Nagy nehezen

Nagy nehezen vertük az utolsó helyezettet hazai pályán, de végül csak sikerült. Rossz volt azért nézni. Szerencsére most egy könnyebb meccs következik, a Bodo/Glimt igazán nem jelenthet problémát.

Carles Pérez: "I'm here whenever the coach needs me." — RomaPress.net

Az utolsó helyezett Salernitanát fogadtuk vasárnap, akik legutóbb II. Erzsébet koronázási ünnepsége előtti hétvégén tudtak nyerni, a Veronát verték meg január 9-én, és az utolsó bentmaradó Cagliaritól is reménytelenül messze, 9 pontra vannak lemaradva a sereghajtó helyen. Na hát ehhez képest egyáltalán nem álltunk messze attól, hogy beégjünk.

Pellegrini hiányzott, mivel nagyon taktikusan kisárgázta magát az előző fordulóban, hogy ne a Napoli ellen kelljen a kilátóról nézni a meccset, de ez abszolút meg is látszott a csapaton. Valamire való helyzetbe bőven a második félidő derekán sikerült kerülni, már hátrányban. Abraham mögött Afena-Gyan és Mkhitaryan voltak támadók, valamint El Shaarawy kapta a baloldali szárnyvédő szerepét, igen érdekes felállás volt tehát, alapvetően négy támadóval, középen Cristantéval és Oliveirával, és hát nem is mondhatnánk, hogy különösebben működött. Nagyon hiányzott Pellegrini esze a pályáról, és talán Afena-Gyantól is többet várunk, mint amennyire egyelőre képes.

Ha megnézzük a meccs eredményét xG mutató alapján, akkor e tekintetben 1,96-0,54-re nyert a Roma, tehát olyan nagy probléma nem volt. És valóban, egy-két idegesítő dolog volt inkább, amin javítani kellene. Egyrészt, a Roma nem szarhat le ennyire mérkőzést. A Salernitana ellen sem. De igazából senki ellen sem, mert Mourinhónak nem áll annyira jól, ha az eredmény után kell menni. Másrészt, olyan dolgokat engedtünk időnként a vendégeknek, hogy csak egy Sampdoria például már simán ki tudná használni. Éderson kétszer futott el olyan könnyen Cristante mellett, mintha a kapitány ott se lett volna. Egyszer ő lőtte rá messziről, másodjára meg Djuricsot hozta helyzetbe, és ha csak az egyiket benézi Patricio, akkor égtünk volna, mint az olajos rongy. Vagy ott van a gól, amit kaptunk. Ezt a sorfalba bikázta volna Radovanovics, ha a helyükön maradnak. Ennyit kellett volna tenni.

Ezzel szemben igazán helyzetet alig tudtunk kidolgozni, azokat is Zanilo és Gyan elpuskázták. Perez gólja egyértelműen a spanyolt dicséri, az egy fantasztikus lövés volt, míg a győztes gól egy pontrúgás után született. Több, mint 40%-át a góljainknak így szerezzük. Egyébként a Roma van a legjobb formában az utolsó 10 fordulóban, ha így folytatjuk, jövőre az Európa Ligában indulhatnánk, a BL-ről nem érdemes álmodozni.

Másik útja az EL-nek, ha végre talán egyszer sikerülne legyőzni a norvégokat. Magam részéről semmi jót nem várok. Nem mondom, hogy nem látok rá esélyt, hogy nyerjen a Roma, inkább azt mondom, hogy nem látok rá esélyt, hogy jól is nézzen ki a játék. Mert ha a múlt hetiből indulunk ki, hát az baromi kellemetlen volt.

Meg kell hagyni, már így is ciki, amit eddig a norvégokkal leműveltünk, de ha ellenük esünk ki, ami nagyon benne van a pakliban, az vállalhatatlan lesz. Mourinho elég magabiztosan és lelkesítően nyilatkozott, azt mondta, pont az ellenkezőjét gondolja a kispadról, mint a csoportmeccsen, van hat különböző profilú játékos, akiket be tud vetni. A legjobb csapat fog nyerni, és azok mi vagyunk, mondta. Tény, hogy most igazi füvön játszik a Roma, így az az agresszivitása is csekélyebb lehet a norvégoknak, ami ellen nem nagyon volt ellenszerünk múlt héten. Viszont ha itt is úgy szétfutnak minket, akkor nem sok jót jósolok.

Ne felejtsük el, hátrányból indulunk, az eredmény után kell menni, így kettőzött erővel kell figyelni hátul is. Arra van a legnagyobb esély, hogy a derbin szereplő kezdő lép pályára, Abraham mögött Pellegrini és Mkhitaryan. Én azt gondolom, hogy ez most fontosabb meccs, mint a Napoli elleni, mert baromi kínos lenne kiesni. Csütörtök este kilenctől rajtunk a világ szeme. Már azokéi, akik nézik ezt a sorozatot.