Konferencia Liga döntő: Roma – Feyenoord

Az AS Roma egy európai kupa döntőjében fog szerepelni. Ilyet nagyon sokan nem éltünk még meg, hiszen 31 év után fordul ez elő újra, Ez a döntő ráadásul egy új kupasorozatban lesz, aminek ez az első szezonja, van tehát esélye a Roma-nak elhódítani ezt a trófeát és bekerülni a torténelemkönyvekbe mint a sorozat első győztese. A döntő Tiranában lesz a holland Feyenoord ellen és már most felfokozott meccshangulat van a városban, ami nem meglepő, tekintve, hogy Albániában nemzeti ünnepet rendeltek el a focimeccs miatt!

A Roma öltözője Albániában

Lassan másfél éve volt, hogy írtam a Konferencia Ligáról egy bemutatót a blogon. Akkor azt éreztem, hogy ez egy újabb pénzügyi elszakítása a rendszeres BL résztvevő csapatoknak az összes többitől, de az első évet végén úgy látom, hogy meglepően sikeres lett az átalakítást. Az Európa Liga határozottan érdekesebb lett, korábbi szerepét a csoportkörre nézve átvette a Konferencia Liga, de a kieséses szakasz során kiegyenlítődtek az erőviszonyok és nem volt már nagy különbség a két sorozat között. A BL mellett be tudtak vonni még egy adag csapatot akik általában nincsenek az európai élvonalban, ennek köszönhetően láthattunk óriási hangulatot Frankfurtban, Marseille-ben, és természetesen most Rómában és Rotterdamban. A tavalyi bemutató cikkben ami viszont helytálló az az, hogy az UEFA milyen színvonaltan munkát végez. A sorozat annyira jól sikerült, hogy az még őket is váratlanul érte. Ez leginkább abból látszik, hogy teljesen elméretezték a döntő helyszínét. Az egyébként kifejezetten szép tiranai arénába 20 ezer ember fér be, miközben a sorozatban az első meccsünkön, Trabzonban, a Trabzonspor ellen már 13 ezer ember volt kint egy selejtezőn, az elődőntőben Rómában pedig már 70 ezer fő nézte a Leicester elleni visszavágót. Természetesen a Feyenoord esetében is több tízezren utaz(ná)nak a csapattal, de nem tudok elképzelni olyan európai csapatot amelyik reálisan bejutna egy ilyen sorozat döntőjébe és ne utazna el bárhova legalább 20 ezer szurkolója.

Helyszín szemle

Mindenesetre ez már az UEFA baja, a csapatok próbálták kezelni a helyzetet, Rómában és Feyenoordban is közös meccsnézés lesz a stadionban ahol nagyjából 50-50 ezer ember követi majd kivetítőn az eseményeket. A Roma a bérletes szurkolóknak ingyen osztotta szét a nekik járó 3-4 ezer szurkolói jegyet és mindannyian bízunk benne, hogy az olaszokkal jó viszonyt ápoló albánok és a várhatóan jegyhez jutó szurkolók azért olyan hangulatot varázsolnak majd ami támogatja a pályaválasztó csapatot.

Arról nem is beszélve, hogy az albánok és a hollandok között van némi „szakmai ellentét”

Térjünk rá először az ellenfélre. A sorozatban a kieséses szakaszig négy holland csapat is eljutott, jól feküdt nekik ez a kupa. A legtovább a bajnoki bronzérmes, rotterdami egyesület ment közülük. Ők már tavaly júliusban kezdték a sorozatot, a második selejtezőkörben. A csoportba a koszovói Drita, svájci Luzern és a svéd Elfsborg legyőzésével vezetett az utuk. A csoportban veretlenül lettek elsők a „halálcsoportban” a Slavia Praha, Union Berlin, Maccabi Haifa hármas előtt. Ezután a Partizan Belgrad, újra a Slavia Praha és végül a Marseille voltak az ellenfeleik. Edzőjük Arne Slot, akinek a Feyenoord mindössze a második csapata: előtte az AZ Alkmaart edzette másfél évig, ahol klubrekordot állított be meccsenként szerzett pontátlaggal, de mivel már év közben leszerződött a Feyenoord-hoz a következő szezonra, kirúgták onnan. Ezután gyakorlatilag helyet cserélt a két csapat: tavaly az AZ Alkmaar harmadik, idén ötödik, tavaly a Feyenoord ötödik, idén harmadik lett. Ráadásul Slot még a pontátlagot is tökéletesen hozza: mind az AZ-s idejében, mind a Feyenoord-nál 2.11 volt ez a mutató. Náluk a bajnokságban a helyezés már pár fordulóval ezelőtt eldőlt, ők május 15-én játszották az utolsó meccsüket, akkor kikaptak otthon a Twente ellen.

Az ellenfél a helyszínen edz

Rá tudtak tehát pihenni a találkozóra, gyakorlatilag hiányzók nélkül érkeznek majd. A csapat fő veszélyforrása a nigériai válogatott, Dessers aki 10 gólt szerzett a kiírásban (és 20-at az egész szezonban), eggyel többet mint nálunk Abraham. A legértékesebb játékosuk Sinisterra, aki a bal szélen játszik támadóként. Ő 4 assistot adott eddig a Konferencia Ligában, ebben Karsdorppal versenyeznek, akivel közösen vezetik ezt a tabellát. Azonban figyelemre méltóbb, hogy a teljes szezonban 23 gól és 14 gólpassz van a neve melett. A támadó középpályás, Til 21 gólt és 5 assistot szerzett, míg a másik csatár, Linssen 17 gólnál és 10 gólpassznál jár. Komoly támadóerőt képvisel tehát a csapat.

A két együttes közös múltjában két érdekesebb közös pont van. Az egyik egy 2015-ben játszott Európa Liga mérkőzés, ami leginkább a rotterdami szurkolók pusztítása miatt volt érdekes: több milliós károkat okoztak a Spanyol lépcső környékén, de a visszavágót is félbe kellett szakítani, mert Gervinhot egy óriási felfújható banánnal dobták meg, majd amikor nem tetszett nekik az eredmény akkor már dobáltak mindent amit találtak, aprót, öngyújtót stb. Amikor elfogyott a muníció akkor visszamehetett a két csapat a pályára és nyert a Roma 1-2-re. Azonban a párosításban ott volt a másik közös pont is. Az első meccsen a jobbhátvéd, Wilkshire a 30. perc körül megsérült és le kellett cserélni. Helyette az első szezonját a felnőtt csapatban töltő, 20 éves Karsdorp állt be, aki onnantól a szezon összes többi meccsén kezdő volt. Utána pár évvel megérkezett a Roma-hoz, visszatért még egyszer kölcsönbe és most nevelőegyesülete ellen fog döntőt játszani. Reméljük hasonló színvonalat produkálva mint a mi volt játékosaink szoktak ellenünk!

Bő hét évvel ezelőtt

A Roma környékén persze óriási a készülődés. Mourinho a Torino elleni meccs után azért nem tartott sajtótájékoztatót, mert „készülni kell a döntőre, eddig semmit nem tanulmányoztuk a Feyenoord-ot”. Jose minden alkalmat megragad, ha ki lehet hagyni egy sajtótájékoztatót és nagyon profin kommunikál mindig, nekem ez a kis szösszenet is nagyon szórakoztató volt. A játékosok is nagyon készülnek, Mancini és Pellegrini is azt nyilatkozta, hogy ez lesz eddigi karrierjük legfontosabb meccse. Mourinho-t is megkérdezték sok mindenről, körbeudvarolta a házigazdákat akik már így is örömmel köszöntötték a csapatot, és beszélt arról, hogy egy döntőre milyen felkészülni, hogy elégedett a csapatban tapasztalt feszültséggel és izgalommal. Mkhitaryan-ról kiderült, hogy az utolsó, könnyű edzést végezte a csapattal és ez alapján azt mondta, hogy fogja tudni vállalni a játékot. Zalewski kapcsán azt mondta, hogy egy 20 éves srácnak majdnem mindegy, hogy hol kap lehetőséget, ha kap akkor játszania kell. Spinazzola pedig azért játszott a szezon utolsó pár meccsén, hogy most ő is rendelkezésünkre álljon ami így is lesz. Viszonylag sokat ködösített tehát a kezdő körül, nem tudni, hogy az elérhető, de jobb-rosszabb állapotban lévő játékosok közül kiket választ majd a portugál edző.

Római hangulat Tiranában

Amikor bejutottunk a döntőbe akkor úgy voltam vele, hogy ez mindenképpen megérdemel egy saját felvezetőt. Most viszont úgy érzem, hogy kár is tovább hozni a statisztikákat, a csapat történetéből a korábbi döntőket és hogy milyen régen voltak, mivel nem nagyon kell hangulatot csinálni a meccshez senkinek. A Roma nem az a csapat amelyik minden évben számolja, hogy aktuálisan hány trófeát gyűjtött be, nálunk ezt max elnökönként lehet értelmezhetően számolgatni. Az európai siker pedig pláne nem közeli ismerős a romanista szurkolóknak, úgyhogy szerintem mindenki érzi a meccs súlyát és kellő izgalmat és várakozást érez. Lehet nézegetni Rómából és Tiranából a képeket, videókat hangolódásképpen, sokkal többet fog érni mint pár bekezdés. Úgyhogy az első Konferencia Liga döntő elé nem marad más, csak az hogy Forza Roma!