Jöhet a Bologna

Egy nagyszerű Derby győzelem után pályaválasztóként folytathatjuk a felzárkózást, újra került egy kis izgalom az élmezőnybe, a Napoli kikapott, ráadásul 4 meccsre elvesztette Higuaint, így van esély megszerezni a második helyet, ezzel a biztos BL indulás presztízsét, és az ezzel járó anyagi előnyt. Ehhez azonban hozni kell a kötelező meccseket, márpedig a Bologna ellen, hazai pályán a Roma az abszolút esélyes.

39-04

Mert nekünk minden évben kijár egy „vízilabda meccs”.

A forduló zárásaként hétfő este (erre van bármilyen magyarázat? Egyik csapat sem érdekelt kupákban, hétközi forduló sem zavar be, de a Bologna már múltkor is hétfőn játszott)  érkezik hozzánk Donadoni együttese akikkel a legutóbb borzalmas pályán játszottunk egy nagyon bosszantó döntetlent. Azóta viszont nálunk rengeteg változás történt, egy teljesen más meccset láthatunk majd. Vannak azonban olyan dolgok amik még mindig nem javultak eleget, érdekesség, hogy Spalletti érkezése óta kettő kivételével minden meccsen kaptunk gólt, mondjuk mindig csak egyet. Nem szokták ezt nagyon problémaként felhozni, mivel a támadójáték kompenzál, de a védelem annak ellenére, hogy sokkal biztosabb, még mindig nem a legmegbízhatóbb része a csapatnak.

39-01

Pedig az egyéni teljesítményekkel nincs probléma, de valami mindig félremegy.

A Bologna azonban nem az a csapat akiktől tartanunk kéne, hogy több gólt is szereznek majd, igazából két gólerős játékosuk van, Destro, aki sérült (pedig volt romanistaként egyből be is lehetne hozzá írni azt az egy gólt) és Giaccherini aki pedig eltiltás miatt nem lesz ott a pályán. Mellettük van még egy komoly hiányzója az ellenfélnek, a csapatkapitány, Morleo személyében. Talán az ő távollétük mutatkozott meg, de az elmúlt időben nem is nagyon megy a csapatnak a játék, az elmúlt 6 meccsen mindössze 1 gólt tudtak szerezni, és a legutóbbi hármat el is vesztették. Ennek ellenére nincs veszélyben a csapat, 36 pontjuk van, elvileg 40 szokott lenni a célkitűzés a kiesés biztos elkerüléséhez, szóval már komolyabb tét nélkül léphet pályára a csapat, a maradék 7 fordulóban.

L'allenatore del Bologna Roberto Donadonidurante la partita del campionato di serie A allo stadio Renato Dall'Ara di Bologna, 1 novembre 2015.ANSA/GIORGIO BENVENUTI

Donadoni a Parma után Bolognában is egy kisebb csodát művelt. A válogatott nem jött be neki, de vajon látjuk majd egy nagy csapatnál is?

A Bologna tehát elég nehéz helyzetben várhatja a meccset, de mi van velünk? A védelemről már esett szó, az egyetlen igazi hiányzónk az eltiltott Nainggolan a középpályáról. Tudom, hogy nagyon kevés esély van erre, de vajon Strootman tudná már pótolni? (nem hinném, hogy képes kezdeni, de nem lenne baj, ha lehetőséget azért kapna). Valószínűbb tehát egy támadóbb felállás, Dzeko-val középen, mögötte pedig a jól bevált Salah-Perotti-El Shaarawy trióval. Hátulról szokásosan irányít Pjanic, és persze Florenzi és Digne fellépéseire is szükségünk lesz, egy masszív védelmet kell majd feltörni, akik nemrég a Juventust is meg tudták állítani.

Roma's midfielder from Italy Daniele De Rossi and Roma's forward from Italy Francesco Totti seat on the banch prior the Italian Serie A football match between AS Roma and Inter Milan on March 19, 2016 at the Olympic stadium in Rome.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS        (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Bárhogy is megy a csapatnak, ez akkor sem szép látvány.

Van egy nagy kérdés azért a klubnál, a két nagy római helyzete. De Rossi szerintem kezdeni fog, (a whoscored-on Keita-t jelölik a kezdőbe…ennek nem annyira örülnék) de ez egy olyan meccs ahol Totti is hasznos lenne. Osztogathatná a labdákat a védelem mögé Dzeko-nak, vagy a gyors szélsőknek, rengeteg szabadrúgást harcolna ki, és a védekezésben sem lenne rá akkora szükség. Kérdés, hogy vajon a nagyszerű formában lévő Perotti-t kitenné-e Spalletti, csak azért, hogy Totti kapjon pár percet a pályán. Úgy gondolom, hogy mindenki érzi a választ.

Tipikus meccs következhet tehát, a Roma támad, az ellenfél védekezik, de míg korábban rettegtünk az ilyen párharcoktól, most minden okunk megvan a bizakodásra, olyan jó formában van a támadósorunk, hogy nem tudom elképzelni, hogy ne tudnák feltörni a Bologna védelmét.