Roma-Sassuolo 4-2

Vasárnap este hatkor fogadtuk a Sassuolót az Olimpicóban és már az első félidőben eldőlt a meccs, Cristante, Dzeko, Mkhitaryan és Kluivert góljaival. Berardi a második félidőben hiába szépített kétszer is.

Alig kezdődött el a szezon, mi mégis tele vagyunk sérültekkel, ezért Fonseca mester elég nagy meglepetést okozott, amikor kihagyta a kezdőből „mindnyájunk kedvenc sztárocskáját”, Zaniolót. A védelemben Juan Jesus elfoglalta a „méltó helyét” a kispadon (amúgy semmi bajom a brazillal, de azért ha nem muszáj nem kéne erőltetni), így a védelem közepén Mancini lett Fazio párja. A középpályán Veretout és Cristante játszottak a védelem előtt, Pellegrini pedig feljebb lépett „trequartistának”, irányítani a támadó játékot. Elől a bal szélen pedig bemutatkozott (nem is akárhogyan) a nyár talán legjelesebb szerzeménye, az Arsenaltól érkezett Mkhitaryan. (Apropó Mkhitaryan, a napokban olvastam valahol, hogy az örmény televízió megvette a Roma meccsek közvetítési jogát, tehát az amerikai gazdáink meghódítottak nekünk egy újabb piacot…)

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Florenzi (73’Spinazzola), Mancini, Fazio, Kolarov; Cristante, Veretout; Kluivert (72’Zaniolo), Pellegrini (84’Pastore), Mkhitaryan; Dzeko.

SASSUOLO (4-3-1-2): Consigli; Marlon, Chiriches, Ferrari, Peluso (70’Muldur); Duncan (84’Traore), Obiang, Locatelli (46’Toljan); Berardi; Caputo, Defrel

A meccs úgy kezdődött, hogy vigyázz, kész, rajt és a második percben tizenegyes a Rómának… Pontosabban talán így kellett volna kezdődnie, de miután Chiffi bíró úr először büntetőt ítélt, a VAR-osok addig nézegették a jelenetet, amíg meg nem állapították, hogy mégsem történt semmi… Pontosabban megállapították, hogy Peluso nem csak Kluivertet ütötte el mint a gyorsvonat, közben hozzáért a labdához is. Szóval minden a legnagyobb rendben volt!

De a bulit nem fújták le, csak elhalasztották, a Roma ment mint a gép, a 12. percben Cristante mindenkinél magasabbra ugrott Pellegrini beadására és fejjel megszerezte a Roma vezető gólját. Közben a Sassuolótól csak egy kapufára futotta, konkrétan Defreltől (ezen a meccsen még a volt romanisták átka sem működött), illetve az akció folytatása során, egy egyértelmű leshelyzetből szerzett gólra Caputótól.

Itt nagyjából véget is ért a meccs érdemi része, mert a Roma nagyon hamar eldöntötte a három pont sorsát. A 19. percben jött Dzeko gólja, aki Kolarov beadására érkezett, az amúgy kiváló formában védő Consigli (ellenünk ki nem?) jól is helyezkedett volna, de a bosnyák közelről olyan erővel rúgta a kapusra a labdát, hogy az alig látta, nemhogy megfogja és becsorgott róla a hálóba.

Alig 3 perccel később jött a harmadik gól, a káprázatos formában játszó Pellegrini kiugratta Mkhitaryant, aki simán megszerezte a Roma harmadik gólját. Meg kell jegyezni, hogy az örmény a gólon kívül is jól játszott, jól megértette magát a csapattársakkal, ahogy értette Fonseca rendszerét is és több szép megmozdulása is volt. Micsoda bemutatkozás!

Aztán a 33. percben Kluivert is betalált, a szokásos Pellegrini passza után és végleg eldőlt minden. Még volt egy pár kihagyott helyzet a Roma részéről és véget ért a félidő.

A második félidő elején a roma ott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is lefocizta a Sassuolót, tovább gyártotta a helyzeteket, csak elfogyott a szerencséje. Először Pellegrini lőtt messziről egy kapufát, majd Dzeko fejjel telibe találta a keresztlécet. Közben a Sassuolónak és konkrétan Berardinak pedig megjött a szerencséje, amikor az 53. percben, egy nagyon szép szabadrúgása a keresztlécről a Roma kapujában landolt. Válaszul, a 60. percben, a Roma szerzett egy újabb kapufát, ezúttal Mancini fejjel.

A meccs közben fokozatosan lelassult, a Roma megpróbálta őrizni a tetemes előnyét és előjöttek a jól ismert védelmi bizonytalanságok is, például a 70. percben Pau Lópeznek kellett védenie Caputo távoli lövését. Fonseca belenyúlt a meccsbe, lecserélte a jól játszó Kluivertet Zaniolóra és pár másodperccel később Berardi megszerezte a második gólját is (az ötödiket amióta a bajnokság elkezdődött). Válaszul Fonseca pedig lecserélte Florenzit is és beküldte Spinazzolát.

A végén, az utolsó cserével, érkezett Pastore, Pellegrini helyére és az Olimpico állva tapsolta meg a római teljesítményét. A hosszabbításban pont Pastore majdnem megszerezte a roma ötödik gólját is, de sajnos nem sikerült neki közelről a hálóba irányítani a labdát és ezek után már nem is történt semmi érdemleges a meccs lefújásáig.

A Roma nagyon szépen játszott! Eredményesen és látványosan! Egy órán keresztül a Sassuolo csak nyomozta a labdát, pedig amúgy eddig nem voltak rosszak és ahogy a Digi riportere is mondta, a korábbi meccseiken sokat birtokolták a labdát, de a Roma ellen teljesen tehetetlenek voltak. Azt is el kell ismerni, hogy a második félidő végére a Roma elég fáradtnak tűnt, sokkal lassabban játszott és előjöttek a már említett védelmi megingások is, de ezúttal ezt a visszaesést talán elsősorban az eredménynek kell betudni.

A legjobb szerintem Pellegrini volt, aki az új, előretolt pozícióban, talán a legjobb meccsét produkálta, amióta újra a Rómában van. Külön öröm volt az új igazolások játéka, Mkhitaryan megmutatta, hogy miért olyan drága, Veretout pedig iszonyúan hasznosan játszott. A francia rengeteget futott, a játéka lényege a dinamizmus volt, amikor pedig hibázott (ritkán fordult elő), akkor „hazáig” kergette az ellenfeleket.

Röviden szép volt! Nagyon szép! Reméljük, hogy ez a fény, amit a Sassuolo ellen láttunk, már az alagút vége és nem a szembe jövő gyorsvonat. Most csütörtökön majd következik a Basaksehir, szerintem az sem lesz egy sima kaland, de majd úgyis meglátjuk. Addig is forza Roma mindenkinek!