Beugró kipipálva, Roma-Milan 1-0

A tizenhatodik forduló zárómérkőzése hétfő esti időpontban sodródott az AS Roma EL kötelezettsége miatt, de egy Milan elleni rangadó minden időpontban rangadó. Pláne, ha egy volt római vágta rend következtében egyre jobb az északi rossoneri. Tovább fokozhatnám a szitut azzal, hogy a tabella második helyezettje látta vendégül a harmadik pozícióban lévőt. Kell-e ennél több?

Edzőbá'k
Edzőbá’k

A csapatok formája szintén irigylésre méltó volt a találkozó előtt, a Milan öt mérkőzéses veretlenségi szériával utazott a fővárosba, míg a farkasok 10 győztes hazai bajnokival büszkélkedhettek a kezdő sípszó előtt. Minden adott volt egy kiváló bajnoki mérkőzéshez, ami csak részben jött létre, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kezdők
Kezdők

A csapatok a következőképpen futottak ki a gyepre, majd Mazzoleni megadta a jelet, és elkezdődött a számomra kimelkedő legfontosságú olasz derbi. A mérkőzés kifejezetten lendületesen, lüktetően kezdődött, több meggyőző római lehetőséggel. Öt perc leforgása után már a második szögletet rúgták a fiúk, és próbálták a legnagyobb nyomást gyakorolni a fiatal milánói társaságra.

Nem jöttek be ezek a számítások, és szépen visszaült a mérkőzés a kiegyenlített kerékvágásba. Éledezett a vendég csapat is, majd a 25 percre már életveszélyes gólhelyzetet sikerült kialakítaniuk Szczesny kapuja előtt. Amit, ha viccesen akarok fogalmazni a lengyel kapus „tökéletesen kivédekezett”. Értsd ezt úgy, hogy a kapura törő csatárt már csak felöklelni tudta. A játékvezető jogos büntetőt ítélt, amit Niang közepesen végzett el, így a lengyel kapus védeni tudott. Maradt a gól nélküli állás.

Ninja főszereplő volt tegnap
Ninja főszereplő volt tegnap

A lélektani előnyt próbálta kihasználni a Roma, de sikertelenül. Az utolsó passzok pontatlanra sikerültek, vagy a Milan védekezése működött precízen. Ha nem jön Peres sérülése, más már nem is nagyon történt volna az első játékrészben. Viszont a brazil szélső vélhetően rásérült nemrég meggyógyult nyavalyájára. Jöhetett El Shaarawy, aki volt csapata ellen bizonyíthatott volna…

A második félidő nagyjából ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Csapkodó játék, egyre vadabb szabálytalanságok, és fokozatosan fáradó Milan. A halvány fővárosi fölény egy óra játékot követően góllá érett. Ninja egy kiváló labdaátvételt követően, okosan ballal eltekerte a véleményem szerint kicsit rosszul helyezkedő Donnarumma mellett a labdát. 1-0. Szép, okos gól a belgától. Kiváló teljesítményt nyújt már hetek óta a punk, csak így tovább!

Gólöröm
Gólöröm

A bekapott gól értelemszerűen sokkolta az egyre fásultabban futballozó Milant. Bár Montella próbálta cserékkel felrázni csapatát, ez már nem valósulhatott meg az utolsó húsz percben. Helyzetek alakultak ki mindkét kapu előtt, komoly gólveszély kevés volt. Így nyugodtan leírhatom ide, hogy a rutinosabb csapat behúzta a fontos rangadót. Vagy Ádám példájával élve, szűken, de megvan a beugró. Jöhet a vizsga.

De maradjunk még pár gondolat erejéig a hétfő esti mérkőzés körül. Spalletti újra bebizonyította, hogy taktikailag nagyon felkészült. Ebből már kaptunk ízelítőt a derbin, bár ott egy rutintalanabb Inzaghival kellett összemérje tudását, tegnap Montellat is sikerült a ring sarkába szorítani. Két igazán fontos, lélektanilag is kiemelkedő győzelmen van túl a csapat. Nyilván a java, a legfontosabb még hátra van, szombaton, de azzal még várjunk pár napot.

Középpálya
Középpálya

Érdekes azt nézni, ahogy nem cserél a Kopasz. Egyrészt üzenet ez a kispad irányába, hogy a sérültek miatt gyakorlatilag elfogyott a bevethető csereember, másrészt üzenet a pályán lévőknek, hogy márpedig ti vagytok a legjobbak, és veletek fog ma összejönni az, amit megbeszéltünk. Ez nekem kicsit olyan, mintha 19-re húzna lapot, de most kétszer egymás után bejött. Taps!

Picit bújva a statisztikákat, a legpontosabb római El Shaarawy (!) volt. 20 passzát 90 % pontossággal hajtotta végre! Rüdiger és Strootman tudott még 80 % fölött passzolni. Dzeko és Ninja 3-3 kapuralövéssel büszkélkedhet, míg Perotti és DDR kétszer próbálkozott. Az összesített lőlap 14 – 8. A szabálytalanságok pedig 13 – 23, ebben a Milan volt „erősebb”.

Felkészül a Juventus!
Felkészül a Juventus!

Hogy mit hozhat a szombati mérkőzés? Nagyon nehéz kérdés. Aki látta vasárnap a torinói derbit, az szembesülhetett azzal, hogy hiába uralod a játékot a Juve ellen, hiába alakítasz ki komoly helyzeteket, ha a Juve egy félziccerből is eredményes tud lenni. Meglátjuk.

Gratulálok a csapatnak és a szakmai vezetésnek ehhez a fontos hat ponthoz, remélem megvan a helyes irány, és azt is hogy nem térünk le róla…