trófeát, amikor reális esélyt látnak a végső győzelemre. Ennek az oka elsősorban abban keresendő, hogy a bajnoki szereplés sokkal fontosabb a klubok számára a kupánál és senki sem akarja kockáztatni a bajnoki tabellán kiharcolt pozícióját a kupa kedvéért.

Spalletti_05-620x400

Az utolsó trófeánkat Spallettivel nyertük és az pont az olasz kupa volt

Ezzel el is jutottunk hozzánk, a Roma jelenleg furcsa helyzetben van, egyrészt jól szerepelünk a bajnokságban, jönnek az eredmények. Másrészt egyre rövidebbnek tűnik a kispadunk, az idén a Serie A-ban a Roma játszott a legkevesebb játékossal az összes csapat közül. Salah még az Afrika-kupán van, Florenzi még gyógyulgat, a Capitano már negyven éves, Iturbét egyenlőre rásóztuk a Torinóra és most már komoly problémát jelenthet a létszámhiány, főleg a támadó szekcióban. A gondot a sűrű naptár jelenti, ott a bajnokság, az EL és most a kupa is, sokak szerint ekkora kerettel nem fogjuk sokáig bírni a tempót, ha 3-4 naponta kell játszanunk.

Egyszerűen arról van szó, hogy Spalletti mesternek el kell majd döntenie, hogy ki és mennyit játsszon a kupában. Jöjjenek a kulcsjátékosok? Vagy inkább kapjanak lehetőséget a cserék, esetleg kiegészítve néhány tinivel a „primaverából”? Egyrészt nagyon jó lenne kitartani a legfontosabb fronton, a bajnokságban, másrészt már tényleg nagyon kéne nyerni valamit és az olasz kupa egy olyan trófea, ahol a Roma hagyományosan jól szokott szerepelni, mindenki örülne a tízedik kupagyőzelemnek.

Akkor mit is kéne csinálni? A válasz kézenfekvőnek tűnik: venni kéne két-három játékost! Ez folyik most, Spalletti békítgeti a publikumot, hogy „jók vagyunk így is”, meg „ott vannak a primavera játékosok is”, közben pedig Ricky Massara fáradhatatlanul járja Európát és folyamatosan alkudozik a potenciális erősítésekre. Ami azt illeti, ha hihetünk a pletykáknak, állítólag Spalletti zárt ajtók mögött elég erőteljesen követeli az erősítéseket a klub vezetőségétől.

a8c91759fadc120051c2be0932f0da0a-085-U200433593701GxC--673x320@IlSecoloXIXWEB

Az utolsó meccsünkön a Samp ellen volt egy „kis eső”

A médiában szokás szerint rengeteg játékost szóba hoztak velünk: Jesé, Feghouli, Defrel… Nem is érdemes komolyan belemenni, mindennap változnak a nevek, majd úgyis kiderül január végéig, hogy kit veszünk, ha veszünk valakit. Most a lényeg a holnapi meccs a Samp ellen.

Biztosan lesznek változások a bajnokságban megszokott kezdőhöz képest. Perotti még nem heverte ki a sérülését, minden bizonnyal nem fogjuk kockáztatni. Viszont könnyen lehet, hogy Vermaelen játszani fog és sokan jósolják a kezdőbe Mario Ruit, aki végre visszatérhet a hosszú sérülése után. Aki valószínűleg játszani fog az Juan Jesus, már csak azért is mert a bajnokságban összeszedte a sokadik sárgalapját, szóval a Cagliari ellen pihenni fog. Hasonló okok miatt játszania kéne De Rossinak és Rüdigernek, ők az előző bajnoki fordulóban voltak kényszerpihenőn „sárgaság” miatt.  De érdekes módon a németet nem nagyon jósolják a kezdőbe, bár hallottam olyan verziót is, hogy Rüdiger ki fog kerülni a jobb szélre, mert a német ott is tud játszani és Bruno Perest a hétvégére tartogatjuk majd.

Totti Roma-Samp 2016

Utoljára is Totti volt a Samp ostora

Aki biztos játszani fog az Alisson, a brazil kapus már így is elkezdett panaszkodni a kevés játéklehetőség miatt, de amíg Szczesny ilyen formában van, addig a brazilnak csak a kupák maradnak. A másik „mellőzött brazilunk”, a roppant fiatal és állítólag roppant tehetséges Gerson játékára is számíthatunk. Az elemzők szerint Paredes is a kezdőben lesz, ahogy valószínűleg a Capitano is. Elől viszont nincs sok alternatívánk, mindenhol Dzeko és El Shaarawy játékára számítanak. Majd úgyis meglátjuk holnap este, addig is itt egy tipp a kezdőnkre:

Roma (3-4-1-2): Alisson; Vermaelen, Fazio, Juan Jesus; Bruno Peres, Gerson, De Rossi, Mario Rui; Totti; El Shaarawy; Dzeko

gdfgfdgd-5302674141

A tizenegyes gól ami elásta őket

Röviden térjünk ki az ellenfelünkre is, Giampaolo mester Sampjára, ugye nem felejtettük el az őszi kalandunkat a Samppal? Amikor egy darabig úgy nézett ki, hogy pofára fogunk esni, de végül Totti (gólpassz és gól tizenegyesből) megmentett minket. Hát most alaposan megismerhetjük a genovai csapatot, holnap a kupában találkozunk, jövő hét vasárnap pedig megyünk hozzájuk Genovába a bajnoki fordulóra.

De a bajnokság még odébb van, maradjunk a kupánál. A Sampdoriánál is vannak hiányzók: Viviano, Barreto, Carbonero és Sala. A kapuban minden bizonnyal Puggioni fog kezdeni, a védelemben meg valószínűleg Pereira, Skriniar, Silvestre és Pavlovic fognak játszani, bár ne feledkezzünk meg Dodóról sem, tudjuk, hogy mennyire szeretünk játszani a volt játékosaink ellen. A középpályára Linetty, Cigarini és Palombo játékát jósolják, előrébb, a két ék mögött, Bruno Fernandesnek  kéne szerepelnie, ezek az ékek pedig Schick és a Crotonéből vett Budimir lesznek. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Sampdoria (4-3-1-2): Puggioni; Pereira, Skriniar, Silvestre, Pavlovic; Linetty, Cigarini, Palombo; Bruno Fernandes; Budimir, Schick.

dodo-samp-zimbio-729x500

Kedves Dodo, nem pont most kéne feltámadni, nagyon nem!!!

Esélylatolgatásnak nincs sok értelme, egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, a fogadóirodák oddszai is nagyon hízelgőek a Rómára nézve. Szerintem azon fog múlni, hogy mennyire fogjuk feltúrni a bajnokságban egyenlőre működő játékrendszerünket, hogy a már említett változások a kezdőben hogyan fognak működni. Ettől függetlenül nagyon oda kéne figyelni, a Samp egy furcsa csapat, ami már sokszor okozott nekünk kellemetlen meglepetést.

Nincs is nagyon mit hozzátenni, csütörtök este kilenckor Roma-Sampdoria (élő közvetítés Digisport 2), addig is forza Roma mindenkinek!