EL: AS Roma – Austria Wien

Ahogy a Bajnokok Ligájában tombol a pénzgyár, úgy csütörtökön a második vonal is lehetőséget kap, némi euro bevétel megszerzésére. Féltve óvott, rajongásig szeretett csapatunk hazai környezetben fogadja az osztrák sógorok egyik legjobb alakulatát, az Austria Wient. Szerencsére Spalletti sebességbe rakta a gárdát, és az Inter majd a Napoli ellen aratott győzelmei lassan feledtetik a torinói és firenzei vereségeket.

Két rutinos játékos, Totti és Almer
Két rutinos játékos, Totti és Almer

De ez nem feltétlenül tartozik most ide, csütörtökön egy újabb kötelező vár a fiainkra, ami sokszor nehezebb, mint jóérzéssel végignézni a Juventus lyoni vendégjátékát. Ócska szófordulat ide, házi feladat oda, két újabb sérült biztosan nem léphet pályára csütörtök este, azaz a halványabb Perotti és a fejlődőképes Bruno Peres játéka sem gyönyörködteti majd szemünket.

Így bőven marad lehetősége a tar mesternek perememberei bevetésére. Bár ezt valószínűleg a sérülések nélkül is meglépte volna. Kezdőként jöhet az idén eddig kevesebbet mutató EL Shaarawy, vagy épp a brazil óriás, Alisson, szintén bevetésre kerülhet az egyre gyakrabban képbe kerülő Paredes, illetve apróbb hátsérüléséből visszatérhet a „mosógép” Strootman. DDR ugye eltiltott, Vermaelen és Rüdiger továbbra sem egészséges, illetve Rui szintén maródi.

Hétfői edzés, várható kezdők
Hétfői edzés, várható kezdők

Szóval, ha minden igaz, és az olasz kollégák jól értesültek, akkor egy Alisson – Juan Jesus, Fazio, Manolas, Florenzi – Ninja, Strootman, Paredes – Salah, Dzeko, El Shaarawy tizeneggyel kezdhetünk. Ami a jól bevált 4-3-3-s hadrend, kiválóan variálható formája. Azért ez igen ütős csapat, elég kell legyen az osztrákok ellen. Ugye ez a második hazai EL mérkőzés lesz, amennyiben szeretne a Roma továbbjutni, mindenképpen nyerni kell.

De nézzük a sógorokat. Számomra mindig van némi többleteszenciája egy ilyen kisebb csapattal vívott párharcnak. Egyrészt ismeretlenebb játékosokat láthatunk pályára lépni, másrészt megismerkedhetünk más országok labdarúgásának kultúrájával. Gondolok itt elsősorban arra, hogy milyen bátran, mennyire elszántan képesek nekifutni egy ilyen számukra (is) komoly mérkőzésnek.

Véleményem szerint az Austria nem fogja összeszarni magát, Torsten Fink, aki maga szintén egy kiváló labdarúgó volt, az új edzőgeneráció egyik nagy reménysége. Játékosként a Bayern Münchent erősítette, majd edzősködött a Basel illetve a Hamburg csapatánál, mielőtt Bécsbe költözött.

Nyilasi lő, gól!
Nyilasi lő, gól!

A szomszéd ország legsikeresebb labdarúgó csapatáról beszélünk, 23-szoros osztrák elsők, illetve 27-szeres kupagyőztesek hazájukban! 105 éves fennállásuk alatt nem csak Nyilasi Tibi fordult meg náluk, de Schaffer Alfréd szintén kiemelkedő magyar labdarúgója volt a bécsieknek. Schaffer nem mellékesen ugye egy római bajnoki címből is jelentősen kivette részét, akkor már edzőként.

Mai helyzetük azért nem ennyire rózsás, a 10 csapatos osztrák Bundesligaban hat győzelmük mellett négy vereség és egy döntetlen az idei mérleg. Ez a szerény negyedik helyre elegendő jelen állás szerint. Az EL szereplésük is jóval korábban kezdődött, három selejtezőn verekedték magukat a főtáblára, a playoffban a Rosenborg ellen sikerült a továbbjutás. A csoportban lejátszott két mérkőzésükön derekasan helytálltak, idegenben verték az Astrat (3-2) illetve remiztek a csehekkel, ahogy a Roma. (0-0)

Dzeko nápolyi gólöröme!
Dzeko nápolyi gólöröme!

Ettől persze sokkal okosabbak nem lettünk, ahogy a kezdőjük feltüntetése után sem leszünk. Várhatóan egy védekezőbb, 4-2-3-1-s felállást választanak, ahol helyet kap majd: Almer – Stryger Larson, Stronati, Filipovic, Martschinko – Serbest, Halzhauser – Venito, Grunwald, Felipe Pires – Kayode. Kellemes keveréke ez a rutinos játékosoknak és a feltörekvő fiatal tehetségeknek. Ami biztos, Finkre még nagy munka vár, hogy újra osztrák bajnokot faragjon csapatából.

Szerencsére tévés mérkőzés vár ránk, a Digisport közvetíti majd a találkozót. Ami csütörökön, 21.05. perckor veszi kezdetét. A játékvezető az orosz Bezborodov lesz. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott mérkőzést kívánunk neki, a csapatunknak pedig egy könnyed győzelmet.

Forza Roma!

Végül egy kép a sporttársról!
Végül egy kép a sporttársról!