Sassuolo-Roma, avagy bizonyosságok kerestetnek

Folytatódnak kedvenc farkasaink kalandjai, ezúttal hétközi fordulót rendeznek a Serie A-ban, kedd este megyünk „Sassuolóba”, pontosabban Reggio nell’Emiliába, a Mapei Stadiumba.

sassuolo-roma-presentazione-giorno

Amióta a Sassuolo megjelent a Serie A-ban, a Rómának nem volt velük sok szerencséje. Az idén is már két pontunk bánja a fekete-zöld kiscsapat vitézkedését, bár akkor pont mázlink volt, ha a vakegér bírók nem nézik el Totti országos lesét, akkor még csúnyább is lehetett volna. Mondjuk nincs min meglepődni, Eusebio Di Francesco, az egykori romanista játékos irányítja őket, nem csoda, hogy a Roma ellen mindig kitesznek magukért. De a Sassuoloban nemcsak Di Francesco képviseli a Rómát, ott van Antei, Politano, Pellegrini és június óta Mazzitelli is, mind Roma nevelés, mindnek remek szezonja van és mind véglegesen átigazoltak Emilia-Romagnába, bár a Roma megtartotta a jogot a visszavásárlásukra.

De nemcsak a volt romanistáktól kell tartani, ennél sokkal többről van szó. A Sassuolo a hetedik a bajnokságban, alig 5 pontra vannak tőlünk és alig várják, hogy még közelebb kerüljenek. Azt mondtam rájuk, hogy „kiscsapat”, de ez csak egy álca, valójában a Sassuolo nagyon jó csapat, nagy szakértelemmel, körültekintéssel és komoly beruházásokkal hozták létre. Squinzi elnök úr nem titkolja az ambícióit és eddig a csapata igazolta őt. Ráadásul a Sassuolo imádja a nagy meccseket, minél nagyobb az ellenfél, annál jobban játszanak. Ha csak a táblázaton előttük lévő csapatok elleni eredményeket néznénk, a Sassuolo az elsők között lenne.

politano-pellegrini

Politano és Pellegrini, a Rómából a Sassuolóba

Di Francesco mester pedig nem felejtette el a Rómában játékosként töltött éveit, látszólag remekül ötvözte a két legmeghatározóbb római mestere, Capello és Zeman játékának a jellemzőit, anélkül hogy vakon ragaszkodna bármelyikhez. Például a Sassuolo mostanában 4-3-3-ban nyomja, ugyanakkor nem követi vakon az összes „zemani” elvet, elmarad a vidám védekező fázis és a támadójáték vak erőltetése. Ha azt nézzük, ahogy a Sassuolo alkalmazkodik az ellenfelek játékához, akár meccs közben is, Di Francesco sokkal közelebb áll Capello pragmatizmusához, mint a támadó foci cseh messiásához.

Az is Capellót idézi, ahogy Di Francesco megbízható és tapasztalt játékosokat választott bizonyos posztokra (annak ellenére, hogy látszólag a Sassuolo elsősorban a fiatal tehetségekre épít, ahogy azt Sensi és Trotta leigazolása is mutatja). Ezzel el is jutottunk a kezdőhöz, a kapuban ott van Consigli, az Atalantából vett kapus nemcsak technikailag, de a személyiség szempontjából is kiváló igazolásnak bizonyult. A védelem közepén Cannavaro „ügyetlenebb öccsét” nem kell nagyon bemutatni, neki sosem lesz aranylabdája, még véletlenül se mint a bátyjának, de egy Sassuolonak tökéletes választás. De ott van Acerbi is, aki legyőzte a súlyos betegségét és újra azon a szinten játszik, ami miatt anno a Milan is kiválasztotta. Nem véletlen, hogy amikor Spalletti megérkezett Rómába, állítólag Acerbi volt az egyik jelöltje a bizonytalan védelmünk megerősítésére.

eusebio pici

Eusebio Di Francesco: „Taxi!”

A védelem szélein minden bizonnyal Vrsaljko és Peluso fognak játszani, jobbra a horvát szélső fut mint a gép, jó érzékkel védekezik és remek beadásai vannak, a neve már ott van több nagyobb klub bevásárló listáján. Peluso viszont sokkal inkább védekező játékos, annyira, hogy képes baloldalt játszani egy hármas védelemben is, ő ugyebár a Juventusból jött, mennyire lehet rossz? Segítek, semennyire. Ja és Lazio nevelés, csak hogy még „rokonszenvesebb” legyen nekünk.

A középpályán a csapat metronómja, az ikon, a szimbólum, aki végigcsinálta az utazást a C2-ből a Serie A-ba, Magnanelli. Missiroli „szerencsére” egy sérüléssel bajlódik, úgyhogy valószínűleg Duncan, az Inter iskolájából érkezett ghánai és a mi egykori fiatal Pellegrinink alkotják majd a középpálya többi részét.

201305111905-800-curva_sassuolo

A Sassuolo curvája, mert nekik is van ám, nekik van csak igazán (minden összecsengés magyar szavakkal és kifejezésekkel kizárólag a véletlen műve)

A támadó trió kiválasztásában Di Francesco gyakran szokott változtatni, de balra valószínű Sansone játéka, hogy kihasználják a bemozdulásait és a szabadrúgásait. Jobbra minden bizonnyal Berardi fog játszani, aki úgy volt, hogy a Sassuolo sztárja lesz, de akinek már volt az ideinél jobb szezonja is, főleg ami a lapokat illeti. A harmadik csatár attól függ, hogy Di Francesco mit szeretne, ha egy mozgékony, technikás csatárt választ, akkor valószínűleg Defrel fog kezdeni, ha a fizikai erőre helyezi a hangsúlyt, akkor viszont Fascinellinek kéne játszani. De az sem lenne meglepő, ha a frissen igazolt Trotta játszana, akinek a kegyeiért a Frosinone is versenyzett, de végül a Sassuolóban kötött ki, egyesek szerint a Juve segítségével, mert köztudott, hogy a Sassuolo és a zebrák kiváló kapcsolatokat ápolnak, csak hogy az egész klub még „rokonszenvesebb” legyen nekünk .

Itt egy tipp a Sassuolo kezdőjére (4-3-3): Consigli; Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso; Pellegrini, Magnanelli, Duncan; Berardi, Falcinelli, Sansone.

amikor nyertunk ott

Amikor szépen elvertük őket otthon, csak miheztartás végett

Közben nálunk meg sérülnek a focisták, kisárgulnak a védők, mister Spalletti meg tovább tanítgatja a taktikáját, a Frosinone elleni sikertől fellelkesült fiainknak. A még alakuló félben lévő, Spalletti féle új Roma esetében nehéz megjósolni, hogy ki fog pályára lépni. Pontosabban nem is annyira a játékosok személye a kérdés, a kiállítások és sérülések miatt sajnos ezt nagyjából tudni lehet, amit nehezebb megjósolni az a taktikai hadrend, amiben játszani fogunk. A mai sajtótájékoztatón Spalletti 4 védőről beszélt, pontosabban három és félről, mert szerinte nem lehetünk túl merevek a taktikában, ez alapján azért már egyszerűbb tippelni.

Manolas kisárgult, ami óriási csapás, mert az idén a görög volt a kevés biztos pontok egyike, szinte az egyetlen a védelmünkben. Dzeko, Totti, Torosidis és Iago Falque sérültek, nem fognak játszani. Florenzi viszont állítólag megpróbál ott lenni, csak óvatosan, mondom én, nehogy kidőljön egy pár hónapra a nagy igyekezetben.

zukapici

Zukanovic megint játszani fog

Spalletti sajtótájékoztatója alapján valószínű, hogy El Shaarawy és Zukanovic megint kezdeni fognak, nem mintha amúgy sok alternatívájuk lenne. Valószínű az is, hogy Maicon is kezdeni fog, az alternatívája Florenzi lehet, akkor viszont Sadiqnak kéne kezdenie elől.

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is, ezúttal 4 védővel, mert higgyünk Spalletti mesternek, akkor is ha esetleg csak taktikázott és füllentett a sajtótájékoztatón (4-3-3): Szczesny; Maicon, Rüdiger, De Rossi, Zukanovic; Pjanic, Keita, Nainggolan; Florenzi, Salah, El Shaarawy.

elsha gol

A Fáraó is játszik majd, reméljük újra így fog örülni

Gondolom elnézve ezt a kezdőt, akkor is ha csak egy tipp, mindenki számára egyértelmű, hogy a Roma most nincs a legjobb helyzetben. A Sassuolo nagyon rossz ellenfél és nagyon rosszkor megyünk hozzájuk. A Mapei Stadium amúgy sem lenne egy egyszerű kirándulás, de mi még csak most próbáljuk kitalálni, hogy mik vagyunk, Spalletti most próbálja beleverni az elképzeléseit a fejekbe és frissen igazolt játékosok is vannak, akik egy hete még abban sem lehettek biztosak, hogy a Rómába fognak igazolni. És ha mindez nem lenne elég, akkor sorra lesérült egy csomó játékosunk is, csak hogy semmi se legyen egyszerű. Nem fogunk unatkozni hiába szónak mellettünk a fogadóirodák oddszai.

Ettől függetlenül nyerni kell, mert mindenki nyerni akar, Spallettitől kezdve, a játékosokon át, le egészen az utolsó szurkolóig. Ez a Roma nem engedheti meg magának, hogy ne nyerjen, elég volt a felemás eredményekből és az alibikből. Itt az ideje, hogy képletesen odacsapjunk az asztalra és egyenesbe tegyük ezt a tré szezont.

Szóval kedd este 20:40-kor Sassuolo-Roma (élő közvetítés a Digi Sport 3-on), addig is forza Roma mindenkinek!