Reszkess Juve, jövünk!

Amikor ősszel, a második fordulóban Roma-Juventus bajnokit rendeztek kicsit másképp álltak a csapatok. Garcia harmadik idényébe vágott bele, addigi legerősebb keretével, még a Juve éppen jelentős távozóit (Tevez, Vidal, Pirlo) próbálta pótolni. Ma ez már teljesen máshogy néz ki, Allegri megtalálta a megoldó kulcsot, míg Garcia munkanélküli lett. Dzeko akkor még gólt tudott szerezni, azóta viszont nem. Hogy mi sülhet ki ebből a vasárnap esti „rangadóból” igen nehéz lenne előre megjósolni. Racionálisan nézve sima hazai győzelem lesz, szurkolóként reménykedve viszont bíznunk kell abban, hogy minden sorozat megszakad egyszer!

Dzeko akció gólja, bizony
Dzeko akció gólja, bizony

Vasárnap, vendégként pályára lépő rómaiak emberemlékezet óta nem nyertek idegenben mérkőzést. Ellenben a Juve zsinórban már a tizenegyedik (11) diadalára készül! (bár a Bajnokok Ligájában becsúsztak vereségek, a bajnokságra igaz a fenti állítás) Nem semmi, akkor ott ősszel, az olasz fővárosban, a lefújást követően nem lett volna szurkoló, aki azt mondja, kora tavaszra, a visszavágóra ekkorát fordul a világ. Pedig megtörtént. Néma kábulatba követjük kedvenceink vergődését és halvány reménysugárként kapaszkodunk régi-új Spallettink ötleteibe.

Majd én megmutatom a helyes irányt!
Majd én megmutatom a helyes irányt!

Hogy mi változott, nehéz lenne egy posztban megfogalmazni. Maradjunk a száraz tényeknél, 2015. augusztus 30-án két piros lap és három gól jellemezte a mérkőzést, Pjanic és Dzeko találatára Dybala válaszolt, de a három pont Rómában maradt. Ha nem tévedek a bosnyák duó magasabbik fele, azóta nem szerzett akciógólt! Döbbenet. Középpályás honfitársa szintén rászürkült a csapatára, és mára hét (7) pontnyi a torinóiak előnye.  Persze reagált a fővárosi vezetés erre a minősíthetetlen rángatózásra, és menesztette francia trénerét, sőt reaktiválta régi kedvencünket, utolsó sikeredzőnket, Spallettit. Hogy miért írom ezt le újra és újra? Mert csak ebben az egy dologban vagyok hajlandó hinni. Mármint abban, hogy a kopasz kitalál/kitalált valamit, és vasárnap két vállra fektetjük az Öreg Hölgyet.

Nem kell hangsúlyozni milyen lélektani lökést adhatna mindez. Nyilván a bajnoki címről dédelgetett álmaink már régen szerte foszlottak, de azért jövőre sem ártana a nívósabb nemzetközi kupában indulni, és ehhez írd és mond a második helyre kellene visszakapaszkodni. Persze tudom, a bronzérmes is játszhat selejtezőt, de ezzel talán még várjunk. Maradjunk annyiban, hogy ezt a pozíciót pont a Juve bitorolja, ezért nem is kell jobb lehetőség a közelítésre.

A Verona elleni meccs legjobbja
A Verona elleni meccs legjobbja

Ha azt próbálom kutatni, mi lehet, ami az AS Roma mellett szólhat, hát nem túl sok okosat tudok feltárni. Egy dolog viszont igaz, most a legkevésbé sem kiszámítható a Farkasok játéka. Hiszen Spalletti éppen képére formálja csapatát, azaz Allegri sokra nem megy az elmúlt hetekben látott Roma meccsekkel, más irányból kell közelítsen. Hogy aztán Spalletti következetesen megy majd a maga útján, vagy épp vasárnapra egy soron kívüli, védekező felfogású taktikát dolgoz majd ki, azt nem tudjuk előre. Mindenesetre ezen meglepődnénk rendesen. Egyszerűen nem jellemző az olasz szakember mentalitására az ilyen hozzáállás.

A magam részéről nem mennék bele személyi találgatásokba a kezdőt illetően. Castan vélhetően már nem lesz a keret tagja, de rajta kívül nagyjából mindenki bevethető. Ez egy szerencsés helyzet, amit szintén meg kell lovagolni. Véleményem szerint ez a mérkőzés nagyon fontos mérföldkő lesz az idei szezonra nézve, ha vasárnap sikerül egy önbizalom növelő eredményt elérni, akkor felfelé fog ívelni a bajnokság második fele, amennyiben nem, akkor valamivel több időre lesz szükség. Ebben a negatívabb esetben viszont komolyan át kell formálni a nyári terveket, és újabb jövőképet kell festeni a szurkolók, játékosok elé!

Vasárnap, 20.45 – DigiSport 1