Rájön Clark Kent, hogy ő Superman?

Felesleges fokozni a hangulatot, már a sorsolás előtt is tudtuk, melyik lesz a legfontosabb meccs idén. Persze, ott van a városi derbi, de már Falcao is megmondta, a Juventusszal játsszuk a derbiket. Az elmúlt öt szezon után nevetségesnek tűnhet, ha rajtuk kívül bárki a Scudettót emlegeti, de lényegtelen: nevessetek rajtunk, mi itt vagyunk négy pontra, és akár egy, akár hét lesz belőle szombaton, akkor is az lesz a legfőbb vágyunk, hogy egyszer elkapjunk titeket.

Képtalálat a következőre: „totti bonucci”

Van miből motivációt meríteni, sőt inkább fékezni kell az indulatokat. A két csapat közös történelme további szálakkal bővült nyáron, amikor a zebrák csapatépítés címszó alatt 120 millió euróért megvették a liga gólkirályát, és a legtöbb gólpasszt adó játékost is. Véletlenül a két közvetlen riválistól, hadd erősödjön a Serie A. Utólag nem mondhatjuk, hogy rosszul jöttünk ki ebből az üzletből, mert bár a mai árak mellett többet is kaszálhattunk volna Pjanic-on, a csapaton nem látszik a hiánya, a zebrákhoz pedig szintén nem zökkenőmentes a beilleszkedése. Többé-kevésbé azokat a kritikákat kapja, amit tőlünk is, amikor van kedve játszani, akkor húzóember tud lenni, ám a maradék 70%-ban nehezen észrevehető a pályán. Márpedig a Juventus középpályája az utóbbi években folyamatosan változott, a Vidal, Pogba, Marchisio, Pirlo négyes után ellenünk Khedira, Sturaro, Marchisio és a bosnyák fognak játszani, ebből a névsorból pedig a körülményeket is ismerve tőle várják a támadójáték irányítását.

Mindkét csapat rangadóról érkezik, a Juventus a városi derbin verte a jól játszó Torinót, míg a Roma a Laziót és a Milant verte egymás után gólt sem kapva. Idén közös a két csapatban, hogy tudnak csúnyán játszva, néha akár érdemtelenül is nyerni. Allegri szerint nem döntőfontosságú ez a meccs a bajnoki címért folyó harcban (nem, a pék faszát) , de tudjuk, hogy ez ellen a Juventus ellen minden egyes olyan alkalmat meg kell ragadni, ahol pontot veszíthetnek. Évről évre jöttek a kihívók, legtovább talán a tavalyi Napoli jutott, nekik sikerült februárig érdekessé tenni a bajnokságot.

 

Spalletti kerek perec kimondta, ez az egy párharc is létfontosságú a célokat illetően. Baromi kellemetlen egy szezonon át azt hallgatni, hogy már januárra nem lesz tétje a bajnokságnak, már csak a lelki vonzata miatt is ez az ősz legfontosabb meccse. A szerencse ezúttal elkezdett törleszteni, Peres és Salah sérülése is komolynak tűntek, ehhez képest mind a ketten ott lesznek a keretben. Azt persze nem lehet tudni, számíthat-e rájuk az elejétől Spalletti (gyanítom, nem), de a a padról beszállva az utolsó fél órára is változást jelenthetnek, ha esetleg gyorsítani kell a játékot. A mesterünk mérlegén amúgy is van mit javítani a Juventus ellen, tizenhét vereség mellett három döntetlent, és egy győzelmet tud felmutatni Spallo. A Roma bizonyítványa sem sokkal pozitívabb, Torinóban még csak nyolcszor nyertünk nyolcvankettő nekifutásból.

 

Allegri pakliját is megkeverte a sors, a védelmet illetően ott is csak találgathatunk. Ami a legvalószínűbb, hogy négy hátvéddel kezd, Barzagli csak most tért vissza a sérüléséből, valószínűleg nem játszik a Roma ellen. Chiellini mellett kérdéses lehetne, hogy Rugani vagy Benatia kezd, de Allegri szavai, és a köztudott átok miatt egyértelmű, ki lesz ott középen. Az már a sajtótájékoztatón biztossá vált, hogy Pjanic kezdeni fog. Ő volt a legnépszerűbb téma a napokban, mindenki elmondta, hogy nincs harag, meg baráti a viszony. Üzengetés tényleg nincs, azóta is tisztelettudóan nyilatkozik a Romáról Pjanic, más kérdés, hogy elegánsabb lett volna, ha legalább nem a Juventusba igazol. A Roma játéka változott valamelyest nélküle, talán egy kicsit stabilabb lett a középpálya – főleg az utóbbi hetekben -, de azért bosszantó a helyzet. Persze, az utolsó öt bajnokságot a Juventus nyerte, érthető, hogy ő nem erre számított, de mind az öt szezonban vele együtt maradt alul a Roma.

 

 

Az idei bajnokság arról szólt, hogy ki lesz az antijuve. Gyakorlatilag végig a Roma tűnt a Juventus elsőszámú riválisának, de mindig valaki másban gondolkodtak az újságírók, Napoli, Milan, talán a Lazio.  Mostanra kikristályosodott, hogy a legnagyobb esélye a Romának van trónfosztásra, ehhez viszont ma este le kell mosni magunkról ez elmúlt évek lúzer árnyait. A rangadókon jól állunk idén, nagy nyomás alatt is sikerült nyerni. A Football Italia beharangozójában azt írták, ha ma nyernek a farkasok, az olyan pillanat lehet, mint amikor Clark Kent rájött, hogy ő Superman. Régen volt már ekkora esélye a Romának, meg kell ragadni az alkalmat.

 

A két várható kezdő:

Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Marchisio, Sturaro; Pjanic; Mandzukic, Higuain.

Roma: Szczesny; Rüdiger, Manolas, Fazio, Emerson; De Rossi, Strootman; Perotti, Nainggolan, El Shaarawy; Dzeko.

 

Végezetül pedig fogadjátok a mindig nagyszerű Ermes videóját. Forza Roma!