Roma-Inter elé

Szombat este Spalletti Rómája egy keserédes, múltidéző hangulatú rangadót játszik az Olimpicóban, jön a Mancini féle Inter (élő közvetítés 20:30-tól a DIGI Sport 1-en).

as-roma-inter

Ott tartunk, hogy a Roma Spallettivel megtáltosodott, sorra hozta a győzelmeket és visszamásztunk a BL zónába. Jelenleg 5 ponttal vagyunk lemaradva a második Napoli mögött és 5 ponttal vezetünk a Fiorentina és a szombat esti vendégeink, az Inter előtt. Gondolom felesleges részletezni, hogy mit jelentene egy esetleges győzelem, a hőn áhított harmadik hely megszerzéséért vívott harcban.

Utoljára kegyetlenül pofára estünk ellenük, meddő mezőnyfölény, kihagyott helyzetek, egy remekbe szabott „tökéletesen megadható” dupla sárgás kiállítás az utolsó negyedórára és szokás szerint megint kikaptunk Mancinitől és az Intertől. A fekete-kék milánóiak akkoriban nagyon magasan szálltak, a szezon első felét 39 ponttal zárták, alig két pontra lemaradva a listavezető Napoli mögött. Akkoriban az olasz média már bajnokként ünnepelte az Intert, ha a Juve-Milan-Interről van szó, sose spóroltak a dicséretekkel, a sok szurkolót ki kell szolgálni.

FILE - A Saturday, May 11, 2013 photo from files showing Manchester City's manager Roberto Mancini during a line up at the start of their English FA Cup final soccer match against Wigan Athletic at Wembley Stadium, London. Manchester City has fired manager Roberto Mancini after conceding the Premier League title to rival Man United and finishing the season without a trophy. The club announced the decision Monday, May 13, 2013, on its website.The Italian is departing after less than four years in charge, having ended the club's 35-year trophy drought by winning the FA Cup in 2011 and then leading the team to its first league title in 44 years the following season. (AP Photo/Jon Super, File)

Mancio! Nem akarsz közösen lottózni? Megveszem a szelvényeket is, te csak mondj pár számot…

De januárban kipukkadt a fekete-kék lufi, két döntetlen, két vereség és egyetlen győzelem visszahozta az Intert a valóság talajára. Egy ideje már mister Mancini sem beszél bajnoki címről, most megint a BL részvétel van terítéken és legyünk őszinték, minden esélyük meg is van rá, gyakorlatilag csak a Roma és a Fiorentina állnak az útjukban.

A téli piacon Eder leigazolásával, megerősítették a támadó szekciót, pont azt a csapatrészt, ahol látszólag amúgy is bővelkedtek az alternatívákban. Azóta viszont úgy tűnik, hogy elvesztették a stabilitásukat, a szezon első felében sorra nyerték 1-0-ra a meccseket (összesen 9-szer). Mancini, jó szokása szerint, a fizikai erőfölényre helyezte a hangsúlyt, telepakolta a középpályát inkább „mennyiségi” mint „minőségi” játékosokkal, mint Melo, Medel, vagy Kondogbia. Pont a francia és Jovetic jelentették a legnagyobb csalódást a nyári igazolásaik közül, szemben Mirandával és Murilloval, akik egy nagyon megbízható védőpárost alkottak, mindössze 12 gólt kaptak az első 19 meccsen. De ahogy már mondtam, azóta az Inter picit megzakkant, a korábban áttörhetetlen védelmük az utolsó 10 fordulóban 15 gólt kapott.

Éder inter

Éder, a téli erősítés. Eddig az Interben nem zavart sok vizet. Csak maradjon is így, legalább még egy meccsre.

Nem beszélhetünk eredményválságról, az Inter megnyerte a két utolsó meccsét is, de mégis keresik az elveszített egyensúlyt, vagy valami újat, amivel visszatérhetnek a korábbi eredményekhez. Ennek érdekében a Mancio mostanában több lehetőséget ad Palacionak és Brozovicnak, Felipe Melo és Ljajic (mellesleg még mindig a Rómáé, most azt mondják, hogy nem fogják megvenni) rovására. Palacio viszont nem lehet majd az Olimpicóban, kisárgult a Bologna ellen. Icardinak bibis a térde, Joveticnek meg a vádlija, szóval ők is ülve fogják nézni a meccset.

Icardi nélkül minden bizonnyal hasonlóan fognak játszani ellenünk mint az előző fordulóban, akkor az argentin csatár Mancini technikai döntése miatt maradt ki a kezdőből. Október végén az a kivárásos játék, Medel távoli góljával,  végül 3 pontot hozott az Internek. Most is valami hasonlóra készülnek. Ennek jegyében a kezdő tizenegyük nagyon hasonló lehet az októberihez. A kapuban szokás szerint ott van az anno a Rómával is szóba hozott Handanovic, előtte a Miranda-Murillo védőpáros, a széleken pedig D’Ambrosio és Nagatomo játékát várják. A középpályán már nincs Guarin, a téli piacon ő is csatlakozott Gervinhóhoz és most már a Shanghai Shenhua csapatát erősíti Kínában. Marad tehát Medel és Brozovic, kiegészítve Kondogbiával, vagy Felipe  Meloval. Elől minden bizonnyal Perisic, Ljajic és Eder fognak kezdeni.

inter-milans-adem-ljajic-2015

Vigyázat! Volt romanista a csatársorban!

Itt egy tipp a kezdőjükre: Inter (4-3-3): Handanovic; D’Ambrosio, Miranda, Murillo, Nagatomo; Brozovic, Medel, Kondogbia; Ljajic, Perisic, Eder.

Nálunk szokás szerint zajlanak az események. A főszerep természetesen most is Tottié, a Capitano jövője a legfontosabb téma a fővárosi csapatnál, egymást érik a „megbízható hírek” a médiában, mind megannyi „megbízható forrásból”. Most éppen ott tartunk, hogy Pallotta az USA-ban megint elmondta ugyanazt, amit már egy ideje ismételget, hogy várja Totti döntését, de kiegészítette avval, hogy Totti nyilván nem tud már úgy játszani mint fiatalabb korában és hogy ő azt szeretné ha Totti a Roma vezetőségében dolgozna. Ebből mindenki azt vonta le, hogy most már tuti biztos, hogy Totti el fog menni, nem is lehet kérdés! Egyesek már tudni vélték, hogy a Leicesterben fogja folytatni, ahol állítólag tárt karokkal várja egy korábbi edzője, a derék Ranieri mester. Ez már csak azért is vicces, mert anno arra célozgattak a médiában, hogy Totti buktatta meg és rúgatta ki Ranierit a Rómából. De amíg csak a hatásvadász címek számítanak, addig ne keressünk koherenciát a médiában. A dolog lényege, hogy mindenki nyugodjon meg, még nincs új konkrét hír Totti jövőjéről.

totti-ranieri

Ranieri: „Totti a Leicesterbe? Ezek csak pletykák, spekulációk”

Apropó Totti, a napokban megszületett a Capitano harmadik gyermeke, egy gyönyörű kislány, akit Isabelnek neveztek el. Mindenki jól van és egészséges, mindenki boldog és örül. Mindenki kivéve a média! Totti megint kapott a pofájára, több vezető napilap és tévéműsor többé-kevésbé nyíltan belekötött Tottiba és a feleségébe, mert szerintük nem „szép olasz” neveket adtak a gyerekeiknek. Ott van ugyebár a kisfiú Christian, a kislány Chanel és a legújabb családtag, a kis Isabel.  Na most egyesek szerint ezek a nevek nem szépek, mert nem elég olaszosak. Túl azon, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy hogyan nevezi el valaki a gyerekeit, ha akarja hívhatná „Távirányítónak”, vagy „Krumplinak” is, de döbbenetes, hogy még egy olyan névben is találnak kivetnivalót mint Isabel. Könyörgöm, Isabel egy teljesen normális női név spanyolos formája, olaszul Isabella lenne. Például a spanyol királynőt, aki megfinanszírozta Amerika felfedezését, is Isabelnek hívták. Miért ne lehetne egy kislányt Isabelnek hívni? Mindegy, a lényeg, hogy erről is Totti tehet.

Totti

A boldog Totti család, hazafelé a klinikáról a szülés után.

Látszólag nem érdekel senkit, de azért beszéljünk egy kicsit az Inter elleni Rómáról is. Jó hír, hogy Rüdiger meggyógyult, a kezdőbe jósolják Manolas mellé, a szélekre pedig szokás szerint Florenzit és Digne-t várják. A középpályán minden bizonnyal Pjanic és Nainggolan fognak kezdeni, valószínűleg De Rossival, de az is lehet, hogy Keita kap lehetőséget. A csatársorban biztosnak tűnik Salah és Perotti játéka, a legnagyobb kérdés a kezdővel kapcsolatban, hogy ki lesz a harmadik, Dzeko vagy El Shaarawy? Állítólag a bosnyák játéka tűnik valószínűbbnek, a tegnapi edzésen nagyon jól szerepelt és szerzett egy látványos gólt is, tehát őt várják többen a kezdőbe.

Fentiek alapján itt egy tipp a mi kezdőnkre is: Roma (4-3-3) Szczesny; Florenzi, Rüdiger, Manolas, Digne; Nainggolan, De Rossi, Pjanic; Perotti, Dzeko, Salah.

roma-inter emlekek

Csak a szépre emlékezem…

Ami az esélyeket illeti, elméletileg a Rómának áll a zászló. A közelmúltban mutatott játék, a sikeres edzőváltás és az egymás után elért győzelmek mind a Rómát erősítik. A fogadóirodák is egészen elrugaszkodott oddszokat adtak a Roma javára, látszólag teljesen leírták az Intert.  Szép dolog az optimizmus, de remélem, hogy a mieink azért nagyon észnél lesznek. Semmi sem indokolja, hogy lenézzük az Intert, az idén egyszer már megvertek minket és Mancini most is ott lesz, a hírhedt szerencséjével együtt.

A lényeg, hogy este egy igazi rangadót láthatunk, az egyik legerősebb ellenfél ellen a mezőnyben, addig is forza Roma mindenkinek.