Obladi, oblada

A húsvéti szünet eltelt, elkerült minket a FIFA vírus, és viszkető bőrrel vártuk, hogy újra a bajnokságban láthassuk a Romát. Az Inter elleni meccs után egy újabb nagy kihívás várt, a derbivel indult újra a Serie A vérkeringése.

Kedvezőbb helyzetből indult a Roma, nálunk csak Vainqueur és Gyömbér nevéből állt a sérültlista, a Laziónál egy szekérderéknyi emberre nem számíthatott Pioli. Lulic, Milinkovic-Savic, Basta, Radu, de Vrij valószínűleg kezdtek volna, de a pótlásuk is nehézkes volt, mivel Gentiletti, Konko és Kishna is hiányoztak. Ennek megfelelően így kezdtek a csapatok:

Lazio 4-3-3: Marchetti; Patric, Bisevac, Hoedt, Braafheid; Cataldi, Biglia, Parolo; Candreva, Matri, Felipe Anderson
Roma 4-3-3: Szczesny; Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne; Keita, Nainggolan, Pjanic; Salah, Perotti, El Shaarawy.

 

A tesóknak már csak mi maradtunk mankóként, az Európa Ligából kiejtette őket a Sparta Praha, a kupából is kiestek, és a bajnokságban is reménytelenül messze állnak bármilyen érdekességtől – elöl, hátul egyaránt. Spalletti ezt kiemelte a meccs előtt, amire Lotito azt mondta, ha most nyerni tudnának, az még adhatna egy löketet a szezonjuknak, mivel minket utálnak legjobban.  Ezt ma tapasztaltuk is, bár többnyire csak elkésett belépők formájában.

Egyébként tényleg nem játszottak olyan nagyon rosszul. Kicsit a tavaly tavaszi Romára emlékeztettek, akkor se ment nekik, amikor karnyújtásnyira voltak a céltól. Ehhez képest negyed óra kellett az első Roma gólhoz. Digne rengeteget ment előre, és egy ilyen alkalommal – amikor nem szélről, hanem kicsit beljebb kísérte az akciót – szépen és pontosan ívelte középre a labdát, ahova gond nélkül be tudott kocogni három védő között El Shaarawy, majd elég messziről, és nem könnyű mozdulattal a kapuba fejelte a labdát. Kilencedik meccsén a hatodik gólja, ezt a téli mercatót nyertük vele és Perottival, és Zukanovic is azt hozza, amit neki kell.

 

Egyébként a meccs elején még nem nagyon támadott le a Lazio. Még inkább hagyták, hadd passzoljon hátul a Roma. Sokat változott ez a második félidőre. Spallettitől a legjobban az tetszett, hogy De Rossi hiányában Manolas egyszerre játszott söprögetőt, és középhátvédet. Jól dolgoztak össze Rüdigerrel, a német volt az oszlop hátul, leszedte Matrit a pályáról, a fizikai fölényét használta, egyszerűen csak arrébb tette a Lazio centerét. A szélsőik sem éltek nagyon ekkor még, Florenzi és Digne is hozta az oldalát, bár Digne nagyon sokat járt fel. Patric harmadik számú jobbhátvéd Basta és Konko mögött, ennek megfelelően Spalletti három emberrel, El Shaarawyval, Digne-nyel, és Perottival is támadta az ő oldalát, míg Salah csak akkor tudott valamit kezdeni, amikor behúzódott középre.

Több mint ötven percig kapura tartó lövés nélkül tudtuk tartani őket, félidőig csak egy gyenge Biglia szabadrúgásra futotta. Mindenki sokat dolgozott ezért, még Perotti is négyszer szerelt, pedig neki nagyon nem ez volt a feladata. Emellett volt két kulcspassza, öt sikeres labdavezetése, lőtt egy gólt, és Dzeko gólja előtt egy kapufát. Abszolút ő lett a csapat esze, ami sokkal okosabb focit játszik, mióta Spalletti az edző, és nem a rohangáló szélsők az alfa és az ómega. Remek első félidőt zártunk, El Shaarawynak és Nainggolannak is voltak próbálkozásai, néha nagyon kevésen múlt a második gólunk, mint Pjanic kapufájánál.

https://twitter.com/ScotM87/status/716641698118443008

 

A második is jól kezdődött, rögtön védenie kellett Marchettinek. Mindenki azt hitte, hogy Digne be fogja adni a labdát – még maga Digne is,  de majdnem kilőtte a rövid alsót. Pár perc múlva Salah ziccert hibázott, hat méterről fölé lőtt. Az egész onnan indult, hogy a hazaiak tizenhatosán belül sikerült labdát szerezni. Ugyanúgy, mint Pjanic kapufájánál, végig nagyon gyengén védekezett a Lazio. Tőlük Candreva tudott lőni, de jócskán mellé. Szerintem jobban játszott, mint Anderson, mégis őt hozta le Pioli Matri társaságában, és hozta a helyükre Klosét és Keitát. Na ez nagyot fordított a meccs állásán.

A hatvanadik perctől folyamatosan nyomott a Lazio, amire a szokásosat válaszolta Spalletti, behozta centernek Dzekót.  Nem mondhatnám, hogy ez olyan sokat dobott a játékunkon, de annyit mindenképp, hogy megszerezte a Roma második gólját. Jól alkalmazta az előnyszabályt Banti, de Hoedtot talán ki lehetett volna szórni már ekkor, szépen agyonvágta Nainggolant, aki innentől nem is volt teljes értékű, később le is kellett cserélni.

 

Folyamatosan izgulhattunk, egymás után jöttek a Lazio szögletek, míg mi egyáltalán nem jutottunk át az ő térfelükre. Az egyik ilyen szöglet után Szczesny emberfeletti bravúrt mutatott be, amikor közelről Parolo fejelt kapura, majd aztán Hoedt is eltalálta a kapufát. Talán erre mondják, hogy hősies védekezés, tényleg folyamatosan a seggünket nyomta a háló. Manolas tovább növelte mai teljesítményének fényét, amikor a 16-oson belül lehetetlen helyzetből sikerült szerelnie, Banti döntése is bravúros volt.  Ekkortájt kellett végrehajtani Nainggolan cseréjét, akinek a helyére Falque érkezett. Ezzel gyakorlatilag zárójelbe tehettük a középpályánkat, még többet támadhatott a Lazio. Olyan csere volt, mint a tegnapi Rakitic-Turan.

 

Szerb Antal szerint minden jótett elveszi méltó büntetését, Szczesny erre illusztráció volt. Ha azt mondtam, a védése emberfeletti volt, a hibája kicsit még nagyobb. Messzire futott ki, és rosszul, így Digne-t is zavarta, Klose pedig visszafejelte középre, Parolo meg szépített. Tavaly tavasszal hasonló góllal egyenlítettek. Itt dőlt el, hogy Tottit nem látjuk ma, annyira beszorultunk, és olyan könnyen támadtak, hogy nem lett volna haszna Tottinak. Spalletti Zukanovic-ot küldte be stabilizálni, és rá két percre Florenzi, a kapitányunk megszerezte első gólját a derbiken. Egy szögletet fejelt ki a Lazio védelme, majd a mama kedvence a tizenhatos sarkáról kapásból kilőtte a hosszú alsót. Ennek a gólnak is De Rossi örült legjobban, jó volt látni, ahogy végig a padról élt a játékkal, nem volt higgadtabb, mintha a pályán lett volna.

 

Rögtön szépíthetett volna a Lazio, de Parolo közvetlen közelről fölé fejelt. Nem ez volt az egyetlen helyzete, amit az ötösről hagyott ki. Ehelyett Perotti egy labdaszerzés után ugyanoda lőtte Marchettinek, mint Florenzi, így beállítva az 1-4-et, és a híres-neves 1-5 óta a legnagyobb Roma győzelmet a városi riválisok felett. Ekkor már ollézott a közönség, akik kis létszámukhoz képest elég jó hangulatot teremtettek. A végén még Hoedt megkapta a piros lapját, Perotti meg lőtt még egyet kapura, de semmi nem változott.

Nem játszott sokkal rosszabbul a Lazio, ha csak szárazan nézzük a dolgokat, de kijött, hogy a Roma sokkal jobb csapat. A Fiorentina leikszelt, a Napoli pedig kikapott, így négy pontra a Napoli, akiket még fogadunk majd. A végére még egy videó, mindannyian ilyen boldogok vagyunk:

https://twitter.com/PatrickVomBruck/status/716654091640946689