Első ellenfél 2022-ben a Milan

Boldog új évet és szokásosan, sok Roma sikert kívánunk minden kedves olvasónak! Hamarosan itt a vízkereszt, ami azt jelenti, hogy csütörtökön érkezik a Serie A első fordulója 2022-ben. Ez a Roma számára a Milant jelenti, mivel az idei szezontól tavasszal nem ugyanaz a menetrend mint ősszel. Mozgalmas volt azonban az elmúlt pár hét (és még a meccsig is történhetnek komolyabb változások) hiszen az átigazolási időszak és egy új covid hullám és beindult idén teljes gőzzel.

Eldor gólja volt tavaly az utolsó

Kezdjük azonban a tavalyi év végén, mivel a Sampdoria elleni meccsről még nem emlékeztünk meg posztban. Igazán klasszikus Roma meccs volt, jobbak voltunk, támadtunk, voltak nagy helyzeteink is de mind kimaradt. Persze nem volt lehengerlő a csapat, nem véletlen nem ment be semmi, kevés volt ez a Sampdoria ellen de aztán egy pár percig azt hittem mégis más lesz a meccs. Először a védelem bénázott össze Candreva elé egy hatalmas helyzetet, aki nagyjából 7 méterről…. telibe lőtte a kapufát. Aztán pedig egy komoly helyzetben Shomurodov nem tudta Zaniolo elé tenni a labdát… de ő meg kiszorult helyzetből visszatáncolva 5 védő között betalált. Úgy éreztem, hogy végre megvan és egy nyögvenyelős egygólos meccs lesz, de sajnos nem volt igazam. Nem sokkal később érkezett egy Sampdoria szöglet ahol Quagliarella tapasztalata döntő volt, egy megcsúsztatott labdát nem az előtte álló védőbe vágott, hanem visszatett középre ahol két érkező támadó is volt rá, ezzel végül egy bosszantó döntetlennel zártuk az évet, hatodik helyen, 6 pontra a negyediktől.

Mourinho is elég ideges volt a meccsen, a gólra is furcsa reakciót produkált

Az új évet nagyon erősen kezdjük, egy milánói vendégeskedés után vasárnap már a Juventus lesz az ellenfél. Lesz lehetőség tehát tovább javítani a közvetlen riválisok elleni eredményeken, ahogy azt megkezdtük Bergámóban, majd utána jóval barátságosabb sorsolás előtt állunk, ráadásul márciusig európai szereplés nélkül. Van azonban bonyodalom még a meccsek előtt is, mivel az omikron variáns miatt a Lazio-n kívül minden csapatban akad több-kevesebb fertőzött (áh a Lazio, ugye ahol korábban ugye bizonyítottan csaltak a tesztekkel – tuti véletlen!) A legrosszabb helyzet a Salernitana – Venezia meccs esetében van. ahol a hazai csapatot a hatóságok konkrétan teljesen karanténba zárták, de a Lega megint köti az ebet a karóhoz, mondván hogy ilyenek miatt nem lehet lemondani mérkőzést. Furcsa számomra ez a hozzáállás, nekem az egyik legnagyobb „járványklisé”, hogy „megtanultunk rugalmasak lenni és gyorsan alkalmazkodni”, de úgy néz ki a fociban ez még akkor sem valósul meg ha amúgy egy pontosan ilyen helyzetben már pert vesztett a Lega amikor a Napolit automatikus vereséggel és pontlevonással büntette egy hatósági ajánlás miatti kihagyott meccs miatt. Elmaradni tehát nem fog a mérkőzés de kiket láthatunk majd a pályán?

Abraham meg karambolozott edzésre menet a hét elején. Valójában nem történt semmi, Rómában nem hinném, hogy ennek nagy hírértéke van, de előtte nem sokkal Londonban is kapott egy közel 1000 fontos bírságot gyorshajtásért.

Ez valószínűleg az utolsó pillanatokig nagy kérdés lesz, egyelőre a Roma esetében 3 pozitív esetről van szó, bár személyiségi jogok miatt elég kuszák a hírek erről. Borja Mayoralt biztosra mondják, mellette Fuzatot lehet még hallani, valamint El Shaarawyt vélik még tudni a jól értesültek. Egy cikk Smallingot is említette, de nem értem miért, mert minden közleményben kiemelték, hogy beoltott játékosokról van szó, nála pedig a probléma pont arról szól, hogy január 10-től csak beoltott játékosok játszhatnak ő pedig egyelőre ennek nem hajlandó megfelelni. Szóval egyelőre ő a várható kezdőben található ami kifejezetten jó hír, mert az Atalanta elleni győzelemben például kulcsszerepet játszott, remélem jövő héttől is maradhat a keret tagja. Jó hír, hogy mellettük már csak Spinazzola hiányzó így egész sok választási lehetősége van Mourinho-nak a meccsre.

A Milan második hely áll a bajnokságban, azonban míg az első 11 fordulóból egy döntetlen kivételével mindent nyertek, az elmúlt 8 meccsen 3-3 győzelem és vereség mellett 2 döntetlent értek el. Tehát miután minket megvertek 1-2-re hullámvölgybe került a csapat. Egész sok hiányzójuk van most is, Ballo-Touré, Bennaver, Kessie, Kjaer, Plizzari, Pellegri. Tatarusanu de Rebic és Calabria is küzdött sérülésekkel. Pioli csapata tehát most nem tűnik olyan megfoghatatlannak mint amikor legutóbb találkoztunk, de a januári első meccsen mindig nagyon fontos, hogy hogyan térnek vissza a csapatok a szünetről és a Roma, de talán általánosságban a nagyobb csapatok, ebben sokszor rosszul szerepelnek. Így akár jól is kijöhetünk abból, hogy nem egy pár hete csak erre készülő vérszomjas kis csapat otthonába látogatunk, hanem két rangadóval indítjuk az évet.

Az év pillanata, Roma által „kiosztott” közönségdíjat az kapta amikor a szurkolók zene nélkül énekelték a meccs előtt a himnuszt, amit mindenki meg is várt a pályán.

Egyéb hírek rovatunkban még megemlíteném, hogy nem csak az elérhető játékosok számán keresztül befolyásolja a járvány a meccseket, de az idén végre visszatérő jó hangulat is megcsappan majd, mert 75% helyett 50% lesz a maximális kapacitás a stadionokban. Lett is hatalmas kavarodás a bérletesek és a már eladott jegyek körül, gyakorlatilag általános iskolában megszokott „szétültetés” történik a Curva Sud-ban, míg az összes eladott sima jegyet „nullázzák” és újra eladják. Remélhetőleg sem az elérhető játékosok, sem a szurkolók száma nem fog már tovább csökkenni. Közben beindult az átigazolási szezon is, fő célpontunk az angol Maitland-Niles az Arsenal-ból, akiről Xhaka-hoz hasonlóan nem igazán lehetett megállapodni az angolokkal. A legfrissebb verzió szerint viszont napokon belül érkezhet hozzánk egy sima fél éves kölcsön keretein belül. Leginkább Karsdorp mellé érkezne, de bal oldalon és a középpályán is tud játszani az angol, ami szimpatikus tulajdonság. Mellette továbbra is sok olyan játékos van akik eladólistán állnak, közülük Reynolds Belgiumba távozhat, Santon esetében pedig a közös szerződésbontásra van esély, hiszen érthető módon senki nem akar fizetni érte. Persze még semmi hivatalos nem történt, de nagy szükség lenne erősítésre a télen és biztató lenne ha érkezne is 1-2 játékos (valamint további ballaszttól tudnánk megszabadulni) mert van pár komoly lyuk a mostani keretben, amikkel nehezen tudunk a BL helyekért reálisan versenyezni.