Bologna-Roma 1-2

Vasárnap délután a Roma elverte 2-1-re a Bolognát a Dall’Ara stadionban. Kolarov szabadrúgásból szerzett vezetést, a Bologna egy „nagylelkűen” megítélt büntetővel egyenlített, de szó szerint a meccs leges legutolsó pillanatában Dzeko fejesgóljával nyert a Roma, annak ellenére, hogy közben emberhátrányba került, Mancini kiállítása után.

Fonseca mester újra feltette ugyanazt a csapatot, amelyik egy héttel ezelőtt elverte a Sassuolót, ami azt jelenti, hogy megint kimaradt a kezdőből a hétközi EL meccs hőse, Zaniolo, elől pedig Kluivert, Mkhitaryan és Dzeko kezdett. Így álltak fel a csapatok:

BOLOGNA (4-2-3-1) : Skorupski; Tomiyasu, Bani, Denswil, Dijks (46’Krejci); Poli (81’Palacio), Medel; Orsolini, Soriano, Sansone; Destro (81’Santander).

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Florenzi (70’Spinazzola), Mancini, Fazio, Kolarov; Cristante, Veretout; Kluivert (51’Zaniolo), Pellegrini, Mkhitaryan (86’Juan Jesus); Dzeko.

Az első félidő úgy telt el, hogy nem sok gólhelyzetet láthattunk, mondhatnánk egyet se. A Roma egy picit veszélyesebb volt, egy kicsivel agresszívebb volt a Bolognánál, például volt egy Kolarov lövés, ami nem sokkal kerülte el a kaput. De valójában semmi érdemleges nem történt és a mi „néhai” Skorupskink kapuja egyszer sem forgott igazán veszélyben.

A második félidőre le kellett cserélni Dijks-et, aki lesérült egy „gyilkos” becsúszás után Pellegrini kárára (karma), a helyére beállt Krejci. Nem sokkal később a Roma is cserélt, egy „beszürkült” Kluivert helyett érkezett Zaniolo, de közben a Roma már meg is szerezte a vezetést. Pellegrinit lecsapták közvetlenül a tizenhatos előtt, Kolarov pedig egy tanári szabadrúgással megszerezte a Roma vezető gólját, a 49. percben.

De nem lehetett sokáig örülni a vezetésnek, Soriano bemozdult Sansone beadására és Kolarov szerelését Pairetto bíró úr szabálytalannak ítélte: büntető a Bolognának. Őszintén szólva, a visszajátszásokból nem volt egyértelmű, hogy Kolarov szabálytalan lett volna, de a VAR-os bíró urak még csak vissza sem nézették a jelenetet Pairetto bíró úrral. A lényeg, hogy Sansone az 54. percben értékesítette a büntetőt és a Bologna kiegyenlített.

Az egyenlítés után a Roma próbálkozgatott, de elég tehetetlennek tűnt, Mkhitaryannak volt egy lövése, ami nem sokkal ment mellé. Aztán a 60. percben Pau López védett egy hatalmasat, amikor Poli és Destro összjátéka után, Soriano ott találta magát egy az egyben a Roma kapuja előtt és a spanyol kapusunk, káprázatos reflexszel, szögletre védte a már biztosnak tűnő gólt.

A Roma szerette volna megnyerni a meccset és több helyet hagyott a Bolognának, akik elsősorban kontrákkal próbálkoztak, például Orsolini a 70. percben jó helyről lőtt fölé. Aztán a Bologna fáradni kezdett és két támadó jellegű cserét eszközöltek: Poli és Destro helyére beállt Palacio és Santander. De a Roma volt a veszélyesebb, Dzeko és Pellegrini egymás után kevéssel lőttek mellé a 75. percben.

Aztán Dzeko próbálkozott kiszorított helyzetből, de ahogy már említettem a Bologna kontrára próbált játszani és az egyik ilyen kontránál, a 84. percben, Mancini megkapta a második sárgáját, egy Santander elleni szerelés után, a Roma pedig emberhátrányba került. Fonseca mester kénytelen volt becserélni Juan Jesust, Mkhitaryan helyére.

Itt álljunk meg egy percre, térjünk ki egy picit a játékvezetésre, ami többször is elég egyoldalúnak tűnt. Volt például egy kezezés a Bologna tizenhatosában, amit látszólag senki sem vett észre, a visszajátszásból kiderült, hogy a játékos keze le volt szorítva és különben is a testét védte, szóval erről kár is beszélni. De volt egy másik kezezés is, amikor a Bologna védőjének a keze a teste mellett volt, a visszajátszásból pedig úgy tűnt, hogy a labda hozzáért, mégsem ítéltek semmit. Illetve volt egy pár perces időszak, amikor a Roma játékosok minden szabálytalansága sárga lapot ért és gyors egymásutánban besárgult Zaniolo, Dzeko, Veretout és utólag főleg Mancini. Tulajdonképpen azon csodálkoztam, hogy megúsztuk egy kiállítással.

Az is „aranyos” volt, ahogy egy ígéretesnek tűnő, romanista támadás kellős közepén fújták le az első félidőt, miközben az óra szerint még le sem telt a 3 perces hosszabbítás. Biztos elfogult vagyok és talán nem is érdemes a bírókkal foglalkozni, elvégre így is nyertünk. De én akkor is megjegyeztem, hogy máma Pairetto bíró úr vezette a meccset, valamint Calvarese és Schenone bíró urak kezelték a VAR-t. Kíváncsian várom, hogy a jövőben majd hogyan alakul a jeles bíró urak játékvezetői pályafutása.

De térjünk vissza a meccsre, Pairetto bíró úr csak 3 percet hosszabbított, a mostanában megszokott minimumot, pedig tényleg elég sokat állt a játék. Már ez a kevéske hosszabbítás is lassan letelt, a Roma pedig 10 emberrel próbált meg helytállni, amikor Veretout megindult a Roma térfeléről. A francia szerintem amúgy nem játszott túl jól, meglehetősen pontatlan volt, de a hozzáállása ma is példa értékű volt. Megindult a labdával és senki sem tudta megállítani, még szabálytalanul sem, átvágott a Bologna középpályáján, közben kikerült, kicselezett 3-4 Bologna játékost és egy legalább negyven méteres vágta után, kitette a labdát a 16-os sarkába Pellegrininek. A római szintén nem élete legjobb meccsét játszotta, de ezúttal egy hajszál pontos beadást produkált, pont Dzeko fejére, aki meg befejelte a Roma győztes gólját. Az óra szerint alig pár másodperccel járt le a hosszabbítás! Pairetto bíró úr már a középkezdést se engedte, egyből lefújta a meccset.

Érdekes volt megfigyelni néhány bolognai játékos, főleg Medel és néhány vezető viselkedését a lefújás után. Csoportosan a bírónak rontottak, illetve az ünneplő romanista játékosokkal próbáltak veszekedni. Számomra a legérdekesebb az egészben az volt, hogy a Roma gólja abszolút szabályos volt, nyoma se volt szabálytalanságnak, vagy lesnek, ezúttal tényleg semmibe sem lehetett belekötni, ezek mégis rendeztek egy helyre kis ingyen cirkuszt a végére. Fogalmam sincs, hogy mi bajuk lehetett, talán szerettek volna még egy tizenegyest? Esetleg kevés volt az emberelőny? Rejtély…

 Ezúttal szerintem nem játszottunk túl jól, az első félidőben semmi sem jött össze és a második félidő is elég nyögve nyelősre sikerült. De talán pont ezek a meccsek a legértékesebbek, amikor nem játszunk túl jól és mégis sikerül nyerni. Mindenesetre három nagyon értékes pontot szereztünk, főleg ha azt nézzük hogyan alakult a meccs. Szerdán következik a folytatás, az Atalanta ellen, addig is forza Roma mindenkinek!