Totti hatalma

A Roma határtalan szenvedéssel, a legeslegvégén fordított meg egy elveszettnek látszó mérkőzést, a meccs legvégén beállt halhatatlan Totti két góljával és legyőzte 3-2-re a Torinót.

Totti

Elnézést a most következő kitérőért, de rögtön az elején intézzünk el valamit, ami engem nagyon bánt: a bírót. Egyeseknek van merszük azt mondani, hogy a labdarúgásban a bíráskodás jól van így ahogy van és nincs szükség változásokra. Elég megnézni a tegnapi mérkőzést, hogy konstatáljuk ennek az állításnak a végtelen ostobaságát. Csak az a kérdés, hogy aki ilyeneket mond az ennyire ostoba, vagy hátsó szándékai vannak és ennyire rosszindulatú. Kettő darab országos tizenegyest nem adott meg a bíró sporttárs a Rómának, nem apró, vitatható helyzetekről beszélünk, hanem jól látható, kimondottan látványos, egyértelműen szándékos kezezésekről, kinyújtott kézzel, labda felé irányuló mozgással, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Végül pedig, adott egy tizenegyest a Rómának, egy olyan kezezésért, amit a világon sehol sem lenne szabad megadni, amikor a torinói védő, testhez szorított karjának a könyökét találta el teljesen véletlenül és vétlenül a labda. Annak aki most elkezdi magyarázni, hogy „igen, mert a bírói tévedések kompenzálják egymást és ezzel a tévedéssel jóvátette a két korábbit”, azt mondom, hogy ez egy hazugság! Kevés helyen térnek ki a két ordas nagy kezezésre, amit a bírói csapat érthetetlen módon képes volt nem észrevenni, de természetesen mindenhol megmutatják a sorsdöntő tizenegyest megelőző, „kitalált” kezezést. Eredmény? Úgy tűnik, hogy a csapatunk nem megérdemelten szerezte meg a győzelmet, hogy meglopták szegény Torinót, holott a Torinónak a meccs végén nem is lett volna szabad vezetnie.

ketto tizi

Két nem megadott tizenegyes és vezetett a Torino.

A meccs lefújásánál láthatjuk a Torino játékosait, akik elkeseredve panaszkodnak a bírónak és igazuk van! Micsoda dolog az, hogy egy ilyenért tizenegyest adnak? Természetesen már rég elfelejtették a „kézilabdás megoldásokat”, amikkel a védelmük korábban operált. Az egész végtelenül elkeserítő, a derék bíróknak megint sikerült jó alaposan kitolni mindenkivel! Nekem általában kimondottan ellenszenves Ventura mester, a Torino edzője, de most igazat kell adni neki, amikor a tizenegyesről kérdezték így fogalmazott: „amelyiket megadták (a Rómának), az bizarr volt”.

Isteni szerencse, vagy inkább az emberi társadalom fejlődésének az egyik kézzel fogható jele, hogy pár hete a FIFA-UEFA korifeusai is kénytelenek voltak beadni a derekukat és úgy tűnik, hogy jövőre kísérleti jelleggel használni fogják a videobírót az olasz bajnokságban, egyenlőre csak a kiemelt fontosságú helyzeteknél, de már ez is több a semminél.

Totti golorom Torino ellenTotti  gólöröme

De felejtsük el a bírókat és térjünk rá a meccsre, amelyiknek a főszereplői Totti, Totti, Totti, Totti és Totti voltak (Zeman után szabadon). A Roma örök kapitánya, akire mindig  lehet támaszkodni ha baj van és aki tegnap a sírból hozta vissza a már elveszettnek látszó mérkőzést. Haladjunk sorrendben, így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Szczesny; Maicon, Manolas, Rüdiger, Emerson Palmieri (59′ Dzeko); Florenzi, Keita (86′ Totti), Nainggolan; Salah, Perotti, El Shaarawy (80′ Pjanic)

TORINO (3-5-2): Padelli; Maksimovic, Glik, Moretti; Peres, Baselli (72′ Vives), Gazzi (90’+5 Edera), Obi, Silva (63′ Molinaro); Belotti, Martinez

Rögtön az elején látszott, hogy nem lesz egy egyszerű este a Roma számára, alig egy perccel a kezdés után, Manolas hibája miatt, a gyors Martinez került helyzetbe és megeresztett egy távoli lövést, ami az oldalhálót találta el.

A római oldalról Maicon válaszolt a 8. percben egy szép lövéssel egy egyéni akció végén, amit Padelli védett. Aztán a 12. percben volt egy Salah sarkazás, florenzi próbálkozása után. De a Torino nagyon jól játszott, a széleken Gaston Silva és Bruno Peres (megint szóba hozták a Rómával, ez már lassan egy hagyomány lesz) nagyjából azt csináltak amit akartak és a római középpálya nagyon rosszul szűrt, Nainggolan, Keita és Florenzi többnyire hiába kergették a labdát. Elől meg Perotti „beszürkült”, a játékából hiányzott a megszokott ötletesség.

A Torino előtt adódtak a legjobb helyzetek, a 25. percben Martinez látványosan megverte Manolast, majd szerencsére fölé lőtt. Később Belotti egy szép távoli lövéssel eltalálta a kapufa külső oldalát. Közben Nainggolannak is volt egy próbálkozása, Salah egyéni akciója után, de a Roma szenvedett. Egy szögletnél, a 35. percben, Manolas a mezénél fogva rántotta le Belottit a tizenhatoson belül és tizenegyes, amit Belotti értékesített, 1-0-ra vezetett a Torino.

Torino gol

A Torino első gólja

A bekapott gól picit felébresztette a Rómát, lassan elkezdtünk játszani és Padellinek nagyot kellett védenie a 42. percben Nainggolan próbálkozásánál. Még jött Gaston Silva kezezése és az első nem megadott tizenegyes, majd vége lett az első félidőnek.

A második félidőben a Roma tovább próbálkozott, de a Torino sem adta fel, az 58. percben jött a második nem megadott tizenegyes, ezúttal Gazzi védte ki kézzel Nainggolan lövését. Közben Spalletti megváltoztatta a felállást és bezavarta Dzekót, Emerson Palmieri helyett.

A római nyomás a 65. percben hozta meg az eredményét, Manolas egy szögletből fejjel szerezte meg az egyenlítő találatot, 1-1 volt az eredmény. A Roma egyre élénkebben játszott, de a Torino kontrái mindig veszélyesek voltak és Szczesny-nek kellett védenie egy nagyot Baselli távoli lövésénél. A 79. percben beállt Pjanic, El Shaarawy helyett.

Aztán jött a katasztrófa, a 80. percben Bruno Peres beadásánál Maicon elaludt és Martinez megszerezte a Torino második gólját, 2-1 oda és látszólag minden eldőlt. De a 85. percben jött az igazi csere, Keita helyére beállt Totti és egyből megszerezte az egyenlítő találatot. Pjanic szabadrúgását Manolas tette tovább és Totti egy a korát meghazudtoló akrobatikus mozdulattal megszerezte a Roma egyenlítő találatát, 2-2 volt az eredmény.

Totti elso goal

Totti első gólja

És még nem volt vége. A 89. percben Perotti beadásánál Maksimovic kézzel ért a labdába, Calvarese bíró úr pedig meglepő módon tizenegyest ítélt, amit természetesen a Capitano vállalt el. Padelli hiába vetődött jó irányba, nem tudta kivédeni, Totti gólt szerzett és beállította a végeredményt 3-2 a Roma javára.

Tottigol

Totti második gólja

Francesco Totti legendája tovább nő, két perc alatt rúgott két gólt, hála a góljainak leszakítottuk az Intert és tovább üldözhetjük a Napolit. Ezzel a két találattal Totti már 303 gólnál tart a Rómában, 247-nél a bajnokságban. Már nincsenek szavak, Totti nagysága leírhatatlan.