Irány Csehország

Szeretett farkasaink kalandjai a festői Csehországban folytatódnak, megyünk Pilzenbe, hogy az Európa-liga első csoportmeccsén megküzdjünk a Viktoria Plzennel.

viktoria-roma

Nem is olyan régen még abban bíztunk, hogy a BL-ben fogunk szerepelni, de az emberi élet olyan komplikált, hogy ahhoz képest egy ember élete csak egy rongy és most itt vagyunk az EL-ben. Nemcsak a zsinórban kétszeres cseh bajnok elleni soron következő meccsről van szó, egy nagyon sűrű sorozatban vagyunk, október másodikáig 7 meccsünk lesz 22 nap alatt és evidens amit mondok, de ez tényleg nagyon kemény lesz.

Ami azt illeti még az elején vagyunk, de már eddig is épp elég kemény volt, a hétvégén Rómában, a Sampdoria ellen, Tottiék a sírból hozták vissza a 3 pontot. Emelje fel a kezét, aki optimista volt az első félidő végén, amikor a Samp ideiglenesen megfordította a meccset és egy bibliai méretű felhőszakadás félbeszakította több mint egy órára a találkozót, mintha csak az égiek is összeesküdtek volna ellenünk. De akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe, jött Dzeko, meg az örök Totti és kivételesen mi fordítottuk meg az eredményt, a legeslegutolsó utáni másodpercben. Szép volt!

dzekototti-cropped_12fqwdtpz8px216qh81m75ab8q

Csütörtökön állítólag egymást fogják váltani?

De most inkább térjünk rá a következő meccsünkre, a cseh bajnok, a Viktoria Plzen ellen. Pilzen, Pilzen… Mit is tudunk Pilzen városáról? Én körülbelül annyit tudtam a sorsolás előtt, hogy van egy sörfajta, amit elneveztek róla, nagyjából ennyi. Pilzen egy olyan város, ami nem a fociról volt híres, még a Mitropa Kupa, vagy a dunai iskola fénykorában sem. A Viktoria egy olyan klub, ami történelmileg sosem tartozott a cseh labdarúgás élvonalába, a fennállása során már volt több mint egy fél tucat különböző neve és többnyire az első és a másodosztály között ingázott. Aztán a 2000-es évek második felében a klub látványos fejlődésen ment keresztül, 2010-ben megnyerték az első trófeájukat, a cseh kupát és onnan nem volt megállás. A Viktoria már 7 nemzeti trófeát nyert (1 kupa, 2 szuperkupa, 4 bajnoki cím), mindet az elmúlt 6 évben. Le a kalappal!

Tehát mostanában a Viktoria uralja a cseh labdarúgást, az elmúlt 5 évben szerzett 4 bajnoki cím elég beszédes adat. A Rómával még sosem találkoztak tétmeccsen, egyetlen barátságos előzmény van, amikor 2009 júliusában, Risconéban, a hegyi edzőtáborban 1-1-et játszott egymással a két csapat. Vannak a cseheknek viszont előzményei más olasz csapatokkal, 2012-ben a Milan ellen a BL csoportkörben kikaptak 2-0-ra és játszottak egy 2-2-es döntetlent. A Napolit meg 2013-ban konkrétan kiejtették az EL-ből , egy 3-0 és egy 2-0 arányú győzelemmel.

fotbal-viktoria-plzen-superpohar-150718-012_denik-485

A képen éppen megnyertek valamit

Az idén a Rómához hasonlóan ők is a BL-ből „zuhantak ki” az EL-be, a bulgár Ludogorets ejtette ki őket, pedig papíron ők voltak a favoritok. De kaptak egy 2-0-át Bulgáriában és otthon már csak egy 2-2-re futotta, ahogy a Roma, ők is elbukták az egyik fő céljukat rögtön az idény legelején. De a hazai bajnokságban más a helyzet, 6 forduló után harmadikok holtversenyben a Mlada Boleslavval és a meglepetés Zlin ellen ugyan kikaptak otthon, de azóta elpáholták a Slavia Pragat és Slovan Liberecet is, szóval menetelnek szépecskén.

A legreprezentatívabb játékosaik között ott a kapus, Kozacik, aki az elmúlt EB-én a szlovák válogatott kapuját védte és van két veterán cseh válogatott játékosuk, a bal bekk Limbersky és a főleg középső védőt játszó Hubnik, aki a csapat kapitánya is. Ami a támadásokat illeti, kiemelkedik a Duris-Bakos páros, akik fizikailag nagyon erősek és 4 gólt szereztek az idei szezonban. Illetve még érdemes lehet figyelni Petrzelára is, aki többnyire jobb, de néha bal szárnyat szokott játszani és korábban megjárta már a Bundesligát is.

Taktikailag Pivarnik mester a 4-2-3-1-et kedveli, de korábban a „nehéznek” ígérkező meccseknél, amikor nem ők voltak az esélyesek, akkor többször a klasszikus 4-4-2-ben álltak fel. Ilyenkor a fő fegyverük a szélekről érkező beívelések voltak a Duris-Bakos párosnak.

viktoria-plzen

A Viktoria Plzen csapata

Most bevetettem minden „szaktudásomat” a cseh labdarúgással kapcsolatban és íme egy jóslat a Viktoria Plzen kezdőcsapatára, egyenesen átmásolva egy olasz újságból: (4-4-2) Kozacik; Reznik, Hubnik, Hejda, Limbersky; Kopic, Horava, Hromada, Petrzela; Duris, Bakos.

Foglalkozzunk a Rómával, nálunk szokás szerint zajlik az élet. Pallotta elnök úr Rómában van, az új stadion projektjével házal, járja körbe az összes elérhető politikust, hogy ugyan már engedélyezzék neki azt az alig 1 milliárd euro értékű kis építkezést. Már találkozott Nicola Zingarettivel, Lazio tartomány elnökével és ma találkozott a frissen megválasztott Raggi polgármester asszonnyal, aki már a választások alatt is olyan „szépen” kampányolt a tervezett stadion ellen.

A sajtóban olvasom, hogy a mi derék Jimmynk, az amerikaiakra annyira jellemző spontaneitással, egyből meg is kérdezte a polgármester asszonyt, hogy a Rómának szurkol-e. Raggi asszony pedig nagyon kedvesen kifejtette, hogy ő nem szurkoló, de a családja a Lazionak szurkol. Nem mintha számítana, de nekünk ebben is „mázlink” van, kifogtunk polgármesternek egy csajt, akit nem érdekel a foci (emelje fel a kezét, aki már látott olyan férfit, vagy nőt, akit nem érdekel a foci és nem utálja), ráadásul Lazio szurkolókkal van körülvéve. Na mindegy, ez van, így jártunk, innen szép a győzelem…

14092016-pallotta-raggi-04-696x385

A mi Pallotta elnök urunk Raggi polgármester asszonnyal

Közben a csapat már Csehországban van és mindenki nagy változásokat jósol a kezdőbe a bajnoki meccsekhez képest, már amennyire a keret megengedi. Mindenki arra számít, hogy Alisson fog kezdeni a kapuban, ha másért nem is, mert a brazil válogatott első számú kapusát nem lehet örökké a kispadon tartani, másrészt amikor játszott tényleg jól szerepelt. A védelemben már gondjaink vannak, Vermaelen ott lesz, de nem tartják valószínűnek, hogy a kezdőbe is bekerülne, inkább Faziora számítanak a szokásos Manolas mellett. A széleken is adott a kezdő, Emerson Palmieri sajnos (vagy szerencsére?) még el van tiltva, maradnak a szokásos Florenzi és Bruno Peres, de sokan szeretnék látni az első perctől a fiatal Secket is, aki bal oldalon játszana, hogy ki helyett az nem egyértelmű.

A középpályán De Rossi még mindig el van tiltva a Porto elleni „hőstette” után (továbbra is jobbulást az áldozatának), tehát jöhet Paredes, aki kap egy újabb esélyt, hogy bebizonyítsa képes megfelelő pontossággal és sebességgel játszani azon a poszton, reméljük a legjobbakat. Viszont szinte mindenki egyetért abban, hogy Gerson az EL-ben se lesz kezdő, úgy tűnik, hogy Spalletti továbbra sem bízik eléggé a brazil tehetségben. Tehát itt is adottnak tűnik a kezdő, az argentin mellett marad a megszokott németalföldi páros, Strootman és Nainggolan.

strootman-harmadik-mez-bemutato

A napokban Strootmanon bemutatták a harmadik mezünket. Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy legalább nem rózsaszín!!!

A támadó alakulatra több verzió is van, de Perotti állítólag pihenni fog és az Iturbe-Dzeko-El Shaarawy trió fog kezdeni. Többek szerint, a Samp elleni sokadik hőstette után, Totti megint a kispadról fog majd beállni, esetleg a félidőben. A sajtótájékoztatón egy cseh újságíró megkérdezte Spallettitől, hogy Totti fog-e játszani, mert náluk Totti a legismertebb játékos. Spalletti válasza: „Nálunk is Totti a legismertebb játékos…”, de azt azért nem árulta el, hogy a Capitano mikor és mennyit fog játszani.

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére: (4-3-3) Alisson; Florenzi, Manolas, Fazio, Bruno Peres; Strootman, Paredes, Nainggolan; Iturbe, Dzeko, El Shaarawy.

juan-iturbe1

Újra látni szeretném Iturbe gólörömét

Esélylatolgatásnak nincs sok értelme, ezúttal nem lehet panaszunk a sorsolásra: Astra Giurgiu, Austria Wien, Viktoria Plzen, papíron elég egyértelműen a Roma a favorit a csoportban. Most a Viktoria ellen is, annak ellenére, hogy idegenben játszunk, a Roma az esélyesebb a győzelemre, ezt tükrözik a fogadóirodák oddszai is, most már „csak” meg kell nyerni a meccset.

Lényeg a lényeg, csütörtök este hétkor Viktoria Plzen-Roma (élő közvetítés 18:40-től a DigiSport1-en), addig is forza Roma mindenkinek!