Egy kis felvezetés a Sampdoria elé

Vasárnap este hatkor a Roma Genovában fog játszani, a Marassiban, a Sampdoria ellen, a Serie A 31-ik fordulójában.

Túl vagyunk a válogatott szüneten, folytatódik a pontvadászat és a Roma ellenfele ezúttal a Sampdoria lesz. Valójában egy elég kemény „tour de force” veszi most kezdetét, a hajrához közeledik a bajnokság és ott van még a Konferencia liga is, amiben a Bodo ellen jóvá kéne tenni (már amennyire egyáltalában lehetséges) a Norvégiában elszenvedett szégyenteljes vereséget. Nagyjából végleg el is fognak dőlni a még nyitva lévő kérdések, egyben a következő szezont is nagyban befolyásolják majd az elkövetkező hónap eredményei.

De térjünk vissza a Sampdoriához, mit kell most tudni róluk? A Samp az idén a kiesés ellen küzd, januárban pedig komoly átalakuláson esett át és egyes elemzők szerint nem biztos, hogy az átalakulás a javukra vált. Bár tény, hogy az új edzővel a pontátlaguk magasabb lett. Igen, mert elhajtották D’Aversa mestert és visszatért Giampaolo mester a kispadjukra.

Természetesen az idén a Sampdoria körüli fő hír a tulajdonos, Massimo Ferrero letartóztatása volt és minden más történést ennek a fényében kell nézni. December 6-án begyűjtötték a „Viperácskát” és miután eltöltött néhány hetet a joggal hírhedt San Vittore fegyházban, 23-án haza küldték és azóta is házi letartóztatásban van. Milyen érdekes, hogy amikor ezek a milliomosok megdőlnek, akkor egy idő után mindegyik átmegy a „kaptárból”, a házi letartóztatásba… De elkalandoztam, a jelenlegi elnök, Marco Lanna, legfőbb feladata minél hamarabb eladni a klubot.

 „Ferrero takarodj!” A régi szép idők, amikor Ferrero úr legnagyobb gondja az óriásplakátok voltak, amikkel a Samp szurkolók telerakták Genovát.

Ilyen esetekben, a januári átigazolási időszak elsősorban arra szokott szolgálni, hogy szűkítsék a keretet, hogy minél vonzóbbá (értsd olcsóbbá) tegyék a klubot a potenciális vásárlók számára. Amióta az idei szezonban először közzétették a játékosok listáját, azóta nem kevesebb mint 16 focista hagyta el a klubot, ezekből 8 januárban távozott.

Érdekes, hogy a távozók közül,  kivéve a „kerge” Ihattarent (egy tehetség, akit megvett a Juve, azonnal kölcsönadott, de alig 3 nap után szó nélkül otthagyott csapot-papot és nemes egyszerűséggel inkább hazament Hollandiába), nagyjából mindenki megtalálta a helyét. De Paoli, Ciervo, Silva… Mindenki elhelyezkedett és a többség rendszeresen szerepel is.

Az erősítések pedig a takarékosság jegyében érkeztek. Jött például Sensi, kölcsönbe az Interből, aki a sérülése után úgy gondolta, hogy ott majd kiharcolhat magának egy helyet a keretben a katari vb-re, de ez a terv ugyebár több szempontból is dugába dőlt. Jött Conti, ingyen a Milanból, aki 6 hónapos szerződéssel érkezett, azzal a céllal, hogy kiharcoljon magának egy hosszabb szerződést és ez sikerült is neki, aláírt a Samppal 2025-ig. Gratula! Jött a szebb napokat látott Rincon, akinek a kegyeiért anno többek között a Roma és a Juve is vetélkedett, aki most kölcsönbe jött a Torinóból és akinek már úgyis mindegy, mert júniusban úgyis lejár a szerződése. Jött a marokkói Sabiri, az Ascoliból, aki jól illeszkedett be, még gólt is szerzett a Juve ellen (igaz egy kis szerencsével).

A „Régi idők focija” átnyúlik a mába: az elpusztíthatatlan Quagliarella.

Apropó Sabiri, lehet, hogy kezdeni is fog a Roma ellen, a nélkülözhetetlen Caputo mellett, aki a házi gólkirály 9 góllal és a 4-ik a játékpercek alapján. Az „áldozat”, aki esetleg majd ki fog maradni Sabiri kedvéért, az „öreg” Quagliarella lehet, aki a maga 39 évével és 3 idei góljával, csendbe távozni látszik a naplementébe.

Ott van egy másik régi ismerősünk is, a derék Candreva, aki eredetileg Roma szurkoló volt („Totti a bálványom és De Rossi a példaképem…”), de aki aztán megélhetési madarász lett, meg úgy általában a Roma riválisainál váltakozó sikerrel próbált rendszeresen keresztbetenni a Rómának és aki az idén 7 gólnál tart. Ott lenne Gabbiadini is, a maga 6 góljával, de ő belépett a „keresztszalag rend lovagjai” közé és már csak jövőre fogjuk viszontlátni focipályán. Jobbulást neki! Aki viszont talán ott lehet, bár erősen kétséges, az Damsgaard, aki talán az egyik legérdekesebb játékos a keretben. A dán bal szárny és támadó középpályás alig 21 éves és 41 meccs után, 3 gólnál tart a Serie A-ban.

Sarri mester ismét a derbiről nyilatkozott: „A Roma elleni meccs megmagyarázhatatlan…” Majd én segítek! Majd én megmagyarázom: a Roma sokkal jobban játszott!

Amint láthatjuk, ez a gárda most papíron nem tűnik túl acélosnak. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem tűnnek verhetetlennek. Igaz, hogy januárban komoly átalakításon estek át, de azért látva a klub körülményeit, különösen fájdalmas a december 22-én ellenük kiharcolt 1-1-es otthoni döntetlen. Felejtsük el a „juvemilanintert”, elsősorban az ilyen eredmények miatt nem vagyunk feljebb a tabellán! Sittre varrták a tulajt, a fél keret (a jobbik fele) azonnal elkezdett csomagolni és a mi „hős fiaink” otthon nem bírták megverni őket. Na ez a „tragikus”, nem kikapni 4-3-ra a Juvétól! Itt egy tipp a kezdő összeállításukra:

SAMPDORIA 4-3-2-1: Audero; Bereszynski, Yoshida, Colley, Murru; Candreva, Rincon, Thorsby; Sabiri,Sensi; Caputo.

A Rómánál meg zajlanak az események. Veretout például úgy tűnik, hogy végleg kisakkozta magát a kezdőből, de talán az egész keretből is. Félretéve az „elmeháborodott” feleség covid partiját, a napvilágot látott pletykák szerint, heves pénzügyi vitába keveredett a klubbal, az új szerződése kapcsán és állítólag odáig ment, hogy megtagadta a játékot, ha nem sikerül a megelégedésére dűlőre jutni az anyagi kérdésekben. Ilyen vitáknál, mielőtt elhamarkodott ítéletet hoznánk, tanácsos mindkét fél szempontjából  megnézni az ügyet, de ebben az esetben, árulkodó jel, hogy a volt képviselőjével is szakítottak, sőt perben állnak egymással. A Roma a piacra helyezte a játékost és jelenleg egy régi „törzsvásárlónk”, a Marseille a legfőbb érdeklődő, bár állítólag sokkal kevesebbet szeretnének fizetni, mint amiről a Roma álmodik.

Veretout felesége, a covidos cirkusza után, elhagyta a közösségi médiát. Boldog szülinapot! Te „szerencsétlen”!

Vannak jó hírek is, Spinazzola átesett a legújabb orvosi vizsgálaton és a média szerint „óvatos optimizmus” sugárzik Finnországból a visszatérése kapcsán. Egyelőre majd vissza fog térni Rómába és folytatni fogja a klubnál a gyógyulási folyamatot, az előre meghatározott ütemben. Apropó jó hírek, Boniek megdicsérte Zalewskit a derbin mutatott teljesítménye után. Zibi sosem szűkölködött a bókokkal, ha a honfitársairól volt szó, jelek szerint komolyan veszi a lengyel szövetségben betöltött tisztségét és most sem volt kivétel, a Retesportnak nyilatkozta, hogy ha Zalewski továbbra is a kezdőben tud szerepelni, akkor akár a vb szereplés lehetősége sincs kizárva.

Boniek ismét jól megdicsérte a saját felfedezettjét. Nem olyan ez egy picit, mintha önmagát dicsérné?

Az elemzők Zalewskit most is a kezdőbe jósolják, illetve arra számítanak, hogy Mourinho nagyjából meg fogja ismételni az összeállítást, amivel tönkreverte Sarri mester madarászait a városi derbin. Igaz ez a középpályára is, ahol Sérgio Oliveira és Cristante játékára számítanak, kicsivel előttük Mkhitaryannal  és Pellegrinivel. Rossz hír, hogy Zaniolo szereplése kérdéses, pénteken összeszedett egy izomsérülést. Enyhe izomsérülésről lehet olvasni, de a rossz nyelvek szerint ez már a vég kezdete a játékos és a Roma között, egy újabb árulkodó jelet vélnek felfedezni az időszerű izomsérülésben, miután az elmúlt időszakban Mourinho mester többször lecserélte és teljesen mellőzte őt a derbin. Itt egy tipp a Roma kezdőjére:

ROMA 3-5-2: Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Pellegrini, Cristante, Oliveira, Zalewski; Mkhitaryan, Abraham.

Spinazzola talán még az idén pályára léphet.

Közben vannak más hírek is, például hogy a tulajunk, Dan Friedkin, meg akarja vásárolni a Cannes focicsapatát. A népszerű francia üdülőhely ötödosztályú klubja azért is tetszene az amerikai górénknak, mert több szállal kötődik a filmiparhoz és ugyebár Cannes-ban rendezik a filmfesztivált. A Friedkin család olyan szorosan kötődik a Francia Riviérához, hogy Dan Friedkin édesanyja a közeli Saint-Tropez-ben lakik. A Cannes-i klub látszólag remekül illeszkedne a családi portfólióba.

Esélyek a Samp ellen? Papíron nem kérdés, a Rómának simán nyernie kéne! A fogadóirodák oddszai is ezt mutatják. Kötelező győzelem… Mivel ilyenkor szoktunk pofára esni, nagyon remélem, hogy most a mieink nem fognak bealudni. Az idén két pontot már eldobtunk a hányattatott sorsú Samp ellen, nagyon nem kéne ezt fokozni!

Itt be is fejezem, vasárnap este Sampdoria-Roma (élő közvetítés 17:45 Sport2), addig is forza Roma mindenkinek!