Magabiztos siker a Shakhtar ellen és készülődés a Parmára

A Roma csütörtökön legyőzte 3-0-ra az Olimpicóban a Shakhtart, Pellegrini, El Shaarawy és Mancini góljaival.

Roma, Roma, Roma… Ez most nem a dal kezdete, hanem ez volt a meccs a Shakhtar ellen. Hiába volt a Roma az esélyesebb a továbbjutásra, a Shakhtart sosem szabad lenézni! Se szeri, se száma az olyan csapatoknak, akiket a brazilokkal felszerelt ukránok búcsúztattak az elmúlt években az európai kupákból. Referenciának ott van például az idényben a Real Madrid, akiket oda vissza vertek a BL csoportkörben, 5-2-es összesítéssel.

Ennek megfelelően, nem sokan gondolták a meccs előtt, hogy ilyen egyoldalú római siker fog születni. Pedig mégis ez történt, a Roma minden szinten jobb volt a Shakhtarnál és hiába játsszák az áldozatot az ukránok, hiába bírózott Luis Castro mester a meccs után. Minden átlagos romanista szurkoló disszertációt írhatna az egyoldalú bírói tévedésekből, de ezen a meccsen nem sok bírói hiba történt, ha történt egyáltalában. De gondolom Luis Castro mester a kirohanásaival talán motiválni is akarja a fiait a visszavágóra.

Fonseca mester, némi meglepetésre, Cristantét játszatta Smalling helyett a védelem közepén. Talán mert az olasz pontosabban tud indítani hosszú labdákkal, Pedro és Pellegrini számára. A Shakhtar meg  a szokásos 4-1-4-1-ben játszott, ami támadásnál átment 4-3-3-ba, Taisonnal és Tetével, akik kiegyensúlyozták a két felállást. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini, Cristante, Kumbulla, Karsdorp; Diawara (79’Ibanez), Villar; Spinazzola (79’Bruno Peres), Pellegrini (79’Perez), Pedro (62’El Shaarawy); Mkhitaryan (35’Borja Mayoral).

SHAKHTAR DONETSK (4-3-3): Trubin; Dodo, Vitao, Matvienko, Ismaily; Marlos (87’Marcos Antonio), Maycon, Alan Patrick (79’Solomon); Tete (87’Konoplyanka), Moraes (76’Dentinho), Taison (79’Sudakov).

A Roma rögtön jobban játszott, az ukránok meg inkább lassították a játékot és egyáltalán nem voltak éles támadásaik. Az első helyzet Villar előtt adódott, aki Pellegrini szögletéből majdnem gólt fejelt, de Trubin kapus nagyot védett, a labda már félig átment a gólvonalon, amikor mégis elérte  valahogy.

Az első római gól a 23-ik percben született, amikor Pedro adott egy nagyon szép indítást Pellegrininek, aki külsővel megverte a kitörő Trubint. Miután megvolt a vezetés, a Roma is óvatosabb lett, jobban vigyázott, hogy ne adjon lehetőséget az ukrán kontráknak. A 27-ik percben, Junior Morais mégis helyzetbe került, de Pau López nagyot védett az ötösben.

Majd Mkhitaryannak volt egy szép próbálkozása, vagy jó 30 méterről próbálta a kapuba emelni a labdát, amikor Trubin óvatlanul kijött a kapujából. Szép próbálkozás volt, csak egyrészt fölé ment, másrészt az örmény közben lesérült és le kellett cserélni Borja Mayoralra, aki sajnos most sem volt olyan jó mint az örmény.

A második félidőben a Shakhtar sokkal agresszívebben jött ki, picit feladták a védekezést és feljebb léptek. Ennek megfelelően Teté egy párszor veszélyes helyzetbe is került, de megállította őt először Pau López, majd utána Mancini. Ugyanakkor, az agresszívebb támadással, az ukránok több helyet hagytak a Rómának és kétszer is majdnem sikerült gólt szerezni. Először El Shaarawy pazarolt el egy remek labdát, amit Pellegrinitől kapott. Majd Borja Mayoral nem tudott jól lekezelni egy labdát, amikor egy az egyben mehetett volna Trubin ellen. Közben Pau López megint védett egy nagyot, Junior Morais ellen. A meccs sokkal izgalmasabb volt, mint az első félidőben.

A második gólt végül El Shaarawy szerezte, Mayoraltól kapott egy passzt, sebességben megverte Vitaot, majd átemelte a kapuba a labdát Trubin felett. Ezek után majdnem meglett a „Fáraó” második gólja is, de Trubin ügyesen szögletre hárította a lövését. De hiába erőlködött az ukrán hálóőr, mert a szögletből Mancini megszerezte a Roma harmadik gólját, az egyik már szokásosnak mondható fejesével.

Szép volt! Most a Roma sokkal nyugodtabban utazhat Ukrajnába a visszavágóra. Még nem dőlt el, távolról sem! A Shakhtar játékosai elég „dühösnek” tűntek, szerintem oda fogják tenni magukat a visszavágón. De három gól az mégis három gól, ha eddig is a Roma volt az esélyesebb a továbbjutásra, most már végképp nem sokan mernének ellenünk fogadni.

De mielőtt Ukrajnába mennénk, még lesz egy meccsünk vasárnap délután háromkor a Parma ellen idegenben (élő közvetítés 14:55 Digisport3). Látszólag egy „könnyű” meccs, már ha létezik ilyen egyáltalában a Serie A-ban. D’Aversa mester Parmája látszólag „szabad esésben” vannak: utolsó előtti hely a bajnokságban, 16 pont és kb. három és fél hónapja nem tudnak nyerni.

Az utolsó fordulóban 3-3-as döntetlent játszottak idegenben a Fiorentina ellen, egy izgalmas meccs volt, váltakozó eredménnyel, végül a 94-ik percben egyenlített ki a Fiorentina. Ez jellemző idén a Parmára, 26 meccs után, 2 győzelem, 10 döntetlen és 14 vereség. Ez minden csak nem jó. Utoljára novemberben nyertek a Genoa ellen. Illetve 23 szerzett és 52 kapott góllal, az övék a legrosszabb támadás és a második legrosszabb védelem. Még lehetne folytatni, például utolsó előttiek a kapura lövések számában is, de inkább hagyjuk. A lényeg, hogy félretéve az udvariaskodást, a Parma idei teljesítménye eddig rossz volt. Nagyon rossz!

A figyelemre méltó játékosaik között ott van Hernani (5 gól 23 meccsen), Kurtic, aki a legtöbbet szokott futni, Pezzella adta a legtöbb gólpasszt, Osorio az, aki a legpontosabban passzol (89%) és Cornelius nyeri a legtöbb fejpárbajt… De a leggólerősebb, mondhatnánk legjobb  játékosuk Kucka, aki 6 gólnál tart 22 meccsen és övé a legtöbb kapura lövés, na meg a legtöbb kialakított gólhelyzet is. De most kapaszkodjon mindenki, mert ellenünk Kucka nem fog játszani eltiltás miatt! Kisárgult!

Általában 4-3-3-ban, vagy 4-3-1-2-ben szoktak játszani. De a Roma ellen, D’Aversa mesternek egy döbbenetes sérüléshullámmal is számolnia kell. Sérültek: Iacoponi, Inglese, Caviglia, Valenti és Gagliolo. De Cornelius játéka is kérdéses, izomsérülés miatt. Kucka meg ugyebár el lesz tiltva. Ez olyan szépnek tűnik, hogy szinte már hihetetlen! Csapdára gyanakszom! Mindenesetre itt egy tipp a Parma kezdőjére:

PARMA (4-3-3): 1 Sepe; 5 Conti, 24 Osorio, 13 Bani, 3 Pezzella; 8 Grassi, 15 Brugman, 23 Kurtic; 27 Gervinho, 10 Karamoh, 28 Mihaila.

A Rómánál is vannak sérültek, például Smalling megint lesérült, a vizsgálatok ugyan nem mutattak sérülést, de óvatosságból minden bizonnyal kihagyja a Parmát. Mkhitaryan pedig két mankóval jelent meg Trigoriában, még hátra vannak a műszeres vizsgálatok, de várhatóan áprilisban, a válogatott szünet után kerül majd elő. Juan Jesus covidos lett, Veretout meg ugyebár szintén majd valamikor áprilisban lesz újra elérhető.

Azért vannak jó (?) hírek is, Rick Karsdorp szerződést hosszabbított 2025-ig! Miután egy szezont kölcsönben töltött a volt klubjánál, a Feyenoordnál, a nyáron visszatért és a szezonban Fonseca csapatának az egyik fix pontja lett. Egy góllal, 5 gólpasszal és sok-sok futással harcolta ki a hosszabbítást. A pletykák szerint, Tiago Pinto most majd Villarral, Pellegrinivel és Mkhitaryannal szeretne szerződést hosszabbítani.

De a Roma szurkolói most leginkább avval vannak elfoglalva, hogy elhalasztották a Juventus-Napoli meccset. Ez lett volna az a meccs, amit eredetileg októberben kellett volna lejátszani és ezzel a halasztással most majd április 7-én lesz lejátszva, a két klub kérésének megfelelően. Ez csak azért bosszantó, mert így most nekünk a Napolival úgy kell játszanunk, hogy ők hét napot pihentek, mi meg az EL miatt kettőt. A romanista szurkolók szerint, legalább annyit illene megtennie a Serie A-nak, hogy áttegyék az eredetileg vasárnapra tervezett meccsünket a Napolival hétfőre. Ezt nem a szurkolók találták ki, a szabályzat szerint, a hétfői időpontok azon csapatok számára lennének fenntartva, amelyek az előző héten az EL-ben szerepeltek. Akkor most mi lesz? Vajon nekünk is megadják majd az egy nap pihenőt, ami a szabályok szerint járna? Ezek a nagy kérdések, kérem alássan!

Visszatérve a Parmára, Fonseca mester azt mondta, hogy 3-4-5 játékost le fog cserélni az előző meccshez képest. De azt nem volt hajlandó elmondani, hogy kik fognak játszani, egy kivétellel: Pedro biztosan kezdeni fog. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

ROMA (3-4-2-1): Pau López; Mancini, Cristante, Ibanez; Karsdorp, Pellegrini, Villar, Spinazzola; Pedro, El Shaarawy; Borja Mayoral.

Látszólag ez a parmai meccs a „kötelező győzelem” mintapéldája. Nem elég, hogy a Parma utolsó előtti és az idén eddig gyalázatosan rossz teljesítménnyel szerepelt, ráadásul még hiányozni fog egy csomó játékosuk is. Maradt nekik Gervinho és a volt romanistákról szóló babona, akik a Roma ellen mindig jók egy gólra. nincs mese, ez a meccs elsősorban a Rómán fog múlni, hogy mennyire leszünk majd fáradtak az EL után.

Itt be is fejezem, vasárnap délután háromkor Parma-Roma, addig is forza Roma mindenkinek!