Elődöntőben vagyunk! Már megint!

Csütörtök este a Roma 4-0-ra legyőzte a Bodo/Glimtet, a Konferencia Liga negyeddöntőjének a visszavágóján. Abraham és Zaniolo lőtték a gólokat, az utóbbi egy klasszikus mesterhármast szerzett. Ezzel az eredménnyel, a Roma összesítésben 5-2-re megnyerte a negyeddöntőt és bejutott a Konferencia Liga elődöntőjébe.

Papíron ez az eredmény nem is lenne annyira meglepő, ha figyelembe vesszük az óriási különbséget, megint csak papíron, a két klub között. De csak papíron, mert csütörtökig a pálya egészen mást mondott mint a „papír”. Figyelembe kell venni az előzményeket is, a történelmi léptékű, 6-1-es vereséget a csoportkörben, a dicstelen döntetlent a római meccsen, végül, de nem utolsó sorban, az alig egy héttel korábban elszenvedett 2-1-es vereséget Norvégiában, a negyeddöntő első meccsén.

Tehát volt miért törleszteni és a Roma ezúttal végre nem okozott csalódást, parádésan helyre tette a norvég riválisokat. A Bodonak ezúttal momentumai se nagyon voltak, ha valaki nem látta meccset azt hihetné, hogy túlzás, de a Bodo tulajdonképpen olcsón megúszta a 4-0-val. A Roma az első pillanattól kezdve megmutatta a különbséget a norvég bajnok és az igazi Roma között. Már az 5. percben megszületett a Roma vezető gólja, Zaniolo lövése kipattant Haikin kapusról, Abraham helyezkedett a legjobban és a hálóba küldte a labdát.

A gól után semmi sem változott, továbbra is a hazai csapat dominált és sorra jöttek a próbálkozások, Mkhitaryannal, Abrahammel, Zanioloval, Pellegrinivel, közben, ismétlem önmagam, de a Bodonak momentumai se voltak. Aztán a 23. perben megjött a második gól, egy csodálatos akció végén. Sokan szeretik kritizálni Mourinhót, hogy „a csapatai nem szoktak szépen játszani”. Ezeknek a kritikusoknak meg kell mutatni ezt a gólt: 5 labdaérintés, Smalling, Mkhitaryan, Cristante, Abraham és Pellegrini, majd Zaniolo befejezése. Lenyűgöző volt! A norvég „barátaink” hiába keresték a labdát.

Zaniolo öröme határtalan volt, végre gólt szerzett az Olimpicóban és a gát átszakadt. Alig 5 perccel később jött Zaniolo második gólja, ezúttal egy másik fiatal tehetség közreműködésével. A Bodo szögletéből Zalewski szerzett labdát, félelmetes sebességgel megindult a bal szélen és kiosztott egy tökéletes gólpasszt Zaniolonak, aki hanyag eleganciával emelte át a norvégok kapusa fölött a hálóba a labdát.

Itt nagyjából minden el is dőlt, egy félóra elég volt, hogy a Roma lerendezze a Bodót. Ironikus, hogy a Bodo Formelloban, a Lazio edzőközpontjában készült a meccsre és tényleg eltanulhattak valamit a madarászoktól, mert a félidőben ugyanúgy 3-0-ás verésre álltak, mint az unokatesóink a derbin. Vagy lehet, hogy Formelloban van valami a csapvízben? Ez is egy olyan rejtély, aminek a megfejtésére senki sem kíváncsi.

De a meccsnek még nem volt vége, még hátravolt a második félidő. Zaniolo ennek csak örült, mert a 49. percben megszerezte a klasszikus mesterhármasa harmadik gólját is, ezúttal Cristante mélységi indításából, könnyedén megverte a boldogtalan Hoibraatent és erőből bevágta a Roma negyedik gólját. Ezek után a Roma már nem nagyon akart semmit a meccstől, az 59. percben Mourinho lecserélte a fáradt de elégedett Zaniolót (Felix jött a helyére) és az Olimpico közönsége állva tapsolta meg a játékos produkcióját. Itt kell megjegyezni, hogy a norvég szurkolók is sportszerűen csatlakoztak a tapshoz. A meccs ezek után folydogált tovább, különösebb izgalmak nélkül. A bíró 4 perc hosszabbítás után le is fújta, nyugodtan megspórolhatta volna mindenkinek azt a 4 percet is.

Tehát végre lerendeztük a Bodót. Végre! Nem voltak túl kedves ellenfelek, a nagy hangú nyilatkozatokkal, a meccs utáni pofozkodással, a hógolyó dobálásokkal. Mourinho például látszólag kimondottan rühelli őket! Láttátok a sajtótájékoztatót? Szinte nem is volt hajlandó válaszolni a norvég újságírók kérdéseire, többször levette a fejhallgatóját, vagyis „kikapcsolta” a tolmácsot. Ettől függetlenül, kijár nekik a tisztelet, párszor alaposan helyre tettek minket, azon a vacak műfüves pályájukon és a csoportkörben még az Olimpicóban is megállítottak minket. De ahogy Abraham is mondta a meccs után: „Rómában nincsenek hógolyók!” Most következik a Konferencia Liga elődöntője és a Leicester. Ranieri mester már megmondta, hogy alig várja a meccseket és természetesen nagyon fog szurkolni a Rómának, mert a romanista szurkolók már csak ilyenek.

Apropó szurkolók, a Rómának vannak a világ legjobb szurkolói! A romanisták megtöltötték az Olimpicót és lenyűgöző látványt nyújtottak, olyan ellenfelek ellen mint a Salernitana és a Bodo. Rekord ütemben fogynak a jegyek a Leicester ellen is. Ennyit arról, hogy a romanista szurkolók megosztottak lennének. A napokban Júlio César, az Inter egykori kiváló kapusa, a Rómát a Flamengóhoz hasonlította, azt nyilatkozta, hogy „A Roma a nép csapata, csak egyszer szeretnék ott játszani, hogy halljam a szurkolóik hangját.” Ehhez nincs mit hozzátenni, Júlio César nagyjából mindent elmondott.

De a Konferencia Liga egyelőre már a múlté, most következik a bajnokság 33-ik fordulója, méghozzá egy húsvéti rangadóval a Napoli ellen és borítékolható, hogy lesznek izgalmak bőven. Ráadásul a Maradonában fogunk játszani és az ő szurkolóik se viccelnek, ők is szeretik hallatni a hangjukat. Ott lesznek a régi ismerőseink is, ott lesz például a „Húgyos” Mertens, aki élő bizonyítéka a „csalánba nem üt a mennykő” közmondásnak, már 34 éves a nyavalyás és még mindig ott rontja a levegőt.

Ott lesz a mi „néhai” kopasz barátunk, Spalletti mester is, aki anno futva szaladt az Interbe, egy szép kövér fizetési csekk és az interista pedigré kedvéért, miután korábban a Roma felvette a munka és tisztességes ajánlatok nélkül tengődő mesteredzőt, aki előtte könnyes szemekkel mesélte, hogy milyen sokat jelent neki a Roma. Azt hitte, hogy elég felvenni egy fekete csíkos mezt és majd ő is egy „top edző” lesz. Végül mit is nyert az Interrel? Megvan: tapasztalatokat. Az idén, két évnyi szünet után, megtalálta őt a Napoli. Vajon majd őket is ejteni fogja egy kövérebb fizetés, vagy egy fekete csíkos mez kedvéért? Nehéz ügy, a „juvemilaninter” kispadjai egyelőre foglaltnak tűnnek. A végén a kopasz még ott ragad Nápolyban huzamosabb időre.

Igen, könnyen lehet, hogy ott akarják majd tartani, mert a kopasz egyelőre remekül teljesít a nápolyiak kispadján. A Napoli versenyben van a bajnoki címért! A harmadik helyen tanyáznak, 66 ponttal, 58 szerzett góllal a harmadik leggólerősebb alakulat és 26 bekapott góllal övék volt a második legjobb védelem a forduló előtt. Viszont az utolsó meccsüket elvesztették, otthon kaptak ki 3-2-re a Fiorentinától, ezzel picit leszakadtak az Interről és a Milanról, ami nem tudom, hogy mit jelent, jelent-e bármit, a Roma elleni meccs szempontjából.

Ha a pillanatnyi formát nézzük, az elmúlt 11 fordulóban a Roma volt a legerősebb csapat a Serie A-ban, 25 pontot szerzett, 7 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség. De ott a Napoli is, az elmúlt 11 meccsen mindössze kétszer kaptak ki és szereztek 23 pontot. Az is hozzátartozik, hogy a Roma az idén nem túl acélos idegenben, csak 23 pontot szerzett, ami csak egy 1,53 pontos átlagra elég. Ha az edzőket nézzük, Spalletti még sosem nyert Mourinho ellen, 5-ször találkoztak, 3-szor nyert a portugál és 2-szer született döntetlen. A kopasznak nem túl jó a mérlege a Roma ellen sem, 20-szor találkozott a fővárosiakkal, ebből 9 vereség, 7 döntetlen és mindössze 4 győzelem. Mourinho meg 5-ször találkozott a Napolival, ebből 2 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség.

Ha a csapatokat nézzük, a Napoliban mindenki bevethető, Di Lorenzón kívül, aki még egy térdsérüléssel bajlódik. Anguissa ismét bevethető, miután letöltötte az eltiltását és az is lehet, hogy kiszorítja Zielinskit a kezdőből, aki az elmúlt fordulókban nem volt túl jó formában. A középpályára Ruizt jósolják, Lobotka mellé. Elől Osimhen, Insigne kapitány és valószínűleg Politano támogatásával, Lozanót és a „Húgyos” Mertenst a kispadra jósolják. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Napoli (4-3-3): Ospina; Zanoli, Rrahmani, Koulibaly, Mario Rui; Ruiz, Lobotka, Zielinski; Politano, Osimhen, Insigne.

Nálunk elméletileg mindenki bevethető. Mancini térde is jól van és Pellegrini is rendelkezésre áll, a kapitány összeszedett egy kisebb sérülést a Bodo ellen, de állítólag ott lesz Nápolyban. A szélekre a szokásos Karsdorp és Zalewski játékát jósolják, Vina elméletileg a kispadról fog indulni. Elől az Abraham-Zaniolo duóra számíthatunk, miután mindkettőjüket lecserélték csütörtökön, kisebb izompanaszok miatt. A kispadon, Oliveira és Veretout mellett, ott lehet végre Spinazzola is, bár a játéka természetesen még nem túl valószínű. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-5-2): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Pellegrini, Cristante, Mkhitaryan, Zalewski; Zaniolo, Abraham.

Nem mi vagyunk a meccs esélyesei! Nagyon nem! A Napoli az idén sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, szinte minden szempontból. A fogadóirodák oddszai is elsöprő nápolyi fölényt mutatnak. Nem meglepő, a Napoli a bajnoki címért küzd, a Roma meg az európai kupaszereplést jelentő helyezésekért. Ráadásul mi csütörtökön is játszottunk, őket meg ugyebár már kiverték Európából. De ahogy Mourinho mondta, lehet, hogy a Napoli bajnokságot szeretne nyerni, mi viszont legalább annyira szeretnénk odaérni Európába! Nem fogjuk hagyni magunkat, legalábbis a szándék megvan a Roma részéről, hogy tönkretegye a Napoli bajnoki álmait.

Itt be is fejezem a posztot, hétfő este hétkor Napoli-Roma, a „Derby del Sole” (élő közvetítés 18:45 Sport1) és forza Roma mindenkinek!